Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tummasta vaaleaksi vai toisin päin? Ammattilainen neuvoo oikean tavan värjätä hiukset.

Vuosia sitten halusin tehdä hiuksilleni radikaalin muutoksen. Tummat pitkät hiukset saivat vaihtua platinablondiin polkkaan. Tulos oli toivottu, mutta operaatio kivulias ja päänahka rakkuloilla. Sanonnan mukaan kauneudesta pitää kärsiä. Olen kuitenkin jälkeenpäin miettinyt, oliko värjäysoperaatio kovin viisas. Saisiko tummia hiuksia edes värjätä supervaaleiksi?

Goldwellin koulutuspäällikkö Tommi Ruskomäki on sitä mieltä, että tummahiuksinenkin saa blondata tukkansa.

– Ei siinä ole mitään värirajaa, että kuka saa vaalentaa ja kuka ei. Vaalentaminen kannattaa kuitenkin teettää ammattilaisella, koska näin se on turvallisempaa. Jos kotona tykitetään täysillä vaaleaksi, on lopputulos usein oranssi tai hiukset menevät ihan purkaksi, Tommi muistuttaa.  

Hiuspohjankaan ei pitäisi joutua kärsimään, kun vaalennus tehdään kampaajan luona. Nykypäivän vaalennusaineet ovat Tommin mukaan  paljon hellävaraisempia.

Vaalentamien vaatii kärsivällisyyttä

Tommin mielestä vaalentaminen kannatata tehdä asteittain ja varautuen siihen, että operaatio kysyy sekä aikaa että rahaa.

- Jos hiuksiin on tintannut monta kertaa mustaa tai tummanruskeaa, niissä on jo paljon pigmenttiä. Vaalennus saatetaan joutua tekemään kaksi, kolmekin kertaa, mikä tarkoittaa jo kuutta tuntia istumista. Monet myös yllättyvät, kuinka paljon tummasta vaaleaan värjääminen maksaa.

Tummaa kuontaloa voi vaalentaa myös raidoittamalla. Silloin lopputulos on pehmeämpi ja muutokseen on helpompi tottua.

– Tiheä harsoraidoitus on hyvä vaihtoehto vaalentaa tummaa hiusta.

Tarkkana tummentamisen kanssa

Entä jos blondius kyllästyttää ja vaalean haluaisikin tummemmaksi? Tummat värit ainakin ovat hellävaraisempia kuin vaalennusaineet. Vaikka tummentaminen voi kuulostaa helpommalta projektilta kuin vaalentaminen, on siinäkin omat sudenkuoppansa.

– Yks kaks tukka onkin vihreä, Tommi Ruskomäki pelottelee.

Tommi neuvoo, että tumman värin lisäksi hiuksiin pitäisi saada kullan ja oranssin sävyjä, vaikka lopputuloksesta haluaisikin trendikkään luonnollisen ruskean.

– Tätyy rohkeasti valita punertavia tai kuparisia ruskeita, niin vältytään vihreiltä hiuksilta. Hiuksiin kannattaisi myös tehdä ensin hoito, ettei väristä tule laikukasta.

Platinaa pohjoimaisille

Luonnolliset värit jylläävät edelleen hiustrendeissä, ja moni tavoittelee syksyn saapuessa syviä ruskeita sävyjä. Rohkea ja vaaleista vaalein platina näyttää silti hyvältä. Platinablondi on Tommi Ruskomäen mukaan aina trendikäs. Etenkin suomalaisilla.

– Sellainen Vappu Pimiän blondi sopii pohjoismaisille. Se korostaa vaaleaa ihoa ja silmienväriä. Suosittelen suomalaisille usein mieluummin puhdasta vaaleaa kuin kultaisia sävyjä.

Lue myös:

7 suoristusrautamokaa, joihin sinäkin olet saattanut sortua

Rasitatko päänahkaasi kuivashampoolla?

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?