Hiustenpesuasioissa haaveet ja todellisuus eivät kuitenkaan aina kohtaa – ja kuivasampoota kuluu.

Monella on mielipiteensä siitä, montako päivää ajamisen jälkeen miehen parransänki näyttää parhaimmalta. Koska naisväen parta kasvaa yleensä hieman heikommin, vähän sama asia on kysyä, monentenako päivänä hiustenpesusta kuontalo on parhaassa kuosissaan.

Toiset tykkäävät, kun hiukset likaantuvat hieman ja saavat luonnetta – toisille putipuhtaat hiukset ovat elinehto. Mutta mikä on keskimäärin paras hiuspäivä?

Kysyimme lukijoiden mielipidettä asiasta. Enemmistä vastaajista oli naisia. Valtaosa kuvaili hiuksiaan pitkiksi tai puolipitkiksi.

54 % vastaajista oli sitä mieltä, että heidän hiuksensa ovat parhaimmillaan aivan vastapestyinä.

36 % nautti eniten kuontalostaan vasta pesemistä seuraavana päivänä.

8 % oli tyytyväisimmillään hiuksiinsa kaksi päivää pesemisen jälkeen.

Muut vastausvaihtoehdot saivat hyvin vähän kannatusta. Putipuhtaat hiukset ovat siis parhaat!

Putipuhtaat hiukset ovat parhaat.

Isoin osuus eli 40 prosenttia vastaajista kertoi pesevänsä hiukset joka toinen päivä. Joka päivä tukkapyykille ehti tai jaksoi vain alle joka viides. Haaveet ja todellisuus eivät siis ihan kohtaa hiusasioissa.

Kaksi koulukuntaa

Monen mielestä vastapestyt hiukset ovat sileät, raikkaat ja ihanan kuohkeat. Rasvoittuessaan tukka lätistyy ja alkaa näyttää likaiselta.

”Juuri pestyinä hiukset ovat siten kuin ne haluan laittaa eli muotoiltu asentoon ja näyttävät myös tietenkin puhtailta”, perustelee 43-vuotias nainen.

”Puhtaat, vastapestyt hiukset ovat parhaimmat. Hiukset ovat kuohkeat ja irti päänahasta. Mikään ei ole kamalampaa kuin likainen päänahka ja pahanhajuiset hiukset. Hiukset eivät kärsi useista pesuista, kun käyttää kunnon hoitoaineita”, 49-vuotias naisvastaaja perustelee.

”Sen lisäksi, että harrastan hyvin kuormittavaa urheilua 5–6 kertaa viikossa, tapaan muotoilla hiuksiani joka päivä ja käyttää niissä useita eri tuotteita. Kun päänahkaan ja hiuksiin on imeytetty kunnon hiet, lämpösuojaa, lakkaa, hiuspuuteria ja niin edelleen, lopputulos muistuttaa seuraavana aamuna kovettunutta hattaraa, jota ei kesytetä asfalttijyrälläkään. Ei auta muu kuin nätisti pestä hiukset joka ilta. Vaihtoehtoisesti voisin olla liikkumatta tai laittamatta hiuksiani?” pohtii 28-vuotias nainen.

”Mikään ei ole kamalampaa kuin likainen päänahka ja pahanhajuiset hiukset.”

Etenkin jos hiuslaatu on pörröisyyteen taipuvainen, päivä tai pari pesun jälkeen hiukset on helpompi saada hallintaan. Sileät hiukset taas saattavat olla puhtaina liian liukkaat, joten rasvoittuminen ja muotoilutuotteiden käyttö tuovat niihin rakennetta.

”Hius ei enää niin liukas, helpompi saada pysymään ilman liimaletti-lookkia. Silloin ne ovat siis puhtaan näköiset mutta helpommat kesyttää”, kertoo 24-vuotias nainen.

”Minulla on pitkät, paksut ja karheat hiukset, kuin hevosen jouhet! Pesun jälkeen ne ovat pörröiset ja menevät luonnonkiharalle, vaikka käytän suoristusrautaa. Pari päivää menee, että ne ovat siloittuneet tarpeeksi. Jos en ole hikoillut salilla, hiukseni eivät näytä likaisilta viikonkaan päästä. Kampaajani nauroi, kun kerroin, että välillä pidän kotona pipoa päässä latistaakseni/siloittaakseni hiukset, kun yleensä muut yrittävät vältellä pipon käyttöä”, 30-vuotias naisvastaaja kertoo.

Entä sitten, kun pesuväli venyy vielä pariakin päivää pidemmäksi? Vastauksista paljastuu kolme kovaa apukeinoa: pipo, ponnari ja kuivasampoo.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.