Ihon suojaamisesta on hyvä tehdä jokapäiväinen rutiini. Kuva: Shutterstock
Ihon suojaamisesta on hyvä tehdä jokapäiväinen rutiini. Kuva: Shutterstock

Vaikka tutkimustuloksiin pitääkin suhtautua varauksella, auringolta suojautuminen kannattaa.

Ihon paahtaminen auringossa ei ole enää yhtä muodikasta kuin takavuosina. Moni on kuitenkin ehtinyt ja aiheuttaa iholleen vahinkoa grillaamalla itseään tuntikaupalla auringossa.

Säteiden aiheuttamat vauriot etenevät ihossa vielä sen jälkeenkin, kun on jo siirtynyt varjoon. Syöpäriskin lisäksi aurinko saa  kasvot näyttämään todellista vanhemmilta, kun iho veltostuu ja kasvoihin tulee ryppyjä sekä pigmenttimuutoksia.

Kaikesta huolimatta ihon suojaamisen auringolta voi aloittaa missä vaiheessa vain – esimerkiksi tänään. Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan se todella kannattaa.

Vuoden kestäneen tutkimuksen mukaan aurinkosuojan käyttäminen ei nimittäin vain suojaa ihoa, vaan saattaa jopa parantaa sen kuntoa, kirjoittaa Coveteur-kauneussivusto. Tutkimuksen julkaisi vertaisarvioitu Dermatologic Surgery -tiedelehti ja tilasi Johnson & Johnson.

Tutkimukseen osallistui 32 naista, mikä on melko vaatimaton määrä. He levittivät päivittäin kasvoilleen suojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta sekä öisin tavallista kosteusvoidetta, joka ei sisältänyt ainakaan mitään tunnettuja anti-aging-ainesosia. Kun kasvoja tutkittiin tieteellisin menetelmin, lähes puolelle naisista ei ollut ilmestynyt uusia, auringon aiheuttamia vaurioita. Sen sijaan heidän ihonsa rakenne jopa parani vuoden mittaan. Tutkimusvuoden päätteeksi ihon juonteet olivat vähentyneet 18–34 prosentilla tutkittavista.

Tärkeintä on säännöllisyys

Tutkimustuloksia kiinnostavampaa on kuitenkin se, mistä aurinkosuojan mahdollinen ihon kuntoa parantava vaikutus voi johtua. Siitä tutkijoilla ei ole täyttää varmuutta, mutta yksi teoria on, että vaikka aurinko käynnistää ihoa vanhentavan prosessin, kehossa on koko ajan käynnissä myös vaurioita korjaavaa toimintaa. Kun haitallisen auringonvalon pääsy iholle estetään, korjaavien prosessien hyödyt pääsevät esille.

Aurinko vanhentaa, mutta iho myös korjaa koko ajan itseään.

The Coveteurin toimittaja kysyi mielipidettä tutkimuksesta myös omalta ihotautilääkäriltään Nowell Solishilta, joka selitti ilmiötä näin:

– Samalla lailla kuin jos sinulle tulee urheiluvamma ja lopetat harjoittelun, vamma paranee, koska et enää aiheuta vahinkoa.

Lääkäri huomautti myös, että pelkästään tutkimuksessa käytetty kosteusvoide saattoi olla syynä ihon kunnon kohenemiseen, jos tutkittavat esimerkiksi eivät aiemmin hoitaneet ihoaan lainkaan. Lisäksi aurinkovoide saattoi sisältää kemikaaleja, joiden anti-aging-vaikutuksia ei vielä tunneta.

Tutkimuksesta kannattaa poimia ainakin yksi tärkeä neuvo: eniten hyötyä aurinkosuojasta on, kun sitä käyttää päivittäin. Auringon säteet pääsevät iholle myös muulloin kuin aurinkotuolissa maatessa, ja mitä enemmän niitä kertyy, sitä enemmän ne myös aiheuttavat vaurioita.

Älä suotta häpeile harmaita hiuksia! Niitä kutsutaan nykyään elämänkokemusraidoiksi ja yksisarvishiuksiksi.

Me kaikki harmaannumme ennemmin tai myöhemmin. Usein tuntuu, että ennemmin. Hiuksemme eivät ilmeisesti ole vielä kuulleet uusimmista tutkimustuloksista, joiden mukaan nuoruus jatkuu ainakin 24 ikävuoteen asti, mistä puolestaan on todella pitkä matka vanhuuteen.

Miehillä harmaita hiuksia on jo jonkin aikaa pidetty hyväksyttävinä ja jopa seksikkäinä, mutta naisten harmaantumisen hyväksyntä etenee hitaammin. Onneksi harmaaksi värjäämisen trendi on jatkunut jo vuosia. Toinen harmaantuvan naisen ilonaihe on malli Christine ”Chrissy” Teigen, joka tunnetaan virkistävän rehellisistä Twitter-lausunnoistaan.

Teigenin viimeisin lasautus koskee juurikin harmaita hiuksia. 

”Minulla on haisunäätätyyppinen raita harmaita hiuksia, ja itse asiassa tykkään siitä kovasti. Cruella-unelmani ovat muuttumassa todeksi!” Teigen intoili maanantaina Twitterissä.

Hän löysi välittömästi liudan muitakin ujostelemattomia harmaiden hiusten kantajia. 

The Wolf Huntress -nimeä käyttävä tviittaaja paljastaa alkaneensa harmaantua 15-vuotiaana ja värjänneensä sen jälkeen hiuksiaan kuuden vuoden ajan. 

”Ensin lyhyet (harmaat) hiukset ovat karheampia, mutta kun ne kasvavat, ne ovat silkkisempiä”, hän rohkaisee Twitterissä.

24-vuotias Rachel Guajardo kertoo löytävänsä uusia harmaita joka päivä.

”Kutsun niitä yksisarvishiuksikseni”, hän kuvailee.

Twitter-keskustelussa harmaita hiuksia nimitettiin myös pahistukaksi, elämänkokemusraidoiksi ja supervoimiksi.

Se, milloin hiukset harmaantuvat, on yksilöllistä. Harmaantumiseen vaikuttavat muun muassa perimä ja stressi. 

Harmaantuminen ei välttämättä ala tasaisesti, vaan harmaat saattavat näkyä ensin esimerkiksi hopeisena raitana otsalla tai ohimolla. Chrissy Teigen saattoi tarkoittaa juuri tällaista raitaa kirjoittaessaan haisunäätäraidasta. 

Teigenistä ei kuitenkaan ole kuvia, joissa hänen harmaansa näkyisivät. 

Vaikka Teigeniä ei toistaiseksi ole nähty harmaahiuksisena edustustehtävissä tai somessa, hänen aloittamansa viestiketju on ilahduttanut monia harmaatukkaisia tai pikkuhiljaa harmaantuvia. 

”Vihdoin minulla on jotakin yhteistä kansainvälisen supermallin kanssa (huipun miesmaun lisäksi, tietysti)” Twitter-käyttäjä nimeltä Stacey Graham vitsailee.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.