Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Nykypäivän tiedostava ihminen ei laita kroppaansa aineita, jotka tietää olevan haitallisia. Vai tietääkö?

Amerikkalainen talk show Jimmy Kimmel kävi maatilatorilla kyselemässä ihmisiltä, välttelevätkö he GMO-tuotteita. Kyllä, ehdottomasti, kaikki vastasivat. 

Miksi, kuului seuraava kysymys. Koska se ei ole hyväksi minulle, vastattiin.

Mitä tämä GMO sitten on, oli viimeinen kysymys. Öö, geeni...ööö...manipaluutio...ööö...en tiedä.

Erilaisten "myrkkyjen" vältteleminen on niin muodikasta, ettei itse asiassa ole niin väliä, perustuuko välttely oikeaan tietoon tai edes siihen, että itse tietäisi, mitä ja miksi välttelee.

Sinäkin olet takuulla vältellyt ainakin näitä:

Silikoni sampoossa. Ai kauhea, sampoon on ehdottomasti oltava silikonitonta! Silikonin tehtävä sampoossa oli/on hoitaa eli tehdä hiuksista kiiltävät, mutta joku keksi 15 vuotta sitten, että silikoni tukkii hiusjuuret ja aiheuttaa kaikenlaista vaivaa, päänahan hengittämättömyydestä hiusten lähtöön. Tästä ei ole mitään todisteita, mutta silikonittomuudesta tuli myyntivaltti. Tisseissä, kroppaan upotettunahan se ei haittaa mitään.

Sulfaatti sampoossa. Vieläkö joku muistaa, että viisi vuotta sitten vähän kalliimmissa sampoopulloissa luki isolla "sulfaatiton". Sulfaatti on sampoon pesevä aine, joka saattaa kuivattaa joidenkin päänahkaa.

Mineraaliöljyt meikeissä. Tämä oli sikahankalaa aikaa. Samaan aikaan muutama vuosi sitten tulivat muotiin luonnolliset mineraalimeikit, jotka olivat jumalten nektaria naamalle, mutta toisaalta tavallisissa meikeissä olevat mineraaliöljyt olivat paholaisen pepusta ja tukkivat ihohuokoset.
Huokosten tukkiutuminen tuntuu muuten olevan monien kosmetiikka-aineboikottien syy.

Parabeenit. Nyt vimpan päälle viimeisiä villityksiä seuraavissa kosmetiikkapulloissa lukee parabeeniton. Parabeenejä on käytetty kosmetiikassa estämään bakteereiden kasvua, siis pilaantumista. Ne ovat siis pahalta kalskahtavia säilöntäaineita. Parabeenit saattavat aiheuttaa allergiaa, mutta niiden välttely ei ole yksioikoista: ne voidaan korvata aineilla, jotka aiheuttavat vielä enemmän allergiaa. Ja kuinka paljon ottaa päähän, jos 70 euron naamarasva homehtuu kuukaudessa.

Natriumglutamaatti. Takuulla jokainen meistä vältteli ainakin hetken natriumglutamaattia, koska, ööö, se oli pahaksi meille. Viimeisimmät uutiset kertovat, että haittoja ei ole löydetty ja natriumglutamaattin välttely saattaa olla terveydelle haitallisempaa kuin sen imeminen kitusiin. Tulet esimerkiksi hölvänneeksi ruokaasi enemmän suolaa.

E-koodit. Niin, nehän kuulostavatkin tieteisrobotin ruualta. Alkoi natriumglutamaatin välttelystä (E621) ja levisi holtittomasti kattamaan kaikki E-alkuiset asiat, kuten puolukan ainesosat.

Elintarviketeollisuus vastasi buumiin kirjoittamalla termit auki ja lopetti käyttämästä koodikieltä tuoteselosteissaan.

