Lisäväriä saa joko käymällä rusketussuihkun alla tai levittämällä tuotteita iholle omin käsin.

Suihkurusketus. Eikös se tehdä sellaisessa kopissa, jossa Frendien Ross muuttui oranssiksi?

Juontaja Heidi Suomea, 36,  naurattaa. Tv-sarjan hupaisa kohtaus on tuttu. Niin on myös "koppirusketus".

– Se oli se vanhanaikainen tapa, että mentiin koppiin ja kääntyiltiin siellä. Aine jäi pisaroiksi iholle, joten rusketuksesta tuli läikikäs, vaikka väri oli ihan kaunis, Heidi muistelee.

– Nykyisin hoitaja spreijaa värin pistoolin näköisellä vempeleellä. Valittavana on eri sävyjä, ja rusketuksesta tulee tasainen kunhan on kuorinut ja rasvannut ihoa aiemmin, Heidi valaisee.

Ruiskutus avaa kesäkauden

Suihkurusketus on Heidin suosikkikonsti kauniin päivetyksen hankkimiseen. Solariumissa kun ei voi hypätä määräänsä enempää ja itseruskettavien levittäminen menee usein läträämiseksi.

Siinä missä toiset käynnistävät kesäkauden suursiivouksella, Heidi käy sprayn alla.

– En sitten ole kanankoipena rannalla. Syksyllä se on hyvä keino pidentää hankittua väriä. Jos talvella on tärkeitä tilaisuuksia tai juhlia, otan sprayvärin. Se lähtee reilussa viikossa, joten ympärivuotiseksi rusketukseksi siitä ei ole.

Heidin mielestä kaunis ihon­väri on samanlaista itsestä huolehtimista kuin kampaajalla käynti.

– Kun keväisin alkaa paistaa, olen ensimmäisten joukossa näyttämässä auringolle nokkaani. Harmi vain, että palan helposti. Siksi alan keväällä syödä beetakaroteenia sisältäviä aurinkopillereitä. Ruskettuneena näyttää terveemmältä ja päivettynyt iho on kauniimpi.

Kun Heidi etsi asuntoa, hänellä oli kiinteistönvälittäjälle kaksi tärkeää kysymystä: Onko terassia? Paistaako sinne aurinko? Asunto aurinkoterassilla löytyi, ja siellä kelpaa nyt paistatella päivää. Ennen vappua mittari kävi jopa 42 asteessa.

Sääli vain, että mollukka paistaa Suomessa niin kovin harvoin. Joten biksut päälle ja spray-pistoolin tähtäimeen.

Kuka siellä käy?

18–40-vuotiaat naiset. Morsiamet. Fitness-urheilijat. Lomalle lähtijät. Polttari­porukat. Suosituinta on teipata morsiamen nimi sulhasen selkään.

Se on sokeria!

  • Suihkurusketuksessa iholle spreijataan DHA-liuosta, jota saadaan muun muassa sokeri­juurikkaasta ja sokeriruo’osta. Liuokseen on lisätty väripuuteria, joka huuhtoutuu ensimmäisessä pesussa.
  • Rusketus tarttuu paremmin, kun iho on kuorittu edellisenä päivänä ja kosteutettu hyvin. Kuiva iho saattaa imaista väriä tuhdimmin, joten kantapäät ja polvet kannattaa rasvata ekstrakerroksella. Samana päivänä rasvaamista ei suositella. Myös deodoranttia tulisi välttää.
  • Väri kehittyy 7–8 tuntia, joten suihkuun ja saunaan voi mennä vasta seuraavana päivänä.
  • Väri on parhaimmillaan kaksi päivää suihkutuksen jälkeen ja kestää maksimissaan kymmenen päivää. Kun ihoa rasvaa päivittäin, väri haihtuu tasaisemmin.

Lue myös:

Heidi Suomi testasi 4 minuutin suihkurusketuksen

Rusketus tulee tuubista

Anna Sainila testasi itseruskettavat

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.