Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Nykypäivän tiedostava ihminen ei laita kroppaansa aineita, jotka tietää olevan haitallisia. Vai tietääkö?

Amerikkalainen talk show Jimmy Kimmel kävi maatilatorilla kyselemässä ihmisiltä, välttelevätkö he GMO-tuotteita. Kyllä, ehdottomasti, kaikki vastasivat. 

Miksi, kuului seuraava kysymys. Koska se ei ole hyväksi minulle, vastattiin.

Mitä tämä GMO sitten on, oli viimeinen kysymys. Öö, geeni...ööö...manipaluutio...ööö...en tiedä.

Erilaisten "myrkkyjen" vältteleminen on niin muodikasta, ettei itse asiassa ole niin väliä, perustuuko välttely oikeaan tietoon tai edes siihen, että itse tietäisi, mitä ja miksi välttelee.

Sinäkin olet takuulla vältellyt ainakin näitä:

Silikoni sampoossa. Ai kauhea, sampoon on ehdottomasti oltava silikonitonta! Silikonin tehtävä sampoossa oli/on hoitaa eli tehdä hiuksista kiiltävät, mutta joku keksi 15 vuotta sitten, että silikoni tukkii hiusjuuret ja aiheuttaa kaikenlaista vaivaa, päänahan hengittämättömyydestä hiusten lähtöön. Tästä ei ole mitään todisteita, mutta silikonittomuudesta tuli myyntivaltti. Tisseissä, kroppaan upotettunahan se ei haittaa mitään.

Sulfaatti sampoossa. Vieläkö joku muistaa, että viisi vuotta sitten vähän kalliimmissa sampoopulloissa luki isolla "sulfaatiton". Sulfaatti on sampoon pesevä aine, joka saattaa kuivattaa joidenkin päänahkaa.

Mineraaliöljyt meikeissä. Tämä oli sikahankalaa aikaa. Samaan aikaan muutama vuosi sitten tulivat muotiin luonnolliset mineraalimeikit, jotka olivat jumalten nektaria naamalle, mutta toisaalta tavallisissa meikeissä olevat mineraaliöljyt olivat paholaisen pepusta ja tukkivat ihohuokoset.
Huokosten tukkiutuminen tuntuu muuten olevan monien kosmetiikka-aineboikottien syy.

Parabeenit. Nyt vimpan päälle viimeisiä villityksiä seuraavissa kosmetiikkapulloissa lukee parabeeniton. Parabeenejä on käytetty kosmetiikassa estämään bakteereiden kasvua, siis pilaantumista. Ne ovat siis pahalta kalskahtavia säilöntäaineita. Parabeenit saattavat aiheuttaa allergiaa, mutta niiden välttely ei ole yksioikoista: ne voidaan korvata aineilla, jotka aiheuttavat vielä enemmän allergiaa. Ja kuinka paljon ottaa päähän, jos 70 euron naamarasva homehtuu kuukaudessa.

Natriumglutamaatti. Takuulla jokainen meistä vältteli ainakin hetken natriumglutamaattia, koska, ööö, se oli pahaksi meille. Viimeisimmät uutiset kertovat, että haittoja ei ole löydetty ja natriumglutamaattin välttely saattaa olla terveydelle haitallisempaa kuin sen imeminen kitusiin. Tulet esimerkiksi hölvänneeksi ruokaasi enemmän suolaa.

E-koodit. Niin, nehän kuulostavatkin tieteisrobotin ruualta. Alkoi natriumglutamaatin välttelystä (E621) ja levisi holtittomasti kattamaan kaikki E-alkuiset asiat, kuten puolukan ainesosat.

Elintarviketeollisuus vastasi buumiin kirjoittamalla termit auki ja lopetti käyttämästä koodikieltä tuoteselosteissaan.

Niin, ja se GMO tarkoittaa tosiaankin geenimuunneltua (organismia). Muuntelua tehdään, koska halutaan parantaa muunneltavan organismin ominaisuuksia. Tutkimuksissa ei ola havaittu geenimuunnellun ruuan olevan haitaksi terveydelle.

Lue myös:

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia

Joko olet kokeillut kestotrendikkääksi muodostunutta ruusukultaa silmämeikissä?

Ruusukulta on yksi viime vuosien selkeimmistä trendiväreistä, oli kyse sitten pukeutumisesta, koruista, sisustuksesta tai vaikka meikistä. Monikäyttöinen väri näyttää vain jatkavan voittokulkuaan myös meikissä. Se sopii niin kevyeen kesämeikkiin kuin syksyisen tummanpunaisten huulten pariksi. Jos et vielä ole testannut ruusukultaista meikkiä, nyt on aika.

Punertavien silmämeikkisävyjen käyttö kuitenkin epäilyttää monia. Siksi kokosimme takuuvarmat vinkit ruusukultaiseen silmämeikkiin.

