Kirkkaat värit ovat täällä taas. Meikkitaiteilijat paljastavat suosikkinsa ja kertovat, kuinka eri sävyillä saa lumoa ja tehoa.

Kuva Jouni Harala

Pinkin pauloissa

Ilkka Ruotsalainen, meikkitaiteilija:

"Pinkki tekee paluun joka kevät. Alkukeväällä kannattaa valita murrettuja kirsikan ja syklaamin sävyjä. Kun päivänvalokin on kylmän sävyistä, kirkkaan viileät värit saattavat tehdä kalvakan vaikutelman, ja tummat silmänaluset ja verisuonet nousevat samalla herkästi esiin. Lähempänä kesää heleämmätkin pinkit alkavat näyttää hyvältä.

Selkeää sääntöä värien käyttöön on vaikea antaa, mutta vaaleaveriköille suosittelen herkkiä ja raikkaita, bruneteille täyteläisempiä ja syvempiä punasävyjä. Ylilyöntejä kannattaa varoa. Jos huulilla on shokkipinkkiä, silmämeikki saa olla rauhallisempi. Helmiäisvärienkin käytössä on hyvä olla tarkkana, ettei lopputuloksesta tule väärällä tavalla kasarivaikutelmaa. Niin käy helposti etenkin lilasävyisten pinkkien kanssa.

Meikki on aina mielenkiintoisempi, kun se ei ole liian monotoninen. Siksi ei esimerkiksi kannata valita samansävyistä huuli- ja poskipunaa. Pinkin levittäminen luomille voi tuntua aluksi oudolta. Väri näyttää kuitenkin nätiltä ja tasapainoiselta ruskean tai luumun sävyjen kanssa. Itse rakastan myös pisamaisen, päivettyneen ihon ja kirkkaan pinkin poskipunan kontrastia."


Väritä huulet tussilla. Lumenen Lingonberry -huulitussisävyt 10 Lupaus ja 12 Hetkiä, 12,90 €. Viileä sävykimara. YSL Vinyl candy palette 4 colour harmony -luomiväripaletti, 59,90 €. Luumu ja pinkki ovat täydellinen pari. Guerlainin Écrin 4 couleurs -luomiväripaletti 11 Les roses, 60,70 €.

Intona oranssiin

Peilinkiiltävää pintaa. Yves Rocherin Sexy pulp Volume gloss -huulikiiltosävy Koralli, 11,90 €. Sopiva suhde väriä ja kiiltoa. Shiseidon Shimmering rouge -puna 316 Mango, 29 €.

Reija Partanen, meikkitaiteilija, Toimisto Make-Up and Hair:

"Jos meikki kaipaa piristystä, oranssi on loistovalinta. Sen avulla on helppo lähteä tutustumaan väreihin, sillä luonnollisia beigen, keltaisen, kullan ja kuparin sävyjä löytyy joka lähtöön. Lisäksi lämpimät ruskean ja punaiset sävyt ovat varmoja ja turvallisia suomalaisille vaaleille naisille. Tosin niitä kannattaa välttää, jos iho on hyvin epä­puhdas tai hampaat ovat kellertävät.

Silmämeikin oranssi korostaa vastavärinä sinisiä ja harmaita silmiä. Rohkea yhdistää luomiväreihin luumua ja oranssia.  Näyttävä iltameikki syntyy oranssista tai korallin sävyisestä luomiväristä mustilla nesterajauksilla ja mustalla sisäkajaalilla.
Ruskea, kupari ja kulta sointuvat loistavasti oranssiin ja tarvittaessa pehmentävät sitä.

Tehokkaan ja raikkaan meikin saa käyttämällä kirkkaan oranssia ja peittävää huulipunaa ja silmämeikiksi vain runsaasti ripsiväriä ja vahvemmat pehmeät kulmat. Jos oranssi tuntuu punana liian voimakkaalta, on hyvä kokeilla sen sävyjä ensin läpikuultavina kiiltoina.

Lämpimät helmiäisvärit antavat aurinkoista hehkua kasvoille. Oransseissa sävyissä helmiäiset ovat maltillisempia kuin täysin matat. Rusehtavan oranssia luomiväriä voi levittää luomille ja jatkaa silmän ulkonurkasta alas poskipäille poskipunaksi. Näin syntyy upea auringonhehkuinen look."

Vihreän vivahteita

Syvää sävyä, Yves Rocherin Luminelle colors -kynsilakka 61 vihreä, 2,90 €. Tämä luomiväri  ei jätä seinäruusuksi. L’Oréal Parisin Color infaillible 019 Smoothie kiwi, 10,50 €. Shiseidon Shimmering cream eye color -voideluomiväri levittyy helposti sormin, ja sen sisältämä pohjustusaine pitää värin hyvin paikallaan. 32,50 €.

