Luulo ei ole tiedon väärti ihonhoidossakaan.

Jos ihoa ei ala koskaan voidella, se ei voiteita tarvitse.

Totta ja tarua Pitää paikkaansa, että iho voi tottua siihen, ettei sille levitä kosteusvoidetta, jolloin se alkaa kosteuttaa itse itseään. Riippuu kuitenkin ihotyypistä ja hipiän kunnosta, kuinka paljon lisäapua se tarvitsee. Nuorena saattaa tuntua, että naama pysyy kunnossa ilman kommervenkkeja. Iän myötä ihon kunto muuttuu. Iho kuivuu ja sen suojamekanismi heikkenee, joten voiteet ovat tarpeen.

Rasvainen iho ei kosteusvoidetta kaipaa

Tarua Ihon rasvaisuus ja kosteus ovat eri asioita. Rasvainen iho tarvitsee kosteutta siinä missä mikä tahansa muu ihotyyppi. Vaikka iho puskee liikaa talia, sen kosteuspitoisuus voi olla epätasapainossa. Jos ihoa ei kosteuta, se alkaa hoitaa itseään tuottamalla entistä enemmän talia. Usein rasvaiselle iholle tarkoitetut kosteusvoiteet hillitsevät talirauhasen toimintaa. On myös hyvä, että tuotteessa on mukana hieman rasvaa. Se lukitsee voiteen sisältämän kosteuden, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan niin nopeasti iholta.

Kun pitää kasvot peruslukemilla, ei tule ryppyjä.

Totta ja tarua Runsaasti ilmehtivien iho rypistyy helpommin kuin niiden, jotka karttavat hymyilemistä ja naaman vääntelemistä. Uurteita ilmestyy otsan, silmänympärysten ja kulmakarvojen väliin suurelta osin ilmehtimisen tuloksena. Jos otsan kurtistelua ja naurunpyrskähdyksiä karttaa hysteerisesti, kasvojen lihakset veltostuvat, jolloin naama alkaa roikkua. Kukaan ei välty rypyiltä, sillä ne kuuluvat luonnolliseen ikääntymiseen. Juonteiden syntyyn vaikuttavat esimerkiksi UV-säteily, perinnöllinen taipumus ja tupakointi. Lisäksi ihokudos menettää napakkuuttaan iän myötä, mikä edesauttaa ryppyjen muodostumista ja syvenemistä.

Ryppyvoiteesta on vain haittaa, jos sitä alkaa käyttää liian nuorena.

Totta Vaikka iholla on eri tarpeet eri ikäkausina, voiteiden valintaan vaikuttaa ennen kaikkea ihon kunto. Rypytön iho ei tarvitse ryppyvoiteita. Tehoaineet menevät harakoille ja saattavat aktivoida ihon toimintoja liikaa, jolloin kasvoihin voi nousta näppylöitä. Kannattaa muistaa, että ryppyjen ennaltaehkäisy on helpompaa kuin olemassa olevien hoito. Koska iho alkaa ikääntyä 20 ikävuoden jälkeen, ryppyvoiteita voi käyttää ennaltaehkäisevästi kuuriluontoisesti, kun kolmekymppiä alkaa kolkutella mittarissa.

Luonnonkosmetiikka ei ärsytä ihoa samoin kuin perinteinen.

Totta ja tarua Ihoärsytyksiä saattaa syntyä yhtä hyvin luonnonkosmetiikasta kuin perinteisestä kosmetiikastakin. Jos iho ärtyy normituotteista sarjasta riippumatta, luonnonkosmetiikasta voi löytyä apu. Ihon reagointi voi joissain tapauksissa johtua synteettisistä raaka-aineista, kuten hajusteista, säilöntä- tai väriaineista, joita luonnonkosmetiikassa ei ole. Kuitenkin myös luonnonmukaiset ainesosat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Asiantuntijoina kosmetiikan pr-päällikkö Anne Sario/Berner, SKY-kosmetologi Siiri Levander/Delooks ja johtava sairaanhoitaja Taina Heikkinen/Siluetti Spa.

Herkkä iho

Voiko iho jäädä voidekoukkuun? Selvitimme, pitävätkö ihonhoitouskomukset paikkansa

Jos iho ärtyy normituotteista, siihen auttaa pikemminkin luonnontuote (mm. argan- tai jojobaöljy) kuin luonnonkosmetiikka, jotka aiheuttavat vielä helpommin allergisia reaktioita. Ne eivät ole yhtä pitkälle puhdistettuja allergisoivista aineista kuin teollisissa tuotteissa. Näissä luonnonmukaisuus on pikemminkin markkinointikikka.
Lue kommentti

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä. 

Kuva: IMAXTree
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.