1. Kuivahuuliselle

Lumenen Wild rose -huulipunasävy Hehkuvat kukat, 10,90 €.  
● ● ● ●◗

Lupaus
Öljypohjainen koostumus on silkkisen kevyt. Värit toistuvat puhtaina, ja kiilto kestää pitkään. Punassa on kosteuttavaa ruusunmarjan siemen­öljyä, suojakerroin 15.
Kokemus
Kun korkin avaa, nenään tulvahtaa reilun marjaisa tuoksu. Puna tuntuu hoitavan pehmeältä ja jättää puoli­kiiltävän pinnan. Tätä voisi ­sipaista hyvin ilman peiliäkin. Pieni miinus siitä, että puikon kärki on pyöristetty turhan kömpelöksi. Läpikuultava puna on pysyvyydeltään ­tasavahvaa keskikastia.
Loistavaa, että mukana on suojakerroin – näitä lisää!

2. Laadukas

Christian Diorin Rouge dior -huuli­punasävy Rouge massaï, 42 €.
● ● ● ● ●◗

Lupaus
Tehokkaasti hoitava puna, joka antaa huulille pyöreyttä ja täyteläisyyttä. Koostumus peittää täydellisesti ja levittyy helposti. Loppu­tulos on heleä ja satiinipintainen.
Kokemus
Laadun tuntee välittömästi sekä huulilla että näkee peilikuvasta. Puna liukuu huulille kuin unelma ja pysyy pitkään. Koostumus on voidemainen mutta ohut, ja se peittää kunnolla ja tasaisesti. Huulet kiiltävät hillityn kauniisti. Ainoa miinus tulee tuoksusta, sillä klassinen, madamemainen vivahde on turhan voimakas.

3. Kaunis kiilto

Estée Lauderin Pure color envy -huulipunasävy
Infamous, 38 €.
● ● ● ● ●

Lupaus
Ylellinen, runsas koostumus peittää huulet kertalevityksellä. Huulet tuntuvat kosteutetuilta, ja väri säilyy huulilla jopa kuusi tuntia. Hienostunut tuoksu.
Kokemus
Hylsy napsahtaa paikoilleen napakasti, kiitos magneetin. Tuoksu on miellyttävä ja koostumus kermaisen peittävä. Värikerroksen tuntua ei ole, vaan puna ikään kuin sulautuu osaksi huulia. Loppu­tuloksena on kaunis, hillitty kiilto, ja puna kestää moitteetta lounaat ja kahvittelut. Huulet tuntuvat ihanan pehmeiltä ja hoidetuilta.

4. Huulirasvan tuntu

Yves Rocherin Sheer botanical -huuli­punasävy Cerise
noire, 12,90 €.
● ● ●

Lupaus
Sisältää kirsikkaöljyä, joka antaa punalle herkullisen kiillon, sekä omega-6- ja 9-rasvahappoja. Hoitava puna levittyy helposti.
Kokemus
Tumma väri muuttuu huulilla ohuen ­läpikuultavaksi ja kiiltäväksi. Puna ei levity ­tasaisesti nopealla vetäisyllä, vaan puuha vaatii hieman tarkkuutta. Puikon kärki on muotoiltu teräväksi, joten värin levittäminen käy helposti. Puna tuntuu hoitavalta, mutta fiilis on turhan huulirasvamainen.
Korkki vaikuttaa sen verran heppaiselta, ­että saa pelätä, aukeaako se laukussa.

5. Hyvää keskikastia

The Body shopin Colour crush -huuli­punasävy 201, 15,50 €.
● ● ●

Lupaus
Hienojakoiset väripigmentit tekevät punasta pitkä­kestoisen, intensiivisen ­sävyisen ja helposti levittyvän. Mukana on pehmittävää kirsikan siemenöljyä ja marulaöljyä.
Kokemus
Puna on melko voidemaista, ja ehkäpä siksi se kuluu pois melko pian. Koostumus liukuu huulille näppärästi ja tuntuu miellyttävältä, hieman valonh­ehkuakin on havaittavissa. Suurta motkotettavaa ei löydy, mutta ei ihmeemmin ­kehuttavaakaan. Hylsy on niin kevyt, ettei vaikutelma ole järin ylellinen.

6. Muodikas väri

Isadoran Perfect moisture -huuli­punasävy Rio fever, 13,50 €.  
● ● ● ●

Lupaus
Kosteuttava puna hoitaa huulia E-vitamiinin avulla ja sopii myös kuiville ja rohtuneille huulille. Kaunis, pitkäkestoinen väri on täysin
peittävä. Hajusteeton.
Kokemus
Lupaus pitää kutinsa: huulipuna ei tuoksu kerrassaan miltään. Sen sijaan peittävyys ei ole luvatun mukainen vaan hieman läpikuultava. Väri ­levittyy kauniisti ja tasaisesti eikä tunnu tahmaiselta. Huulet jäävät muodikkaan puolimattaisiksi. Isadoran puna­sävyt ovat aina ajankohtaisia, ja sellainen oli myös tämä hehkuvan oranssi Rio fever. Hinta–laatu-suhde on mainio!