Janne Suono, meikkitaiteilija:

"Vihreä on kevään merkki, ja sen sävyistä löytyy jokaiselle sopiva. Silti sitä sinisen ohella helposti vierastetaan silmämeikkivärinä. Vihreää on turha pelätä, sillä luomille ei tarvitse vetää ensimmäisenä sitä kaikkein räväkintä sävyä. Luonnollista lopputulosta haluavat valitsevat murrettuja, sammalen- tai savunvihreitä vaihtoehtoja. Tosin kirkkaatkin sävyt pukevat lähes kaikkia. Ne näyttävät puhtaalta kuulaan vaalealla iholla ja raikastavat tummempaa ihon sävyä.

Vaaleanvihertävät korostavat sinisiä silmiä ja murretut sointuvat kauniisti ruskeisiin sekä tietysti vihertäviin silmiin.

Vihreää voi olla vaikea saada esille, ja usein sävy jää hailakammaksi kuin paletissa. Hyvä keino on levittää puuterimainen väri kostealla siveltimellä tai käyttää voidemaisia värejä.

Vihreä sointuu hienosti harmaan, ruskean tai mustan kanssa. Kun levittää luomivakoon tummanruskeaa tai harmaata ja lisää vihreää liikkuvalle luomelle ja ulkonurkkaan, perusvärit saavat lisää syvyyttä. Kullan kanssa vihreään meikkiin voi tehdä kauniita häivytyksiä.

Jos silmämeikissä käyttää pelkästään vihreää, etenkin murretut mattasävyt saattavat mennä tunkkaisiksi. Helmiäiskoostumus tuo luomille kolmiulotteisuutta. Myös metallisävyt toimivat. Vihreän silmämeikin kanssa muu meikki on hyvä pitää luonnollisena. Nudehuulet ja persikkaposket täydentävät kokonaisuuden harmoniseksi."

Sininen pilkahdus

Turkoosin veden tunnelmia. Jane Iredalen Eye gloss -voideluomiväri Aqua silk, 24,45€. Diorin 5 Couleurs 254 Bleu de Paris -paletissa on kaunis sinisen kirjo, tyylikästä tummaa ja vaalean jäistä sineä. 66,40 €. Jumbokynä piirtää näyttävät viirut. Estée Lauderin Pure color Intense kajal eye crayon -silmänrajauskynä 03 Dramatic teal, 24 €.

Heidi Reponen, meikkitaiteilija:

"Rakastan sinistä! Usein meikattavani pelästyvät, jos ehdotankin sitä. Silmämeikkiä ei kuitenkaan tarvitse värittää kokonaan sinisävyiseksi, sillä pilkahduskin piristää. Tehokkaan valoa antavan lisäyksen saa laittamalla vaaleansinistä hohtoväriä silmän sisänurkkaan. Turkoosi sisärajaus taas kirkastaa katsetta. Sininen myös freesaa ruskettunutta tai sameaa ihoa. Sävyvaihtoehtoja on reilusti, esimerkiksi harmaaseen taittuvia tai liilaan vivahtavia.

Sinistä voi yhdistää helposti muihin väreihin. Se on huippukaunis ruskean tai tumman pronssisen silmämeikin kanssa. Jos haluaa aloittaa varovasti, se käy harjaamalla mustan ripsivärin päälle sinistä ripsaria.

Tummia utusilmiä tehdessä kannattaa vaihtaa perinteinen musta tai harmaa tummaan mattasiniseen. Tehokas levittää koko luomelle sinistä ja sen seuraksi mustan rajauksen ja ripsivärin. Arkisempi ja nopea meikki taas syntyy sinisestä rajauksesta ja mustasta ripsiväristä.

Sininen on takuuvarma ruskeille silmille sekä vihreille, jos niiden sävy on tumma. Jos omat värit ovat tosi keveät, niin vaalea sininen on kaunis koko luomella. Sinisen kanssa täytyy olla hieman tarkkana, jotta kokonaisuus pysyy tyylikkäänä. Siksi siniseen luomiväriin – etenkin vaaleisiin sävyihin – on hyvä yhdistää musta rajaus ja ripsiväri."

Meikki: Heidi Reponen/IsaDora Meikkivoide Light Touch Foundation 51 Beige. Valokynä Light Touch Concealer 80 Blonde Beige. Kulmakynä Perfect Eyebrow Pencil 22 Light Brown. Luomiväri Eye Shadow Quartet 62 Rainbow Pearls. Silmänrajauskynä Twist-Up Metallic Eye Pen 49 Blue Hawaii. Ripsiväri Precision Mascara 01 Black. Poskipuna Perfect Powder Blusher 05 Pinky Peach. Huulikiilto Smooth'n Shine 31 Pink Nectar.

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.