Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kauneudenhoidon hittiaines hiili vaikuttaa nyt hammastahnassakin. Hammaslääkäri on kuitenkin epäileväinen tuotteen toimivuudesta.

Jenkkifirma Beverly Hills Formula on tuonut hammashoitomarkkinoille hurjalta kuulostavan tuotteen: mustan hammastahnan. Perfect White Black Toothpaste lupaa supervalkoiset hampaat turvallisesti. Tahnan pääraaka-aine on aktiivihiili, joka on nyt muotiainesosa kauneuden- ja ihonhoitotuotteissa. Lisäksi hammastahna sisältää piihappoa ja fluoria.

Erikoishammaslääkäri Antti Niskanen suhtautuu skeptisesti uutta innovaatiota kohtaan. Vaikka tuote ei ole hänelle tuttu, eivät hammastahnan sisältämät aineet kuulostaa parhailta mahdollisilta purukaluston hoitoon.

– Ainoa aine, joka oikeasti valkaisee on vetyperoksidi, koska se pääsee kiilteen alle. Tässä ei ole lueteltu yhtään sellaista ainetta, joka tosissaan valkaisisi hammasainesta.

Niskasen mukaan valkaisuasioissa menevät usein puurot ja vellit sekaisin.

– Tuote kuulostaa siltä, että se saattaa hangata hampaan pintaa. Silloin on kyse pintavärjäymän poistosta, ei valkaisusta. Jos tahroja poistaessa hangataan samalla kiillettä pois, värjäymät tarttuvat entistä helpommin.

Hammaslääkärin mukaan markkinoilta löytyy vain yksi valkaiseva hammastahna, joka sisältää vetyperoksidia. Niskanen ei käyttäisi hankaavaa hammastahnaa. 

- En suosittele sitä ollenkaan. Meidän ruokavaliomme on urheilujuomien, energiajuomien, limujen ja mehujen myötä muuttunut aika happamaksi, joten hankaavaan tahnan käyttö kuluttaa tuplasti kiillettä.

Antti Niskaselle tulee aktiivihiiltä sisältävästä hammastahnasta mieleen perinteiset valkaisukikat.

– Vanhan kansan konsti oli hangata hiilellä tai soodalla hampaista tummentumia pois.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?