Vaikka kuinka tekisi mieli puristaa, näpit kannattaa pitää finneistä irti. Kuva: Shutterstock
Vaikka kuinka tekisi mieli puristaa, näpit kannattaa pitää finneistä irti. Kuva: Shutterstock

Taistelussa ihon epäpuhtauksia vastaan voi joskus kokeilla vähän erikoisempiakin välineitä.

Voihan finnit! Nuo kasvojen ihan normaalit mutta kieltämättä ärsyttävät näppyset, joista moni meistä haluaisi eroon keinolla millä hyvänsä.

Asiantuntijat ovat jo pitkään sanoneet, ettei näppyjään kannata erityisemmin puristella. Sen sijaan kannattaa keskittyä hyvään puhdistusrutiiniin ja omalle iholle sopivaan kasvorasvaan. 

Mutta mitä jos se ei tunnu riittävän? Verkossa kiertää lukemattomia finniniksejä. Testasimme niistä viisi.

(Huomio! Suurin osa nikseistä sopii epäpuhtauksille taipuvaiselle normaalille, terveelle iholle oikein mainiosti. Kokeiluissa tulee kuitenkin käyttää omaa harkintaa.)

Valkosipuli

Miten vaikutusta perustellaan? Valkosipulilla on ihoon antiseptinen vaikutus. Siksi se estää epäpuhtauksien leviämistä ja finnin suurenemista.

Käytä näin: Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Laimenna murskaa veteen ja tuputtele sitä pumpulilla finnin päälle.

Tuomio: Käsittely kannattaa tehdä illalla, koska se jättää valkosipulin tuoksun iholle. Aamulla pienehkö näppy on oikeastaan melkein kadonnut! Suurempi kaveri ei kuitenkaan ole pienentynyt juurikaan.

Huomioi tämä! Valkosipuli voi aiheuttaa ärtymystä herkälle iholle. Aloita varovasti ja testaa, miten oma ihosi siihen reagoi.

Teepuuöljy

Miten vaikutusta perustellaan? Teepuuöljyllä on ihoon antiseptinen vaikutus.

Käytä näin: Töpöttele teepuuöljyyn kastettua vanupuikkoa tai vanulappua finnin päälle. Ainetta voi käyttää myös esimerkiksi kasvoveden joukossa koko ihon alueella, jos haluaa kasvoille tymäkän puhdistuksen.

Tuomio: Teepuuöljy on erittäin tehokas finnejä vastaan. Aluksi se saattaa saada ihon hieman nipistelemään, mutta vaikutus on kuitenkin sen arvoinen. Kun ainetta laittaa illalla finnin päälle, aamulla näppy on jo pienentynyt huomattavasti.

Huomioi tämä! Teepuuöljy on tuhtia tavaraa ja saattaa liian runsaasti käytettynä kuivattaa ihoa voimakkaasti. Käytä sitä aluksi varovaisesti ja reilusti laimennettuna.

Aspiriini

Miten vaikutusta perustellaan? Tulehduskipulääkkeen vaikuttavan aineen pitäisi hillitä finnin punoitusta ja puhdistaa ihoaluetta.

Käytä näin: Murskaa yksi aspiriini tilkkaan vettä ja levitä kerros tahnaa finnin päälle. Anna vaikuttaa 20 minuuttia.

Tuomio: Tahnan avulla näpyt katoavat tavallista nopeammin. Jo heti käytön jälkeen finni näyttää vaaleammalta ja iho tuntuu pehmeämmältä.

Huomioi tämä! Monet kauneusbloggaajat ovat parin vuoden aikana suositelleet aspiriininaamiota aseeksi finnejä vastaan. Heidän mukaansa aspiriinin sisältämä salisyylihappo kirkastaa, kuorii ja puhdistaa ihoa. Salisyylihappoa käytetään useissa kosmetiikkatuotteissa, jotka auttavat finneihin. Aspiriini ei kuitenkaan ainetta sisällä. Se sisältää asetyylisalisyylihappoa, joka on eri aine. Salisyylihapon vaikutuksia se ei siis tarjoa. 