7. Peittää ja kestää

Make up Storen Creamy-huuli­punasävy Watermelon, 19 €.
● ●

Lupaus
Kevyehkössä huulipunassa on reilusti väripigmenttejä, joten se peittää hyvin. ­Mukana hoitavaa avokado­öljyä ja shea-voita.
Kokemus
Hylsy tuntuu kädessä ylellisen painavalta, ja korkkikin napsahtaa tiukasti kiinni. Väri on todella kaunis ja nostaa odotukset korkealle, mutta valitettavasti puna osoittautuu hieman vahamaiseksi ­sekä tuoksultaan että tunnultaan. Lopputulos on puolikiiltävä. Väri kestää hyvin huulilla ja peittää kauniisti, mutta tuoksun vuoksi se ­tekee mieli pyyhkiä pois.

Jos tunnet olevasi kuin suttuinen taapero äidin meikkikätköillä, tutustu näihin vinkkeihin.

Meikin levittäminen sujuu yleensä melko nopeasti, mutta siinä sivussa syntyneiden sotkujen korjaamiseen menee usein reilusti aikaa. Ripsiväriä leviää sinne, ja luomiväriä varisee tänne. Ja kun tilannetta yrittää pelastaa, tulee pahimmassa tapauksessa vain levittäneeksi töhryjä lisää.

Jotta meikkiä ei tarvitsisi aloittaa kokonaan alusta, paras ja helpoin vaihtoehto on ehkäistä sotkujen syntymisen jo ennalta. Kokosimme vinkit, jotka kannattaa ottaa käyttöön.

Ongelma: Ripsiväri sotkee silmäluomet

Ratkaisu: Kun ripsiväriharja mustaa ripsien lisäksi myös ylä- ja alaluomet, kannattaa vaihtaa joko taktiikkaa, ripsiväriä tai molempia. Aina voi tietenkin kokeilla jonkinlaista suojaa, joka estää värin tarttumisen ihoon, mutta helpompaa on hioa levitystekniikka sotkemattomaksi.

Kun väriä levittää yläripsiin, kannattaa nostaa hieman leukaa niin, että peili on alaviistossa silmiin nähden. Yläluomea kannattaa vielä painaa kiinni samaan aikaan kuin harjaa väriä ripsiin. Silmiä ei myöskään kannata avata heti värin levittämisen jälkeen täysin auki, jotta märkä ripsiväri ei tartu yläluomiin.

Silmiä ei kannata avata heti värin levittämisen jälkeen.

Ripsivärin levittämistä alaripsiin sen sijaan helpottaa, kun harjan kääntää pystyasentoon. Niin värin saa harjattua tarkemmin.

Myös ripsivärivalinnalla on merkitystä: mitä isompi harja ja märempi värimassa, sitä varmemmin tulee sotkua. Pieni harja ja vähän kuivempi koostumus takaavat siistimmän lopputuloksen.


Ongelma: Luomiväri varisee poskille

Ratkaisu: Etenkin tummia luomivärejä käyttäessä on aina parempi tehdä silmämeikki ennen pohjameikkiä. Varisseen värin voi pyyhkiä silmien alta ilman, että pohja kärsii. Toinen vaihtoehto on käyttää vaaleita tai voidemaisia sävyjä – tai suojalappuja silmien alla.

Maltillisesti varisseen värin saa pois silmien alta esimerkiksi puhtaalla puuteri- tai korostuspuuterisiveltimellä. Kun siveltimellä ”pyyhkii” vastakarvaan ylöspäin, luomivärihippuset tarttuvat harjasten väliin ja irtoavat iholta sotkematta meikkiä.

Ongelma: Silmänrajausta pitää aina korjailla

Ratkaisu: Jos rajausta tehdessä kuluu nipullinen vanupuikkoja, kokeile ottaa avuksi teippi! Silmän nurkkaan oikeassa kulmassa asetettu teipinpala helpottaa tarkan kissarajauksen tekemistä ja estää värin päätymisen sinne, minne sitä ei haluta. Meikkivalikoimista voi myös löytää rajausten tekoon tarkoitettuja muotteja ja leimasimia.

Rajauksen voi myös luonnostella ensin luomivärillä. Silloin muoto on helpompi hahmottaa, kun rajausta piirtää nestemäisellä, enemmän tarkkuutta vaativalla tuotteella.

”Silmänrajauksen voi luonnostella ensin luomivärillä.”


Ongelma: Poskipuna paakkuuntuu meikkivoiteeseen

Ratkaisu: On ärsyttävää, kun puuterimaiset meikit jämähtävät epätasaisina kiinni meikkipohjaan. Sen voi estää kiinnittämällä meikkivoiteen ensin ohuella kerroksella irtopuuteria. Sen päälle puuterimaiset tuotteet häivyttyvät hyvin.

Voidemaisten poskipunien ja aurinkopuutereiden kanssa tätä ongelmaa ei ole, kunhan ne levittää meikkivoiteen päälle ennen puuterimaisia tuotteita.

