Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Nykypäivän tiedostava ihminen ei laita kroppaansa aineita, jotka tietää olevan haitallisia. Vai tietääkö?

Amerikkalainen talk show Jimmy Kimmel kävi maatilatorilla kyselemässä ihmisiltä, välttelevätkö he GMO-tuotteita. Kyllä, ehdottomasti, kaikki vastasivat. 

Miksi, kuului seuraava kysymys. Koska se ei ole hyväksi minulle, vastattiin.

Mitä tämä GMO sitten on, oli viimeinen kysymys. Öö, geeni...ööö...manipaluutio...ööö...en tiedä.

Erilaisten "myrkkyjen" vältteleminen on niin muodikasta, ettei itse asiassa ole niin väliä, perustuuko välttely oikeaan tietoon tai edes siihen, että itse tietäisi, mitä ja miksi välttelee.

Sinäkin olet takuulla vältellyt ainakin näitä:

Silikoni sampoossa. Ai kauhea, sampoon on ehdottomasti oltava silikonitonta! Silikonin tehtävä sampoossa oli/on hoitaa eli tehdä hiuksista kiiltävät, mutta joku keksi 15 vuotta sitten, että silikoni tukkii hiusjuuret ja aiheuttaa kaikenlaista vaivaa, päänahan hengittämättömyydestä hiusten lähtöön. Tästä ei ole mitään todisteita, mutta silikonittomuudesta tuli myyntivaltti. Tisseissä, kroppaan upotettunahan se ei haittaa mitään.

Sulfaatti sampoossa. Vieläkö joku muistaa, että viisi vuotta sitten vähän kalliimmissa sampoopulloissa luki isolla "sulfaatiton". Sulfaatti on sampoon pesevä aine, joka saattaa kuivattaa joidenkin päänahkaa.

Mineraaliöljyt meikeissä. Tämä oli sikahankalaa aikaa. Samaan aikaan muutama vuosi sitten tulivat muotiin luonnolliset mineraalimeikit, jotka olivat jumalten nektaria naamalle, mutta toisaalta tavallisissa meikeissä olevat mineraaliöljyt olivat paholaisen pepusta ja tukkivat ihohuokoset.
Huokosten tukkiutuminen tuntuu muuten olevan monien kosmetiikka-aineboikottien syy.

Parabeenit. Nyt vimpan päälle viimeisiä villityksiä seuraavissa kosmetiikkapulloissa lukee parabeeniton. Parabeenejä on käytetty kosmetiikassa estämään bakteereiden kasvua, siis pilaantumista. Ne ovat siis pahalta kalskahtavia säilöntäaineita. Parabeenit saattavat aiheuttaa allergiaa, mutta niiden välttely ei ole yksioikoista: ne voidaan korvata aineilla, jotka aiheuttavat vielä enemmän allergiaa. Ja kuinka paljon ottaa päähän, jos 70 euron naamarasva homehtuu kuukaudessa.

Natriumglutamaatti. Takuulla jokainen meistä vältteli ainakin hetken natriumglutamaattia, koska, ööö, se oli pahaksi meille. Viimeisimmät uutiset kertovat, että haittoja ei ole löydetty ja natriumglutamaattin välttely saattaa olla terveydelle haitallisempaa kuin sen imeminen kitusiin. Tulet esimerkiksi hölvänneeksi ruokaasi enemmän suolaa.

E-koodit. Niin, nehän kuulostavatkin tieteisrobotin ruualta. Alkoi natriumglutamaatin välttelystä (E621) ja levisi holtittomasti kattamaan kaikki E-alkuiset asiat, kuten puolukan ainesosat.

Elintarviketeollisuus vastasi buumiin kirjoittamalla termit auki ja lopetti käyttämästä koodikieltä tuoteselosteissaan.

Niin, ja se GMO tarkoittaa tosiaankin geenimuunneltua (organismia). Muuntelua tehdään, koska halutaan parantaa muunneltavan organismin ominaisuuksia. Tutkimuksissa ei ola havaittu geenimuunnellun ruuan olevan haitaksi terveydelle.

Lue myös:

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.