Kelpo vaihtoehto on myös olla sheivaamatta ja suosia alaosia, jotka peittävät karvoituksen. Kuva: Shutterstock
Kelpo vaihtoehto on myös olla sheivaamatta ja suosia alaosia, jotka peittävät karvoituksen. Kuva: Shutterstock

Tekeekö mieli siistiä alapään karvoitusta? Kokosimme yhteen eri karvanpoistomenetelmien hyvät ja huonot puolet.

Sheivaus höylällä

Höylä käteen ja karvojen kimppuun – eikä sheivausvaahtoa parane unohtaa. Klassikkokeino, johon moni luottaa.

Plussat: Nopeaa, helppoa, melko edullista.

Miinukset: Karvat kasvavat nopeasti takaisin pistelevänä sänkenä. Riskeinä myös sisäänpäin kasvaneet karvat, karvatupentulehdukset sekä haavojen syntyminen höylätessä. Hygieniasta on pidettävä huolta esimerkiksi vaihtamalla terä säännöllisesti uuteen ja puhtaaseen.

Lue myös: Ärtyykö iho karvanpoistosta? Näin pääset eroon sisäänpäin kasvavista karvoista

Vahaaminen ja sokerointi

Karvat tarttuvat keholle levitettyyn tahmeaan massaan, joka nykäistään pois iholta niin, että karvat irtoavat samalla juuriaan myöten. Sokerointia kehutaan hellävaraiseksi ja sen avulla pystyy poistamaan lyhyitäkin karvoja.

Plussat: Pitkäkestoinen lopputulos ja karvojen kasvaminen takaisin pehmeämpinä kuin höylätessä. 

Miinukset: Kivuliasta. Kotona melko työlästä, eikä onnistuminen ole varmaa. Kauneushoitolassa lysti kustantaa, eikä sekään ole varma tapa välttyä punaisilta näpyiltä bikinirajassa. Kasvatusvaihe poiston jälkeen saattaa olla ärsyttävä, sillä ennen kuin voi mennä uudelleen vahaukseen, pitää olla jotain, mihin vaha tarttuu. Iho ei siis ole 24/7 sileä ja karvaton.

Karvanpoistoaine

Karvanpoistovoiteiden kemikaalit irrottavat haituvat hajottamalla karvan sisältämiä proteiineja.

Plussat: Helppoa ja yleensä kivutonta. Turvallisempaa kuin höylääminen ainakin siinä mielessä, että haavoja ei synny.

Miinukset: Lopputulos ei kestä kovin pitkään. Voiteen sisältämät kemikaalit saattavat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa kirvelyä. Karvanpoistoaineen pitää vaikuttaa iholla useita minuutteja, jotta se toimii.

Ajelu koneella

Sähköllä toimiva ladyshaver leikkaa karvat poikki läheltä niiden tyveä.

Plussat: Helppoa, nopeaa, kivutonta ja turvallista. Laite maksaa kymppejä, kalliimmat enemmän, mutta toisaalta se kestää monta vuotta.

Miinukset: Lopputuloksesta ei tule yhtä sileä kuin höyläämällä, sillä sheiveri jättää pienen sängen. Kone ei välttämättä ole kovin tarkka, ellei siinä ole erillistä intiimialueen ajelupäätä.

Laserhoito toimii, kun iho on vaalea ja karvat tummia.

Epilointi

Sähköisen epilointilaitteen useat pinsettipäät nyppivät karvat irti.

Plussat: Karvat pysyvät poissa pitkään. Parhaat mallit maksavavat yli satasen, mutta kestävät käyttöä vuosia. Niissä on bikinirajalle tarkoitettuja lisäosia, jotka helpottavat epilointia.

Miinukset: Sattuu! Tosin siihenkin voi tottua. Kaikki karvat eivät välttämättä lähde, ja lopputuloksen saattaa joutua viimeistelemään pinseteillä. Sopii paremmin karvoituksen reunojen siistimiseen kuin kaikki pois -tyyliin. Epiloinnin jälkeen iho saattaa punoittaa, eikä sisäänpäin kasvaneilta karvoiltakaan voi aina välttyä.

Pysyvä karvanpoisto

Karvoja voidaan poistaa pysyvästi laserin tai valoimpulssien avulla.

Plussat: Karvanpoistoa ei tarvitse enää miettiä.

Miinukset: Ei sovi kaikille – hoidot toimivat parhaiten, kun iho on vaalea ja karvat tummia. Käsittelykertoja tarvitsee useita, jotta karvoista pääsee eroon lopullisesti. Toimenpide ei välttämättä ole täysin kivuton. Hoitolakäsittelyt ovat kalliita ja niissä pitää käydä useita kertoja pitkän ajan kuluessa, jolloin kokonaishinta kasvaa. Laitteita myydään myös kotikäyttöön, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin ammattilaisten käyttämät.

