Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tummasta vaaleaksi vai toisin päin? Ammattilainen neuvoo oikean tavan värjätä hiukset.

Vuosia sitten halusin tehdä hiuksilleni radikaalin muutoksen. Tummat pitkät hiukset saivat vaihtua platinablondiin polkkaan. Tulos oli toivottu, mutta operaatio kivulias ja päänahka rakkuloilla. Sanonnan mukaan kauneudesta pitää kärsiä. Olen kuitenkin jälkeenpäin miettinyt, oliko värjäysoperaatio kovin viisas. Saisiko tummia hiuksia edes värjätä supervaaleiksi?

Goldwellin koulutuspäällikkö Tommi Ruskomäki on sitä mieltä, että tummahiuksinenkin saa blondata tukkansa.

– Ei siinä ole mitään värirajaa, että kuka saa vaalentaa ja kuka ei. Vaalentaminen kannattaa kuitenkin teettää ammattilaisella, koska näin se on turvallisempaa. Jos kotona tykitetään täysillä vaaleaksi, on lopputulos usein oranssi tai hiukset menevät ihan purkaksi, Tommi muistuttaa.  

Hiuspohjankaan ei pitäisi joutua kärsimään, kun vaalennus tehdään kampaajan luona. Nykypäivän vaalennusaineet ovat Tommin mukaan  paljon hellävaraisempia.

Vaalentamien vaatii kärsivällisyyttä

Tommin mielestä vaalentaminen kannatata tehdä asteittain ja varautuen siihen, että operaatio kysyy sekä aikaa että rahaa.

- Jos hiuksiin on tintannut monta kertaa mustaa tai tummanruskeaa, niissä on jo paljon pigmenttiä. Vaalennus saatetaan joutua tekemään kaksi, kolmekin kertaa, mikä tarkoittaa jo kuutta tuntia istumista. Monet myös yllättyvät, kuinka paljon tummasta vaaleaan värjääminen maksaa.

Tummaa kuontaloa voi vaalentaa myös raidoittamalla. Silloin lopputulos on pehmeämpi ja muutokseen on helpompi tottua.

– Tiheä harsoraidoitus on hyvä vaihtoehto vaalentaa tummaa hiusta.

Tarkkana tummentamisen kanssa

Entä jos blondius kyllästyttää ja vaalean haluaisikin tummemmaksi? Tummat värit ainakin ovat hellävaraisempia kuin vaalennusaineet. Vaikka tummentaminen voi kuulostaa helpommalta projektilta kuin vaalentaminen, on siinäkin omat sudenkuoppansa.

– Yks kaks tukka onkin vihreä, Tommi Ruskomäki pelottelee.

Tommi neuvoo, että tumman värin lisäksi hiuksiin pitäisi saada kullan ja oranssin sävyjä, vaikka lopputuloksesta haluaisikin trendikkään luonnollisen ruskean.

– Tätyy rohkeasti valita punertavia tai kuparisia ruskeita, niin vältytään vihreiltä hiuksilta. Hiuksiin kannattaisi myös tehdä ensin hoito, ettei väristä tule laikukasta.

Platinaa pohjoimaisille

Luonnolliset värit jylläävät edelleen hiustrendeissä, ja moni tavoittelee syksyn saapuessa syviä ruskeita sävyjä. Rohkea ja vaaleista vaalein platina näyttää silti hyvältä. Platinablondi on Tommi Ruskomäen mukaan aina trendikäs. Etenkin suomalaisilla.

– Sellainen Vappu Pimiän blondi sopii pohjoismaisille. Se korostaa vaaleaa ihoa ja silmienväriä. Suosittelen suomalaisille usein mieluummin puhdasta vaaleaa kuin kultaisia sävyjä.

Lue myös:

7 suoristusrautamokaa, joihin sinäkin olet saattanut sortua

Rasitatko päänahkaasi kuivashampoolla?

Jos lähikaupastasi ei löydy himoittua meikkibrändiä, netistä taatusti löytyy. Kun verkko-ostoksilla on valppaana, voi myös säästää tuntuvasti rahaa.

Netti on meikkishoppailijan aarreaitta. Tarjolla on paljon brändejä sekä limited edition -lanseerauksia, joita kivijalkakaupoista on vaikea löytää. Varsinkin luksuskosmetiikkaa voi verkkokaupoista saada tuntuvasti normaalia edullisemmin.

Sivustot ovat myös suositteluissaan raikkaan puolueettomia: ne suosittelevat selaushistoriasi perusteella usean eri brändin tuotteita – toisin kuin tavaratalossa, jossa jokaisen merkin pisteellä markkinoidaan vain yhden ja saman brändin kosmetiikkaa.