Niin, ja se GMO tarkoittaa tosiaankin geenimuunneltua (organismia). Muuntelua tehdään, koska halutaan parantaa muunneltavan organismin ominaisuuksia. Tutkimuksissa ei ola havaittu geenimuunnellun ruuan olevan haitaksi terveydelle.

Lue myös:

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia

Kun pelkkä ripsiväri ei riitä, tekoripset tulevat apuun. Niiden käyttäminen on yllättävän helppoa.

Vielä muutama vuosi sitten moni kävi ottamassa itselleen ammattilaisen laittamat ripsipidennykset, mutta nyt vanhat kunnon tekoripset ovat tehneet paluun. Niiden avulla ripsiin saa näyttävyyttä ilman sitoutumista ja järjetöntä rahanmenoa. Teko- eli irtoripset mahdollistavat myös sen, että ripsityyliä voi vaihdella fiiliksen mukaan.

Bustle-sivusto meni jopa niin pitkälle, että nimitti tekoripsiä vuoden 2018 isoimmaksi kauneustrendiksi. Joka tapauksessa tekoripset ovat nousussa ainakin Pinterest-hauissa, joten kokosimme asiat, jotka jokaisen tekoripsiin tutustumista harkitsevan – ja niitä jo jokusen kerran kokeilleenkin – kannattaa tietää.

1. Yhtä paria voi käyttää monta kertaa

Ripsikeltanokalle saattaa tulla yllätyksenä, että tekoripsiä ei tarvitse heittää roskiin yhden käyttökerran jälkeen, vaikka ne näyttäisivätkin liimasotkujen pilaamilta. Kun liiman poistaa hellävaraisesti, ripsiä voi käyttää vielä monta kertaa. Alkuperäinen laatikko on hyvä säilytyspaikka, joten sitä ei kannata heittää roskiin ensimmäisellä käyttökerralla.

Ripsien puhdistamiseen liimasta ja liasta on useita tapoja, esimerkiksi meikinpoistoaineella pyyhkiminen ja liottaminen. Viimeisetkin liimahippuset saa irrotettua pinseteillä. Huda Kattan näytti Instagramissa, miten hän puhdistaa omat tekoripsensä kätevästi kahden vanulapun välissä liottamalla.

2. Käyttäminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi

Välillä on huonoja päiviä, joina ripsien kanssa joutuu taistelemaan, mutta periaatteessa ripsien asentaminen on yllättävän helppoa. Kokonaisen ripsirivin kiinnittäminen on vaivattomampaa kuin yksittäisten ripsien tai ripsitupsujen: leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta paikoilleen. Pienellä harjoittelulla homma alkaa sujua. Laadimme avuksi myös yksityiskohtaiset, kuvalliset ohjeet.


3. Hillitympää tai näyttävämpää

Tekoripsiä on myynnissä joka makuun, mutta näyttävyyttä voi säädellä myös itse. Ripsirivin voi leikata keskeltä kahteen osaan ja käyttää vain puolet siitä silmän ulkonurkassa, jolloin tyyli on vähän hillitympi. Megaripsistä pitävät sen sijaan saattavat kerrostaa parit tai kolmet ripset päällekkäin silmiinsä.

4. Yritä saada ripset sulautumaan omien ripsiesi sekaan

Tekoripsien käyttäminen ei tarkoita sitä, että ripsivärin voi skipata kokonaan – elleivät ripsesi ole pikimustat. Ripsiväri saa omat ja tekoripset häivyttymään toistensa sekaan niin, ettei tekoripsivaikutelma ole aivan ilmeinen.

On makuasia, haluaako ripsivärin levittää pelkkiin omiin ripsiin ennen tekoripsien laittamista, jolloin tekoripset pysyvät puhtaampina, vai jälkeen, jolloin omat ja tekoripset sekoittuvat paremmin toisiinsa.

Hyvä keino saada ripset sulautumaan toisiinsa on myös taivuttaa ripset tekoripsien kiinnittämisen jälkeen, jolloin kummistakin ripsistä tulee yhtä kaarevat. Huomioi kuitenkin, että ripsiä ei kannata taivuttaa enää sen jälkeen, kun ripsivärin on levittänyt.

Leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta ripset paikoilleen.

5. Poista hellävaraisesti

Jos painat tästä jutusta mieleesi vain yhden asian, olkoon se tämä: älä revi ripsiä irti. Se venyttää silmäluomen herkkää ihoa suotta ja saattaa vahingoittaa niitä luomumpia ripsiä. Buzzfeed neuvoo kostuttamaan vanupuikon meikinpoistoaineeseen ja pyörittelemään ripset hellävaraisesti irti. Kannattaa suosia öljytöntä meikinpoistoainetta, sillä ripsiin jäänyt öljy saattaa hylkiä ripsiliimaa ja tehdä ripsien uudelleen kiinnittämisestä vaikeaa.

6. Halvoista ripsistä voi tuunata ylellisen pörröiset

Somessa levisi vähän aikaa sitten ovela kikka, jolla kaupan halvimmasta ripsiparista saa hetkessä vähän arvokkaamman näköisen. Kun tekoripsiä hankaa kierreharjalla, niistä tulee luonnollisen pörröiset, mikä on tällä hetkellä suosituin ripsilook.

Kysely

Käytätkö tekoripsiä?

Jos lähikaupastasi ei löydy himoittua meikkibrändiä, netistä taatusti löytyy. Kun verkko-ostoksilla on valppaana, voi myös säästää tuntuvasti rahaa.

Netti on meikkishoppailijan aarreaitta. Tarjolla on paljon brändejä sekä limited edition -lanseerauksia, joita kivijalkakaupoista on vaikea löytää. Varsinkin luksuskosmetiikkaa voi verkkokaupoista saada tuntuvasti normaalia edullisemmin.

Sivustot ovat myös suositteluissaan raikkaan puolueettomia: ne suosittelevat selaushistoriasi perusteella usean eri brändin tuotteita – toisin kuin tavaratalossa, jossa jokaisen merkin pisteellä markkinoidaan vain yhden ja saman brändin kosmetiikkaa.

Verkko-ostajan tärpit

  1. Lue arvosteluja. Nettikaupoissa on yleensä roppakaupalla arvosteluja tuotteista. Ne kannattaa ainakin pintapuolisesti silmäillä läpi, jos tuote on entuudestaan tuntematon. Arvosteluja löytyy myös Makeupalley.comin kaltaisilta sivustoilta. Niissä arvostelijat ovat todellisia hard core -meikkifaneja, jotka analysoivat tuotteita ainesosalistasta lähtien.
  2. Tilaa uutiskirje. Monet sivustot antavat uutiskirjeen tilaajille alennuskoodeja, jotka tuntuvat varsinkin luksuskosmetiikkaa ostaessa.
  3. Osta luotettavalta sivustolta. Vaikka kiinalaisten nettikauppojen muutaman euron meikit voivat tuntuvat houkuttelevilta, niihin ei kannata hairahtua, sillä purkkien sisällöstä ei ole minkäänlaista takuuta. Jos brändituotteen hinta tuntuu uskomattoman edulliselta, kyse on lähes aina väärennöksestä. Netti on täynnä huijareita, jotka vaanivat myös meikkiostoksilla.
  4. Takuuvarmimpia ostoksia ovat silmämeikit, korostusvärit sekä meikit, joiden universaalit sävyt sopivat jokaiselle ihonsävylle. Meikkivoiteissa sen sijaan pätee vähän sama kuin farkuissa: netistä ostaminen on aina riski, sillä itselle täydellinen löytyy yleensä vain kokeilemalla. Jos kuitenkin uskaltaudut tilaamaan meikkivoiteen netistä, kannattaa sijoittaa kaikkein myydyimpään sävyyn. Mieti myös, taittaako ihosi keltaiseen vai punaiseen, niin säästyt pahimmilta hutiostoilta.