Vaikka tomumaja rapistuu, onneksi henkinen kehitys jatkuu aina vain! Kuva: Shutterstock
Vaikka tomumaja rapistuu, onneksi henkinen kehitys jatkuu aina vain! Kuva: Shutterstock

Ryppyjä, kyllä, mutta iho kertoo vanhenemisestaan myös muilla tavoilla.

Vanhenemiseen liittyy se, että jossakin vaiheessa soluja alkaa tuhoutua nopeammin kuin uusia syntyy. Sen lisäksi, että ilmiö todella tuntuu kehossa, se myös yleensä näkyy jollakin tavalla.

Mitkä sitten ovat normaaleja, vanhenemisen tuomia vuosirenkaita ja mistä tietää, onko tullut hankkineensa iholleen enemmän elämänkokemusta kuin iän puolesta olisi tarpeellista?

On suhteellista, mikä on kenenkin mielestä aikaisin tai paljon, mutta tässä muutama merkki, joiden perusteella voit yrittää arvioida ihosi todellista ikää ja kuntoa.

1. Rypyt ja juonteet

Tehdäänpä ensin selväksi, että on ihan normaalia saada vanhetessaan iholleen ryppy jos toinenkin. Ikääntymisen ensimmäisiä ja näkyvimpiä merkkejä listanneen Bustle-sivuston haastattelema ihotautilääkäri kertoo, että yleensä näkyviä ryppyjä ja juonteita alkaa ilmestyä 40 ikävuoden kieppeillä.

Yleisin ryppyjen syy on runsas oleilu auringossa.

Jos ihon ikääntyminen alkaa näkyä huomattavasti nelikymppispäivää aiemmin tai kokee olevansa ryppyisempi kuin ikätoverinsa, iho on saattanut alkaa näyttää vanhenemisen merkkejä ennen aikojaan. Yleisin juonteiden syy on runsas oleilu auringossa. Asiantuntija myös kertoo, että jos on koko ikänsä suojannut ihonsa huolellisesti auringolta, ryppyjä voi ”joutua” odottelemaan jokusen vuoden keskivertoa pidempään.

2. Pigmenttiläiskät

Ruskeat pigmentti- tai maksaläiskät ovat myös yleinen ihon ikääntymisen merkki. Niiden syntyminen on normaalia, mutta auringonotto saattaa tummentaa läiskien väriä entisestään.

Terveyskirjaston mukaan maksaläiskiä syntyy usein myös raskauden ja hormonilääkityksen seurauksena – tosin raskauden jälkeen ne saattavat jälleen vaalentua. Pigmenttiläiskät ovat vaarattomia, eikä niitä tarvitse hoitaa, mutta kosmeettista haittaa voi yrittää korjata voiteilla ja erilaisilla käsittelyillä.

Lue lisää: Hoida, ehkäise ja peitä pigmenttilaikut – 12 vinkkiä

3. Hehku on poissa

Iho on siitä kätevä elin, että se huolehtii itse uusiutumisestaan. Vanhemmiten prosessi kuitenkin hidastuu, ja Bustlen mukaan kuolleet ihosolut saattavat kertyä ihon pinnalle, minkä seurauksena iho menettää luontaisen hehkunsa. Ratkaisu: kuorinta ja hehkua lisäävät voiteet ja meikit.

Kuolleiden ihosolujen kertyminen saa ihon menettämään hehkunsa.

4. Huulten oheneminen

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä vähemmän iho tuottaa kollageenia, dermatologi Seth Forman kertoo Bustlelle. Seuraukset näkyvät usein huulissa, joiden aurinkosuojaus tahtoo unohtua monilta. Jos haluaa säilyttää huulensa muhkeina, kannattaa hankkia aurinkosuojan sisältävä huulirasva.

5. Pystysuuntaiset rypyt suun ympärillä

Myös suun ympärille syntyy ryppyjä luonnostaan, mutta auringon lisäksi niiden syntymistä saattavat edesauttaa esimerkiksi tupakointi ja jopa pillillä juominen. Tietenkin myös geenit vaikuttavat siihen, kuka rypistyy milloinkin ja mistäkin.

Pystysuuntaiset rypyt ovat siitä katalia, että huulipuna karkaa helposti huulten reunojen yli juonteisiin. Se ei ole vaarallista, mutta ärsyttää. Huultenrajauskynän käyttäminen tosin yleensä auttaa.

6. Rintakehä kuin krokotiilinnahkaa

Kämmenselkien lisäksi rintakehä paljastaa helposti ihmisen ihon iän. Alue saa paljon aurinkoa, ja jos suojaaminen on jäänyt, rintakehän iho saattaa alkaa muistuttaa nahkalaukun pintaa. Auringossa oleilun lisäksi myös muilla elintavoilla, etenkin tupakoinnilla, on vaikutusta ihon ikääntymistahtiin.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.