Ongelma: Huulipunan tarkka levittäminen tuntuu mahdottomalta

Ratkaisu: Jos vakaata kättä ei löydy, kannattaa rajata huulet punan kanssa samanvärisellä huultenrajauskynällä. Sen jälkeen värin levittäminen on helpompaa, kun reunojen kanssa ei tarvitse olla supertarkkana.

Kannattaa myös kokeilla pientä huulipunasivellintä, jolla saa aikaan paljon tarkempaa jälkeä kuin huulipunapuikolla tai nestemäisen huulipunan pehmeällä applikaattorilla.

Puuterimaiset tuotteet häivyttyvät, kun meikkivoiteen kiinnittää ensin irtopuuterilla.

Ongelma: Glitteriä on joka paikassa

Ratkaisu: Tämä onkin vähän kinkkisempi pulma, sillä glitterhippuset tuppaavat leviämään jääräpäisesti joka paikkaan, vaikka olisi kuinka varovainen. Meikkauspisteelle kannattaakin levittää esimerkiksi sanomalehti, jonka päälle glitter saa pudota. Glittersilmämeikki on hyvä tehdä ennen meikkipohjaa, jotta varisseet hileet saa pyyhittyä pois iholta. Hyvä glitterin pohjustusaine tai glitterliima ehkäisee varisemista.

Jos glitterhippusia irtoaa meikistä myöhemmin, ne saa kätevästi pois kasvoilta teipillä hellävaraisesti painelemalla, sillä hileet tarttuvat liimapintaan.

Meikkivoiteettomuus voi tarkoittaa joko aitoa meikittömyyttä tai tiukkaa otetta peitevoidetuubista.

Jos aiemmin innostuttiin toinen toistaan peittävämmistä meikkivoiteista, suunta on nyt kääntynyt. Yhä useampi somen kauneusvaikuttaja hehkuttaa kevyesti meikattua, heleää ihoa.

Kevyempien meikkivoidekoostumuksien lisäksi muodissa on myös meikkivoiteeton meikki. Se voi tarkoittaa hyvin hoidettua, paljasta ihoa – tai sitten sitä, että iho yritetään saada näyttämään meikin avulla meikkivoiteettomalta.

Putositko kärryiltä? Noh, käytännössä vloggaajien meikkivoiteettomat meikit tarkoittavat yleensä sitä, että kasvoilla ei ole meikkivoidetta, mutta muita tuotteita on sitten senkin edestä. Lopputulos on nätti, mutta meikki ei lopulta eroa juurikaan siitä meikkivoiteellisesta versiosta.

Kiinnostus meikkivoiteettomuutta kohtaan lienee kasvanut siksi, että jotkut kokevat meikkikerroksen tukkivan ihoa. Heistä voi tuntua, että meikkivoide saa aikaan kierteen, jossa ihoon tulee näppyjä, jotka pitää sitten peittää meikkivoiteella, joka ehkä aiheuttaa lisää näppyjä ja niin edelleen.

Useissa meikkivoiteettomissa meikeissä kasvoille levitetään ihonhoitotuotteiden lisäksi pohjustusvoidetta, peitevoidetta ja puuteria. Onko se ihon kannalta yhtään eri asia kuin koko kasvoille levitetty meikkivoide?

Todennäköisesti meikkikerros on kevyempi ilman koko kasvoille levitettyä meikkivoidetta, mutta jos tarkoitus on ”antaa ihon hengittää”, täysi meikittömyys saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Yksi Youtuben täysin meikkivoiteettomista kanavista on JKissaMakeup. Vloggaaja ei käytä meikkivoidetta, koska se ärsyttää hänen ihoaan. Jos haluaa oikeasti kevyen, meikkivoiteettomaan meikin, häneltä voi ottaa mallia – sipaus strategisesti sijoiteltua peitevoidetta riittää.

On tietenkin täysin itsestä kiinni, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.  Kaikki ovat täysin sallittuja: raskaan sarjan meikkivoide, kevyt meikkivoide, vähän tai ei ollenkaan meikkivoidetta...

Jos meikkivoiteen vähentäminen kiinnostaa, tässä kaksi kokeilemisen arvoista pohjameikkivaihtoehtoa:

  1. Meikkivoide vain osassa kasvoja. Meikkivoiderajoista jaksetaan aina varoitella, mutta meikkivoidetta ei ole pakko levittää hiusrajasta kaulaan saakka. Yleensä punoituksia ja rasvaisuutta on eniten kasvojen keskiosassa, joten meikkivoiteen levittäminen kannattaa aloittaa keskeltä. Kun sävy on lähellä ihon omaa sävyä ja meikkivoiteen häivyttää huolellisesti keskeltä ulospäin, kasvoja ei tarvitse maalata reunoja myöten.
  2. Peitevoide siellä, missä sitä tarvitaan. Peitevoiteeseen pätee sama kuin meikkivoiteeseen: kun sen sävy sulautuu täydellisesti ihoon, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi tummien silmänalusten ja näppyjen peittämiseen. Silmien alla voi käyttää aavistuksen kirkastavaa tuotetta, mutta muualla kasvoissa sävyn pitäisi olla juuri eikä melkein, jottei se pomppaa liikaa esiin muuten meikittömästä ihosta.