Väärennetty kosmetiikka tuote voi näyttää kauniilta mutta olla todella myrkyllistä. Kuva: Shutterstock
Väärennetty kosmetiikka tuote voi näyttää kauniilta mutta olla todella myrkyllistä. Kuva: Shutterstock

Väärennetty kosmetiikka houkuttelee ”tarjoushinnoillaan” mutta voi tuhota terveyden.

Jos se on liian halpaa ollakseen totta, se ei ole totta. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun nettiostoksilla törmää tarjoukseen, josta on lähes mahdoton kieltäytyä. Etenkin jos kyse on kosmetiikasta.

Netissä myydään monia luksusbrändeiksi naamioituja, aitoja tuotteita reilusti halvempia feikkimeikkejä. Ne aiheuttavat todellisen terveysriskin kuluttajille. Briteissä viranomaiset ovat varoittaneet myrkyllisiä kemikaaleja sisältävistä meikkituotteista, joita virtaa maahan yhä enemmän, kirjoittaa Daily Mail.

Myös Suomen tulli on huomannut, että kosmetiikan väärentäminen on yhä yleisempää.

Etenkin eBayn ja Amazonin kautta myydyistä väärennetyistä MAC- ja Urban Decay -meikkituotteista on löytynyt muun muassa vaarallisia määriä elohopeaa, lyijyä, kadmiumia ja syanidia.

Daily Mailin viranomaislähteiden mukaan tuotteet valmistetaan useimmiten rikollisliigojen ylläpitämissä, epähygieenisissä tiloissa Itä-Euroopan maissa tai Kiinassa, ja ne pakataan hikityöpajoissa.

– Tienatakseen nopeasti rahaa rikolliset käyttävät hyväkseen jokaisen mahdollisuuden huijata kuluttajia ostamaan väärennettyjä tuotteita. He vähät välittävät, saattavatko he samalla ihmisten terveyden vaaraan, sanoo tutkija Maria Woodall Britannian poliisin talousrikosyksiköstä.

Myrkylliset kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa paitsi rajujakin allergisia reaktioita myös ihon herkistymistä, hermostovaurioita ja muita pitkäaikaisia terveyshaittoja ja -ongelmia. Laittomat tuotteet ovat sisältäneet esimerkiksi jopa 19 kertaa yli sallitun määrän lyijyä. Lyijy voi heikentää muistia, vaurioittaa sikiöitä ja aiheuttaa keskittymishäiriöitä sekä lapsettomuutta.

Feikkikosmetiikan tunnistaa parhaiten epäilyttävän edullisesta hinnasta. Luksusmerkkien suosituimmat tuotteet ovat harvoin supertarjouksessa. Yleensä väärennösten pakkaukset näyttävät halvoilta ja viimeistelemättömiltä. Jos esimerkiksi meikkipaletin peili kupruilee tai rasian saranat ovat vänkyrät, kannattaa tuotteen kokeileminen unohtaa.

Lue myös:

Mitä löytöjä! Vaatekaupoista hyviä meikkejä parilla eurolla

Neljä askelta parempaan kauneudenhoitoon

Nämä ovat meikkipussin pahimmat pöpöpesät

Nainen! Kuusi asiaa, joista tunnistat puliveivarin