Vierailija

Vertailussa 6 tapaa poistaa karvat alapäästä – plussat ja miinukset

Myös sokerointi saattaa aiheuttaa pidemmän päälle sisäänkasvaneita karvoja. Tämä johtuu siitä, että karvat muuttuvat säännöllisen sokeroinnin myötä niin hennoiksi, etteivät ne jaksa enää puskea ihon pinnalle. Karva ei kuitenkaan lakkaa kasvamasta, vaan jää ihoon sisälle. Tuloksena kipeitä, punoittavia, tulehtuneita paukamia iholla. Kaikista herkkäihoisimmilla ei todellakaan auta, vaikka kuinka rasvaisit, kuorisit ja laittelisit kalliita hoitoseerumeita estääksesi sisäänkasvaneet karvat, päin...
Lue kommentti

Nestemäinen mattahuulipuna näyttää parhaimmillaan jumalaiselta, mutta pahimmillaan siltä, että lapsi on päässyt äidin meikkeihin käsiksi.

Supermattainen huulipunalook on trendikäs ja muutenkin aivan paras juttu: se kestää huulilla huomattavasti paremmin kuin tavallinen huulipuna ja näyttää upealta. Kirkkailla väreillä huulista saa  juhlavat, ja vaaleammat sävyt pitävät meikin puolestaan siistinä ja luonnollisena.

Ongelmana vain on, että nestemäistä mattahuulipunaa ei ihan tuosta noin vain levitetä huulille.

Lähes jokainen nestemäisiä huulipunia kokeillut tietää, millainen suo tuotteen käyttäminen voi pahimmillaan olla. Levittäminen sujuu ehkä hyvin, mutta yhtäkkiä väriä levähtääkin ihan väärään paikkaan – eikä sitä saa sormella pyyhkäisemällä enää pois. Lopputulos voi myös olla epätasainen ja kuiva.

Lue myös: Leviääkö huulipuna päivän mittaan? Lainaa apu silmämeikistä

Kyseessä on kieltämättä vaativa meikkituote, mutta se on onneksi mahdollista kesyttää. Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla aloittelijakin voi saavuttamaan täydellisen mattahuulipunalookin:

1. Kuori ja kosteutat huulet aina ennen huulipunan käyttöä.

Pehmeälle ja kosteutetulle huulelle on huomattavasti helpompi levittää tuotetta kuin kuivalle korpulle. Lisäksi jälki on tasaisempi, kun kuiva iho ei paakkuunnuta huulipunaa.

Lue myös: Rohtuneet ja halkeilevat huulet? Syyllinen saattaa löytyä hammastahnatuubista

2. Testaa ensin vaaleaa sävyä.

Jos mattahuulipunan kanssa on aloittelija, ei kannata ensimmäiseksi tarttua kirkkaan punaiseen tai tummanruskeaan sävyyn. Nudet ja huulien värin kanssa läheiset vaaleanpunaiset ovat varmoja valintoja kokeilijoille: vaikka tulos ei olisi ihan täydellinen, sitä on vaikea huomata.

Lue myös: Nyt on jännä kikka, jolla löydät parhaiten sopivan huulipunasävyn: vilkaise rintaliiviesi sisälle

3. Käytä huultenrajauskynää.

Kuten tavallisenkin huulipunan kanssa, tuotteen levittäminen on huomattavasti helpompaa kun huulet on jo rajattu. Todennäköisyys sille, että nestemäistä väriä leviää ympäri leukaa ja poskia, on myös pienempi. Kynällä kannattaa värittää hiukan myös huulia, jolloin huulipunan ja kynän rajat eivät ole turhan näkyvät.

4. Aloita pienellä määrällä.

Nestemäiset huulipunat ovat yleensä erittäin pigmenttisiä, joten pienellä määrällä saa paljon aikaan. Paksusta kerroksesta tulee helposti epätasainen, ja huulien rajojen sisäpuolella pysyminen on pienen tuotemäärän kanssa helpompaa.

5. Älä hiero huulia yhteen.

Monilla on tapana levittää huulipunaa ensin ylä- tai alahuulelle, sitten hieroa huulia yhteen ja jatkaa sen jälkeen punan levittämistä. Huulien yhteen hierominen kuitenkin häiritsee tuotteen kuivumista, ja huulipunasta tulee herkästi epätasainen: kun hieromisen jälkeen lisää uuden kerroksen huulipunaa jo kuivuneen tuotteen päälle, paakkuinen tulos on lähes taattu.

6. Pidä tehokasta meikinpoistoainetta ja vanupuikkoja lähellä.

Koska nestemäisen huulipunan on kuivuessaan tarkoitus pysyä sitkeästi paikallaan, sotkuja huulten ympäriltä on vaikea saada pois. Jos virheitä sattuu, pyyhkäise huulipuna meikinpoistoaineen ja vanupuikon avulla nopeasti pois. Sen jälkeen peitevoiteella voi korjata meikkivoidetta, jos sitä lähtee puhdistusprosessin aikana iholta.