Asiantuntijat ovat suhtautuneet kikkaan skeptisesti. Testaajan normaalille iholle se kuitenkin toimii. Herkkäihoisen kannattaa käyttää harkintaa: aspiriini voi aiheuttaa ärsytystä varsinkin silloin, jos sen antaa vaikuttaa iholla kauan, huomauttaa professori Ilkka Harvima Ilta-Sanomissa.

Silmätipat

Miten vaikutusta perustellaan? Silmätipat vähentävät finnin punoitusta, koska ne supistavat verisuonia.

Käytä näin: Kostuta pumpulipala tai vanupuikko parilla silmätipalla. Pidä sitä hetki finnin päällä.

Tuomio: Konsti ei saa finniä katoamaan tai pienenemään, mutta käsittelyn jälkeen näppy on välittömästi vaaleampi. Punoitus on pitkälti tiessään. Tällä tavalla näppy on helpompi esimerkiksi meikata piiloon.

Hammastahna

Miten vaikutusta perustellaan? Hammastahna kuivattaa ihoa, jolloin myös finni pienenee.

Käytä näin: Tuputtele illalla hammastahnaa finnin päälle. Anna vaikuttaa yön yli.

Tuomio: Klassikkokikka on testaajan mielestä muita huonompi niksi, mutta kyllä se on tyhjää parempi. Hammastahna kuivattaa kyllä finniä, mutta sen teho ei ole mitään verrattuna esimerkiksi teepuuöljyyn.

Huomioi tämä! Asiantuntijat eivät suosittele käyttämään hammastahnaa, koska osa niistä sisältää valkaisuaineita. Ainetta ei ole myöskään tarkoitettu tulehtuneen näpyn hoitoon. Jos haluaa vastaavan vaikutuksen turvallisemmin, kannattaa mieluummin kokeilla desinfiointiainetta.

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.

Kun kynsilakanpoistoaine ei auta, täytyy tarttua mihinkäs muuhunkaan kuin vanhaan kunnon vetyperoksidipulloon.

Värikkäiksi lakatuilla kynsillä on yksi ikävä varjopuoli. Kun lakka poistetaan, kynsiin saattaa jäädä keltainen sävy, johon ei auta huolellinenkaan kynsilakanpoistoaineella hinkkaaminen.

Marie Claire kertoo jutussaan, mikä auttaa: vetyperoksidi.

Dermatologi Dana Sternin mukaan ensin kannattaa kuitenkin selvittää kellastumisen syy. Jos kynnet ovat jatkuvasti keltaiset, syypää ei välttämättä ole kynsilakka. Niin sanottu keltaisten kynsien syndrooma, jossa kynnet ovat paksuuntuneet ja käyrät, voi olla merkki terveysongelmista.

Jos kynnet tuntuvat normaaleilta, kellastumisen aiheuttaja on mitä todennäköisimmin kynsilakka. Värjäytymistä voi ehkäistä käyttämällä aluslakkaa.

Dana Sternin mukaan pieniä värjäytymiä voi yrittää poistaa harjaamalla kynnen pintaa valkaisevalla hammastahnalla ja kostealla kynsiharjalla. Jos se ei auta, hän suosittelee vetyperoksidiliuosta.

Näin kynnet saa valkaistua:

  1. Laita mukin tai kupin pohjalle sen verran vettä, että saat upotettua sormenpääsi nesteeseen. Sekoita joukkoon 3–4 ruokalusikallista vetyperoksidia. Vetyperoksidia myyvät apteekit, joista kannattaa kysyä sopivaa sekoitussuhdetta kynsien turvalliseen valkaisuun, sillä vetyperoksidia voi olla myynnissä erivahvuisina liuoksina.
  2. Upota kynnet liuokseen kahdeksi minuutiksi.
  3. Harjaa kynsien pintaa puhtaalla ja pehmeällä, liuokseen upottamallasi hammasharjalla.
  4. Huuhtele ja kuivaa kädet ja levitä käsivoidetta. Jos värjäytymät eivät poistu ensimmäisellä käsittelyllä, Stern suosittelee liottamaan kynsiä kaksi tai kolme kertaa viikossa, kunnes keltaisuus on poissa.