Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tummasta vaaleaksi vai toisin päin? Ammattilainen neuvoo oikean tavan värjätä hiukset.

Vuosia sitten halusin tehdä hiuksilleni radikaalin muutoksen. Tummat pitkät hiukset saivat vaihtua platinablondiin polkkaan. Tulos oli toivottu, mutta operaatio kivulias ja päänahka rakkuloilla. Sanonnan mukaan kauneudesta pitää kärsiä. Olen kuitenkin jälkeenpäin miettinyt, oliko värjäysoperaatio kovin viisas. Saisiko tummia hiuksia edes värjätä supervaaleiksi?

Goldwellin koulutuspäällikkö Tommi Ruskomäki on sitä mieltä, että tummahiuksinenkin saa blondata tukkansa.

– Ei siinä ole mitään värirajaa, että kuka saa vaalentaa ja kuka ei. Vaalentaminen kannattaa kuitenkin teettää ammattilaisella, koska näin se on turvallisempaa. Jos kotona tykitetään täysillä vaaleaksi, on lopputulos usein oranssi tai hiukset menevät ihan purkaksi, Tommi muistuttaa.  

Hiuspohjankaan ei pitäisi joutua kärsimään, kun vaalennus tehdään kampaajan luona. Nykypäivän vaalennusaineet ovat Tommin mukaan  paljon hellävaraisempia.

Vaalentamien vaatii kärsivällisyyttä

Tommin mielestä vaalentaminen kannatata tehdä asteittain ja varautuen siihen, että operaatio kysyy sekä aikaa että rahaa.

- Jos hiuksiin on tintannut monta kertaa mustaa tai tummanruskeaa, niissä on jo paljon pigmenttiä. Vaalennus saatetaan joutua tekemään kaksi, kolmekin kertaa, mikä tarkoittaa jo kuutta tuntia istumista. Monet myös yllättyvät, kuinka paljon tummasta vaaleaan värjääminen maksaa.

Tummaa kuontaloa voi vaalentaa myös raidoittamalla. Silloin lopputulos on pehmeämpi ja muutokseen on helpompi tottua.

– Tiheä harsoraidoitus on hyvä vaihtoehto vaalentaa tummaa hiusta.

Tarkkana tummentamisen kanssa

Entä jos blondius kyllästyttää ja vaalean haluaisikin tummemmaksi? Tummat värit ainakin ovat hellävaraisempia kuin vaalennusaineet. Vaikka tummentaminen voi kuulostaa helpommalta projektilta kuin vaalentaminen, on siinäkin omat sudenkuoppansa.

– Yks kaks tukka onkin vihreä, Tommi Ruskomäki pelottelee.

Tommi neuvoo, että tumman värin lisäksi hiuksiin pitäisi saada kullan ja oranssin sävyjä, vaikka lopputuloksesta haluaisikin trendikkään luonnollisen ruskean.

– Tätyy rohkeasti valita punertavia tai kuparisia ruskeita, niin vältytään vihreiltä hiuksilta. Hiuksiin kannattaisi myös tehdä ensin hoito, ettei väristä tule laikukasta.

Platinaa pohjoimaisille

Luonnolliset värit jylläävät edelleen hiustrendeissä, ja moni tavoittelee syksyn saapuessa syviä ruskeita sävyjä. Rohkea ja vaaleista vaalein platina näyttää silti hyvältä. Platinablondi on Tommi Ruskomäen mukaan aina trendikäs. Etenkin suomalaisilla.

– Sellainen Vappu Pimiän blondi sopii pohjoismaisille. Se korostaa vaaleaa ihoa ja silmienväriä. Suosittelen suomalaisille usein mieluummin puhdasta vaaleaa kuin kultaisia sävyjä.

Lue myös:

7 suoristusrautamokaa, joihin sinäkin olet saattanut sortua

Rasitatko päänahkaasi kuivashampoolla?

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.