Verkko-ostajan tärpit

  1. Lue arvosteluja. Nettikaupoissa on yleensä roppakaupalla arvosteluja tuotteista. Ne kannattaa ainakin pintapuolisesti silmäillä läpi, jos tuote on entuudestaan tuntematon. Arvosteluja löytyy myös Makeupalley.comin kaltaisilta sivustoilta. Niissä arvostelijat ovat todellisia hard core -meikkifaneja, jotka analysoivat tuotteita ainesosalistasta lähtien.
  2. Tilaa uutiskirje. Monet sivustot antavat uutiskirjeen tilaajille alennuskoodeja, jotka tuntuvat varsinkin luksuskosmetiikkaa ostaessa.
  3. Osta luotettavalta sivustolta. Vaikka kiinalaisten nettikauppojen muutaman euron meikit voivat tuntuvat houkuttelevilta, niihin ei kannata hairahtua, sillä purkkien sisällöstä ei ole minkäänlaista takuuta. Jos brändituotteen hinta tuntuu uskomattoman edulliselta, kyse on lähes aina väärennöksestä. Netti on täynnä huijareita, jotka vaanivat myös meikkiostoksilla.
  4. Takuuvarmimpia ostoksia ovat silmämeikit, korostusvärit sekä meikit, joiden universaalit sävyt sopivat jokaiselle ihonsävylle. Meikkivoiteissa sen sijaan pätee vähän sama kuin farkuissa: netistä ostaminen on aina riski, sillä itselle täydellinen löytyy yleensä vain kokeilemalla. Jos kuitenkin uskaltaudut tilaamaan meikkivoiteen netistä, kannattaa sijoittaa kaikkein myydyimpään sävyyn. Mieti myös, taittaako ihosi keltaiseen vai punaiseen, niin säästyt pahimmilta hutiostoilta.

Levittyykö kynsilakka aina epätasaisesti? Rikkooko viila kynsien kärjet? Tässä ratkaisut yleisimpiin kynsiongelmiin.

Helläkätisesti

Ongelma: Kynsilakka näyttää huomattavasti siistimmältä, kun kynsinauhat ovat kynsivallin alla. Joskus kynsinauha kuitenkin kasvaa kynnen päälle, ja repsottava kynsinauha olisi ihanan helppo repiä tai napsaista pois kynsileikkureilla. Kynsinauhojen leikkaaminen voi kuitenkin johtaa kipeään kynsivallin tulehdukseen.

Ratkaisu: Liota kynsinauhat pehmeiksi erityisellä kynsinauhojen poistoon tarkoitetulla aineella tai vaikka oliiviöljyllä. Työnnä pehmenneet kynsinauhat varovasti kohti kynsivallia appelsiinipuutikulla, ja pyyhkäise kynnet puhtaiksi nenäliinalla tai hellävaraisesti kiillotusviilan pehmeällä puolella.

Viilaten ja höyläten

Ongelma: Viilaa tulee usein vedeltyä kynnen kärjessä edestakaisin siinä toivossa, että reunasta saisi nopeasti tasaisen. Kynsi toki lyheneekin nopeasti, mutta kärki jää tehoviilauksen jäljiltä helposti epämuotoiseksi. Lisäksi siksakkaaminen tekee kärjestä oikeasti rikkonaisen eikä tasaisen.

Ratkaisu: Viilaa kärjet hinkkaavan edestakaisen liikkeen sijaan yhdensuuntaisilla vedoilla niin, että vedät viilaa kynnen reunasta kohti keskustaa ja käsittelet samoin kynnen molemmat laidat. Virtaviivainen veto tekee kynnen reunasta tasaisen ja on hellempi myös kynsipedille, kun koko kynsi ei liiku edestakaisin vimmaisan viilauksen takia.

Onko kynsissä värjäytymiä? Levitä kynsille valkaisevaa hammastahnaa ja hankaa kynsiharjalla.

Pullonpyöritystä

Ongelma: Kuinka turhauttava onkaan tunne, kun kynnet on lakannut kaikkien ohjeiden ja sääntöjen mukaisesti, ja silti tasaiseen lakkakerrokseen ilmestyy rykelmä kuplia.

Ratkaisu: Juju piilee pullon käsittelyssä: Kynsilakan heiluttaminen synnyttää lakkaan ilmakuplia, jotka näkyvät myös kynnellä. Heiluttelun sijaan pyörittele pulloa kämmenien välissä, jotta lakka tasoittuu. Pyörittely on omiaan myös glitterlakassa, sillä pyörittelyn ansiosta hileet jakautuvat tasaisemmin kirkkaaseen pohjalakkaan.

Foliohatut sormenpäihin

Ongelma: Lakan poistaminen pumpulipalloilla raastaa hermoja, varsinkin, jos lakassa on mukana kimalletta tai hohtoa. Pumpuli jää kiinni kynsiin, ja nukkaa saa hinkkaamalla hinkata ennen uutta lakkausta.

Ratkaisu: Tehokkain keino puhdistaa kynsistä lakka on käyttää vanulappuja. Kostuta laput läpikotaisin kynsilakanpoistoaineella, asettele laput kynsien päälle ja kääri sormenpäät lappuineen pienen foliopalan sisään. Anna foliopakettien vaikuttaa kynsillä kymmenisen minuuttia, ja lakka lähtee kynneltä kevyen pyyhkäisyn jälkeen.

Tekokynsien paluu

Ongelma: Näyttävät rakennekynnet ovat vaivaton keino pitää kynnet aina juhlakunnossa. Pitkällä aikavälillä akryylikynnet kuitenkin kuivattavat omat kynnet ja voivat saada ne haurastumaan ja liuskoittumaan.

Ratkaisu: Kokeile vaihteeksi vanhoja kunnon tekokynsiä. Teippipinta on hellävarainen kynnelle. Koska tekokynnet harvemmin ovat käsissä yhtä tai kahta päivää kauemmin, pääsee oma kynsi hengittämään juhlien jälkeen. Tekokynnet ovat jalostuneet muovimöhkäleistä: nyt ne ovat sulavan muotoisia ja menevät uskottavasti omista kynsistä.