Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Nykypäivän tiedostava ihminen ei laita kroppaansa aineita, jotka tietää olevan haitallisia. Vai tietääkö?

Amerikkalainen talk show Jimmy Kimmel kävi maatilatorilla kyselemässä ihmisiltä, välttelevätkö he GMO-tuotteita. Kyllä, ehdottomasti, kaikki vastasivat. 

Miksi, kuului seuraava kysymys. Koska se ei ole hyväksi minulle, vastattiin.

Mitä tämä GMO sitten on, oli viimeinen kysymys. Öö, geeni...ööö...manipaluutio...ööö...en tiedä.

Erilaisten "myrkkyjen" vältteleminen on niin muodikasta, ettei itse asiassa ole niin väliä, perustuuko välttely oikeaan tietoon tai edes siihen, että itse tietäisi, mitä ja miksi välttelee.

Sinäkin olet takuulla vältellyt ainakin näitä:

Silikoni sampoossa. Ai kauhea, sampoon on ehdottomasti oltava silikonitonta! Silikonin tehtävä sampoossa oli/on hoitaa eli tehdä hiuksista kiiltävät, mutta joku keksi 15 vuotta sitten, että silikoni tukkii hiusjuuret ja aiheuttaa kaikenlaista vaivaa, päänahan hengittämättömyydestä hiusten lähtöön. Tästä ei ole mitään todisteita, mutta silikonittomuudesta tuli myyntivaltti. Tisseissä, kroppaan upotettunahan se ei haittaa mitään.

Sulfaatti sampoossa. Vieläkö joku muistaa, että viisi vuotta sitten vähän kalliimmissa sampoopulloissa luki isolla "sulfaatiton". Sulfaatti on sampoon pesevä aine, joka saattaa kuivattaa joidenkin päänahkaa.

Mineraaliöljyt meikeissä. Tämä oli sikahankalaa aikaa. Samaan aikaan muutama vuosi sitten tulivat muotiin luonnolliset mineraalimeikit, jotka olivat jumalten nektaria naamalle, mutta toisaalta tavallisissa meikeissä olevat mineraaliöljyt olivat paholaisen pepusta ja tukkivat ihohuokoset.
Huokosten tukkiutuminen tuntuu muuten olevan monien kosmetiikka-aineboikottien syy.

Parabeenit. Nyt vimpan päälle viimeisiä villityksiä seuraavissa kosmetiikkapulloissa lukee parabeeniton. Parabeenejä on käytetty kosmetiikassa estämään bakteereiden kasvua, siis pilaantumista. Ne ovat siis pahalta kalskahtavia säilöntäaineita. Parabeenit saattavat aiheuttaa allergiaa, mutta niiden välttely ei ole yksioikoista: ne voidaan korvata aineilla, jotka aiheuttavat vielä enemmän allergiaa. Ja kuinka paljon ottaa päähän, jos 70 euron naamarasva homehtuu kuukaudessa.

Natriumglutamaatti. Takuulla jokainen meistä vältteli ainakin hetken natriumglutamaattia, koska, ööö, se oli pahaksi meille. Viimeisimmät uutiset kertovat, että haittoja ei ole löydetty ja natriumglutamaattin välttely saattaa olla terveydelle haitallisempaa kuin sen imeminen kitusiin. Tulet esimerkiksi hölvänneeksi ruokaasi enemmän suolaa.

E-koodit. Niin, nehän kuulostavatkin tieteisrobotin ruualta. Alkoi natriumglutamaatin välttelystä (E621) ja levisi holtittomasti kattamaan kaikki E-alkuiset asiat, kuten puolukan ainesosat.

Elintarviketeollisuus vastasi buumiin kirjoittamalla termit auki ja lopetti käyttämästä koodikieltä tuoteselosteissaan.

Niin, ja se GMO tarkoittaa tosiaankin geenimuunneltua (organismia). Muuntelua tehdään, koska halutaan parantaa muunneltavan organismin ominaisuuksia. Tutkimuksissa ei ola havaittu geenimuunnellun ruuan olevan haitaksi terveydelle.

Lue myös:

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia