Supertrendikästä lohenpunaista tukkaväriä nähtiin catwalkilla Italiassa.
Supertrendikästä lohenpunaista tukkaväriä nähtiin catwalkilla Italiassa.

Kampaamojen värjäysaineet ovat hoitavampia kuin koskaan. Myös luonnonkosmetiikkabuumi valtaa alaa.

Me suomalaiset värjäämme hiuksia ahkerimmin koko maailmassa: lähes yhdeksän kymmenestä naisesta kulkee värjätyssä tukassa. Jotkut kuitenkin karttavat värjäystä, sillä varsinkin vaalennus kuluttaa ja kuivattaa hiuksia.

Kosmetiikan hoitavuus-megatrendi on laittanut hiusväritehtailijat suurennuslasin alle ja kampaamojen hiusvärit ovatkin uusiutuneet urakalla. Enää ei riitä pelkkä uusi sävy, vaan käsittelyn pitää myös hoitaa hiuksia. Ei myöskään riitä, että tukka saadaan näyttämään kiiltävämmältä. Nyt hiusten rakenteen halutaan oikeasti pysyvän hyvänä värjäyksen jälkeenkin.

Oman lisänsä tuo ei-trendi, jonka myötä tuotteista karsitaan pois turhat. ”Ei ammoniakkia” tuntuu olevan yksi hoetuimmista lausahduksista.

Mitä ammoniakki sitten tekee hiuksille, L’Oréal Professionnelin koulutus-ja viestintäjohtaja Tuire Grundström?

– Ammoniakki avaa hiuksen pinnan, jotta väri pääsee tunkeutumaan mahdollisimman syvälle. Sillä myös vaalennetaan hiuksia. Ammoniakittomat hiusvärit ovat kevytvärejä. Kevytväreillä hiuksia ei saada vaalennettua, vaan niillä tehdään luonnollisia sävyjä.

Vaikka hiusväri ei sisältäisi ammoniakkia, se voi sisältää jotakin ammoniakin lailla hiusta avaavaa ainesta. Tällainen väri kannattaa valita hiusten vaalennukseen esimerkiksi silloin, jos on herkkä hajusteille, sillä ammoniakissa on aika rankka tuoksu.

Hoitavuus ja tekniikat

Eri tukkafirmat luottavat aineiden hoitavuudessa erilaisiin menetelmiin. Goldwell on juuri tuonut markkinoille vaalennusvärin, joka sisältää suojaavaa ja hoitavaa silkkiproteiinia. Tigin uusi tukkasävy on puolestaan hellävarainen, sillä se imeytyy hiuksen eri kerroksiin eikä avaa hiuksia yhtä huokoisiksi kuin ytimeen asti tunkeutuva väriaines.

Schwarzkopf on ottanut vielä suuremman harppauksen ja tuonut markkinoille ammoniakittoman ja hajusteettoman Essensity-hiusvärin, jonka aineista suurin osa on luonnonperäisiä.

Ammoniakiton sävy ei tukkaa tummasta vaaleaksi muuta, mutta värjäys onnistuu ajan trendien mukaan luonnollisissa puitteissa. Täyttä luomua hiusten värjäys ei kuitenkaan voi olla, sillä väri ei pelkillä luonnonmenetelmillä muutu.

Tuotteiden lisäksi myös värjäysmenetelmät ovat muuttuneet. Näkyvät sävyerot ja kypärävärjäykset ovat aikalailla unholassa. Hiusväreissä leikitään nyt valon ja varjon kanssa.

 – Sävyerot maastoutetaan hiuksiin, eli kun hiukset liikkuvat tai ne kammataan jotenkin, hienonhienot värierot ja valonheijastukset tulevat näkyvin, Grundström kertoo.

Hentoisilla sävyeroilla pystytään tekemään suuriakin muutoksia.

– Kun kerrostetussa tukassa tyvi värjätään hieman tummemmaksi, tukka saadaan näyttämään tuuheammalta, kertoo Tigin kansainvälinen väriexpertti Richy Kandasamy Italiasta.

Eri sävylaaduilla voisi väriammattilaisten mukaan pelailla enemmänkin. Esimerkiksi koko tukka värjätään yleensä kestovärillä, vaikka tyveä lukuun ottamatta muualle hiuksiin riittäisi usein kevyempikin väri.

Sävyt nyt

Hiussävyt ovat tänä keväänä syksyisissä tunnelmissa. Vahvat, peittävät sävyt ovat kevään hitti. Täyteläiset tumman- ja jopa mustanruskeat hiukset sävytetään yksivärisiksi. Tähän vaikuttaa vaatemuoti. Kun vaatteet ovat keväällä värikkäitä ja kirjavia, pysyvät hiukset puolestaan harmonisissa tunnelmissa.

Sävyistä pinnalla keikkuu punainen. Se seikkailee haalean kultaisesta lohenpunaisesta punakupariin. Tämä on ilouutinen, sillä suomalainen läpikuultava ihonväri on kiitollinen punaisen sävyistä. Mutta sävyn täytyy olla juuri oikea.

– Jos iho on harmaaseen taipuvainen ja tukka värjätään kuparin sävyyn, iho alkaa näyttää vihertävältä, Grundström tietää.

Punaisten sävyjen kanssa pitää olla siis supertarkkana. Syksyisten sävyjen lisäksi toinen supertrendi on luonnollisuus. Nyt värjäystouhussa pysytään oman ihosävyn ja tukkavärin lähimaastossa.

– Muotikuvat vaikuttavat, kertoo Tigi-kouluttaja Risto Isotalo. Ihmiset haluavat mainoskuvien kaltaisia fiiliksiä hiuksiin, ja nyt ne ovat vintage-henkisiä luonnontukkia.

Hainhammas hiuksiin ja menoksi!

Hiusdonitsit, -pannat  ja rusetit tekivät jo paluun, mutta yksi menneiden vuosikymmenten klassikoista on pysytellyt toistaiseksi taka-alalla: hainhammas.

Tämä hiusklipsi näin:

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Kaikenlaiset hiusasusteet ovat jälleen haluttua tavaraa, erityisesti retrotyyliset muovikapistukset 90- ja 2000-luvuilta. On siis enää vain ajan kysymys, milloin hainhammas putkahtaa näyttävästi katukuvaan.

Hiljaisia signaaleja on jo havaittavissa, ja hainhampaan ovat maininneet jutuissaan muun muassa tyylisivustot Marie Claire ja suomalainen Flounce.

Hainhammas ehkä menetti paikkansa kaikkein tyylikkäimpänä hiustenlaittovälineenä, mutta sen paluulle ei pitäisi olla mitään esteitä.

Hainhammas on nimittäin yksi kätevimmistä ja nopeimmista hiusasusteista: kokoa hiukset kasaan ja kiinnitä – valmista! Jopa sotkunutturan kasaaminen kestää ainakin kolme kertaa kauemmin.

Kysely

Käytätkö hainhammasta hiuksissasi?

Punaviiniglögi on kauden hitti niin mukissa kuin hiuksissakin.

Kun platinablondit ja pastellit on nähty, on jälleen syvän tummanpunaisen kuontalon vuoro.

Alkoholiteemaiset hiusvärit näyttävät jatkavan voittokulkuaan. Vielä kesällä trendihiusväri poimittiin olutsävyistä, mutta kauteen sopivasti paras värimalli löytyy tällä hetkellä punaviiniglögien maailmasta, Popsugar-sivusto kirjoittaa.

Instagramin perusteellakin vaikuttaa siltä, että hehkuviinin tai punaviiniglögin syvänpunainen sävymaailma inspiroi nyt monia.

 

LOVE this color😍😍😍🍷☀️ #socolor #matrix #hairartist #desiree_styles #prettyhair

Henkilön Desiree Henderson (@desiree_styles) jakama julkaisu

Tumma glögitukka sopiikin täydellisesti talveen, sillä yleensä kylmään aikaan suositaan syvempiä ja mausteisempia sävyjä – kesällä voi taas keventää ja iloitella kirkkailla väreillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos hiuksensa värjää kovin tummiksi, vaalentaminen on sen jälkeen taas oma operaationsa.

 

 

I'm in love with this color!! ➡️ swipe to see what she looked like before we started today. Crazy. #showponyhair

Henkilön Shelby Tymchuk (@shelbytymchuk) jakama julkaisu

Punaisen hiusvärin etuna on onneksi se, että väri haalistuu melko nopeasti. Jos hiuksia ei halua vaalentaa, takaisin klassiseen tummanruskeaan värjääminen onnistuu yleensä helposti, mutta sävyvalinnassa kannattaa käyttää apuna kampaajaa, jotta punainen häivyttyy hiuksista varmasti.