Erikoismuotoiltua harjaa, väriä säätävää hylsyä ja ripsiä vahvistavaa koostumusta. Ripsiväreissä riittää jippoja, mutta tuuheuttavatko ne, kuten lupaavat?

Paakutonta jälkeä

Rimmel Volume accelerator mascara, 11,90 €

Lupaus: Tuuheuttaa ripsiä välittömästi ja pidemmällä aikavälillä. Vahvistaa ja hoitaa niin, että ripset näyttävät runsaammilta myös ilman ripsiväriä, ja niitä tuntuu olevan enemmän.

Kokemus: Muovinen tuoksu ei ollut kovin miellyttävä. Mammuttimainen harja ja paljon värimassaa on huono yhdistelmä – ripsiväriä laittaessa sotkeutuvat luometkin. Paksu värimassa ei yllättäen tehnyt ripsistä paakkuisia, vaan levittyi ja erotteli hyvin. Ripset piti kuitenkin taivuttaa ensin. Väri ei rapissut päivän mittaan ja lähti meikinpoistovaahdolla helposti. Toimii hyvänä perusripsarina, mutta ei juuri tuuhentanut. Harja on aivan liian suuri, enkä siksi ostaisi tuotetta.

Tähdet: 3/5

Itkeskelijälle

Lumene Natural code Dual booster mascara, 10,90 €

Lupaus: Suuri kuituharja, hoitavat luonnonvahat ja väriä säätävä hylsy antavat maksimaalisen tuloksen. Sisältää yli 90 % luonnon raaka-aineita. Parabeeniton ja alkoholiton.

Kokemus: Värimassa oli paksua muttei tönkköä – oikein sopiva ohuiden ripsieni tuuheuttamiseen. Harja olisi saanut olla vähän ohuempi. Väri levittyi tasaisesti mutta sottasi vähän luomia. Ei siksi sovi kiireiselle meikkaajalle. Väri pysyi hyvin koko päivän ja illalla sitä sai todella hinkata irti. Tätä voi suositella itkijöille ja sipulin pilkkojille. Toi onnettomiin ripsiini tuuheutta ja näkyvyyttä, ostaisin! Loistava hinta-laatusuhde.

Tähdet: 4/5

Tuuheutta kertavetäisyllä

Max Factor False lash effect mascara, 17,70 €

Lupaus: Max Factorin kautta aikojen suurin harja, jossa jättikokoinen ydin ja paljon harjaksia. Ei tahmaa, vaikka väriä levittäisi monta kerrosta. Nailonhiukkaset pidentävät kärkiä.

Kokemus: Hajuton ripsari ei häiritse herkkänenäistäkään. Värimassa on tymäkkää mutta levittyy hyvin eikä paakkuunnu. Paksuvartista kumiharjaa on yllättävän näppärä käyttää. Ripset olivat jo kertavetäisyllä tuuheat ja erotellut, eikä toista kerrosta tarvittu. Tuulen tuiverruksessa väri levisi vähän, ja loppuillasta silmien alta piti pyyhkäistä muutama murunen pois. Tuuheutti sopivasti mutta ei silmiinpistävän tuhdisti.

Tähdet: 3½/5

Tönkköripsien paluu

Mary Kay Ultimate mascara, 29 €

Lupaus: Smart Wiper -teknologian harja annostelee ripsiin aina sopivan määrän väriä, ja ne saavat jopa viisi kertaa enemmän
volyymia. Ei tahraa ja kestää jopa 12 tuntia.

Kokemus: Mikä tärpätin tuoksu! Ripsarin harja on tavallinen, ja koostumus paksua mutta juoksevaa. Jo yhdellä levityskerralla saa todella tymäkkää jälkeä – jumankekka, mitkä tarantellan jalat! Oma ripsirivini on ehkä harva, mutta tämä loi minulle neljä erittäin paksua ripseä. Ripsikampa on siis pakollinen hankinta, jos ei sitten nimenomaan tavoittele tönkköripsilookia. Ripsari lähti helposti ilman puhdistusaineita. En suosittelisi luonnollista lopputulosta halajaville.

Tähdet: 2½/5

Kuivuu nopeasti

L’Oréal Paris Voluminous carbon black mascara, 9,90 €

Lupaus: Tuuheuttaa ripsiä viisinkertaisesti. Koostumus on paakkuuntumaton ja kestää kerrostamista. Perinteinen harja, jossa tiheät harjakset. Yönmusta lopputulos.

Kokemus: Tuoksussa on häivähdys apteekin salmiakkia. Värimassa oli paksuhkoa muttei paakkuista. Maskara kuivui nopeasti, joten toinen kerros piti levittää nopeasti siistin jäljen saamiseksi. Ripseni ovat melko pitkät ja kaartuvat, ja mitä dramaattisempaa jälkeä ripsiväri tekee, sen parempi. Iso harja oli toimiva, jo parilla vedolla sai näyttävän lopputuloksen. Toi selkeästi lisää pituutta ja tuuheutta, mutta viisinkertaisesta en tiedä. Edullinen, tätä raaskii sutia surutta.

Tähdet: 4/5

Superluonnollinen

Lavera Intense volumising mascara, 17,70 €

Lupaus: Erikoismuotoiltu harja antaa lisävolyymia ja luomuvahat vahvistavat ripsiä. Nopeasti kuivuva ja estää ripsiä liimautumasta yhteen. Ihotauti- ja silmälääkärien testaama.

Kokemus: Tavallisesti sudin pitkille mutta harvoille karvoilleni aina kunnon kerroksen maskaraa. Tällä ei niin tehdä: harjaan ja harjaan, mutta väriä tarttuu vain ohut kerros. Puuteroituihin ripsiin väriä jää vähän enemmän. Ripset eivät näytä meikatuilta vaan luonnostaan tummilta. Maskaraa voi levittää alaripsillekin ilman tönkköä nukensilmäefektiä. Väri kestää ja lähtee nätisti silmämeikinpoistoaineella.

Tähdet: 2½/5


Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.