1. Kimalla rohkeasti

Reilusti hohtavat sävyt ovat aina helppokäyttöisempiä kuin mattavärit, joiden häivyttäminen vaatii taitoa tai vähintäänkin aikaa. Kunnolla kimmeltävä luomiväri antaa anteeksi kiireessä tehdyn häivytyksen ja huutaa vähän kauemmaksikin, että tässä on nyt kyse silmämeikistä, ei punoittavista silmistä.

2. Muista ripsiväri

Kunnolla mustatut ripset kehystävät katseen ja tekevät luomiväristä viimeistellyn näköisen. Myös ripsien taivuttaminen kannattaa, meikkiguru Marianna Hewitt on muistuttanut. Varman päälle vetäjä piirtää silmiin myös mustat rajaukset.

 

Keep your addiction alive. Especially if it's makeup! 💄💋 - • Brows: Ebony dipbrow pomade @anastasiabeverlyhills • Eyes: Painterly paint pot @maccosmetics, Desert Dusk Palette @hudabeauty @shophudabeauty, Cheap Thrill lip topper @limecrimemakeup, Trooper liquid eyeliner @katvondbeauty • Lashes: Another Shot of Whispie from @velourlashesofficial • Face: @esteelauder Double wear foundation in Tawny, Orgasm blush @narsissist, Milk Chocolate soleil bronzer @toofaced, Custard radiant creamy concealer @narsissist, Translucent Setting Powder @lauramercierme @lauramercier • Highlighter: • Highly Wasted @colourpopcosmetics Lips: Underground lipstick @gerardcosmetics #musingsonszr #dubaiglam #wakeupandmakeup #hudabeauty #hudabeautydesertdusk #wakeupandmakeup #makeupjunkie #rosegoldmakeup #velourlashes #esteestories #lauramercierme #narsissist #mercierbyme #colourpop #colourpopme #fallmakeup #blendwithtrend #makeuptransformation

Henkilön Musings On Sheikh Zayed Road (@mariya.gg) jakama julkaisu

Rutkasti ripsiä ja musta rajaus, siinä näyttävän ruusukultameikin tärkeimmät apulaiset.

3. Valitse suosikkisävy

Ruusukulta on imarteleva meikkisävy hyvin monenlaiseen väritykseen. Oikeasti tärkeintä kuitenkin on, että luomivärin sävy miellyttää omaa silmää niin, että aina peilin ohi kulkiessa tekee mieli vinkata itselle silmää.

4. Kokeile yhden värin meikkiä

Ruusukulta on helppo sävy eleettömän tyylikkääseen yhden värin silmämeikkiin. Kun se on hallussa, voikin siirtyä meikkaamaan koko kasvot saman sävymaailman väreillä – ruusukulta toimii erinomaisesti siinäkin tarkoituksessa.

5. Yhdistä tummiin huuliin

Tummanpunainen huulipuna on jokasyksyinen hitti. Hempeät ruusuluomet ja viettelevät tummat huulet ovat täydentävät loistavasti toisiaan. Paras lopputulos syntyy, kun huulten ja luomien sävyt ovat molemmat joko kylmät tai lämpimät. 

Tummat huulet ja ruusukultaluomet ovat täydellinen pari.

Sinisen ripsivärin haut ovat lisääntyneet Pinterest-kuvapalvelussa 234 prosenttia.

Ensin tuli sininen luomiväri, nyt kasarivillitys ulottuu jo ripsiin. Byrdie-kauneussivusto kertoo, että sinisen ripsivärin Pinterest-haut ovat huimassa nousussa.

Eikä ihme, sillä tyyli näyttää jälleen hauskalta! Meikkitaiteilija Tina Turnbow neuvoo Byrdien jutussa, että sinisestä kannattaa tehdä koko kasvojen väripilkku. Muu meikki on hyvä pitää hillittynä.

– Kun ripsiväri on sininen, on tärkeää, että luomiväri ja rajaus ovat pehmeät, jotta ne eivät valtaa lookia, meikkaaja ohjeistaa.

Hän suosittelee pehmeää sinistä rajausta aivan ripsien tyveen, jotta sininen korostuu. Sen lisäksi yläluomelle voi lisätä mustan – tai miksei vaikka kultaisen tai hopeisen – rajauksen.

Siniset ripset näyttävät upeilta myös ilman mitään rajauksia. Silloin ne pääsevät todella pääosaan.

Arkityyliin voi tuoda vain ripauksen sinertävää väriä niin, että levittää ensin normaalisti mustaa tai tummanruskeaa ripsiväriä ja sen jälkeen sutii sinistä vain ripsien kärkiin.

Tyyliin vaikuttaa tietenkin eniten se, minkä sinisen sävyn ripsiinsä valitsee. Tumma laivastonsininen menee melkein mustasta, mutta miksei sävy voisi olla vähän räiskyvämpikin?