Lähteet: Glamour, Bustle, Refinery29

Littanat, oudon muotoiset ja sähköiset ”pipohiukset” ovat monien pahin painajainen. Päähineestä ei kuitenkaan ole pakko luopua, kun hallitsee oikeat kikat.

Viilenevä sää vaatii yhä useammin pipon vetämistä päähän aamutuimaan. Harmi vain, että töihin tai kouluun päästyä päähine pitää ottaa pois, ja hiuksiin tuntuu syntyneen ihan uutta elämää – tosin ei kovin haluttua sellaista.

Toisilla hiukset räjähtävät hallitsemattomalle pörrölle, toisilla tukka menee lyttyyn ja sähköiset kiekurat sojottavat sinne tänne.

Ei kuitenkaan syytä huoleen – hiukset ja kampaus ovat pelastettavissa muutamien niksien avulla. Bustle-sivustolla kerrotaan 7 vinkkiä, miten käyttää pipoa ja silti välttyä hiuskatastrofeilta:

1. Kuivaa hiukset aina ennen pipon käyttämistä

Pahin virhe, minkä piponkäyttäjä voi tehdä, on vetää myssy päähän kun hiukset ovat vielä märät. Kun hiukset ehtivät kuivua pipon sisällä, niitä on entistäkin vaikeampi muotoilla halutun näköisiksi. Pahimmillaan hiuksiin muodostuu epämääräisiä laineita ja möykkyjä, joiden taltuttamiseen tarvittaisiin kampaajatason taitoja.

2. Valitse löysempi malli

Mitä tiukempi pipo, sen pahemmat pipohiukset. Koska löysä päähine jättää hiuksille enemmän tilaa eikä litistä niitä, hiukset pitävät myös paremmin muotonsa ja ilmavuutensa.

3. Mieti materiaalia

Istuvuuden lisäksi myös pipon materiaalilla on paljon merkitystä. Karhea päähine tekee hiuksista helposti pörröiset, joten jos mahdollista, kannattaa valita kashmirista, silkistä tai angoravillasta tehty pipo.

4. Muista hiusten kosteutus

Jos ongelmana on erityisesti hiusten sähköisyys, kannattaa muistaa kosteuttaa hiuksia kunnolla. Se onnistuu kosteuttavilla tuotteilla, kuten sampoilla ja hiusnaamioilla, sekä vähentämällä lämpökäsittelyjä, kuten hiusten suoristamista.

Lue myös: Argh, miten kuiva tukka! Näin saat helposti lisää kosteutta

5. Valitse kampaus, joka antaa pahimman pörröisyyden anteeksi

Pientä pörröä ei kannata pelätä, päinvastoin: se voi toimia myös erinomaisena tyylikeinona. Aamulla kuivattuihin hiuksiin voi tehdä esimerkiksi pikaiset letit, ja kun pipon vetäisee työmatkan päätteeksi pois päästä, muutaman siloittavan liikkeen tai liuslakkasuihkauksen jälkeen kampauksessa on juuri sopivaa rentoutta.

Lue myös: Unohda föönaus! Kuumin hiustyyli on nyt luonnollisen pörröinen

6. Käytä muotoilutuotteita

Erityisesti suolasuihke tai muut tekstuuria antavat muotoilutuotteet voivat pelastaa hiukset littanaksi muuttumiselta. Muotoilutuotteiden ansiosta hiukan karheammaksi tulleet hiukset on helpompi pöyhiä takaisin muotoonsa.

7. Pelasta loppupäivä pikakampauksella

Jos muotoilutuotteilla läträämiselle tai lettien teolle ei ole aikaa, on littanat pipohiukset helpointa saada kuntoon pyöräyttämällä ne korkealle nutturalle vähäksi aikaa. Nuttura auttaa tuomaan hiuksiin taas volyymia ja muotoa, kun kampauksen irrottaa pään päältä esimerkiksi tunnin jälkeen.

SeKo

Tekeekö hattu hiuksistasi litteät ja sähköiset? 7 vinkkiä, miten vältyt ”pipohiuksilta”

Odotin että olisi ollut joku idea vaikka että pari paplaria tai kohotinta (jos joku sellaiset on keksinyt) päälihiusten alle, sormikiharat ja miten ne tehdään ja millä välineillä etteivät törrötä pipon sisällä. Kaikilla ei ole pitkää tukkaa ja niillä joilla on, varmaankin tuo kiinno laittoasia on tiedossa. Ainakaan aikuiselle naiselle tässä ei ollut mitään uutta.
Lue kommentti