Pitkäkestoisen rusketuksen saa asteittain ja suojaamalla ihoa tehokkaasti palamiselta. Kuva: Shutterstock
Pitkäkestoisen rusketuksen saa asteittain ja suojaamalla ihoa tehokkaasti palamiselta. Kuva: Shutterstock

Jos kesän haluaa säilyvän kasvoilla pitkään, kannattaa tehdä töitä sen eteen jo päivetystä hankkiessa.

Aurinkoiset kelit ovat jo hiukan hellineet Suomea, ja nopeasti päivettyvät ovat saattaneet saada iholleen mukavan sävyn. Toiset ovat karanneet ulkomaille grillaamaan hipiäänsä, kun Suomen lämpö ei ole riittänyt rusketukseen.

Loputtomiin ihoa ei pidä paahtaa. Auringon palvomisella on nimittäin paljon haittavaikutuksia, ja itse rusketuskin on ihon tapa suojata itseään. Terveyskirjaston mukaan ruskettuminen on seurausta ihosolujen DNA-vauriosta, joka käynnistää pigmentintuotannon eli ruskettumisen. Ruskettumisella iho yrittää siis suojata soluja lisävaurioilta.

Auringon UV-säteily haittaa ihoa muutenkin: ihosyöpien määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa ja melanoomaa, jota edistää toistuvat palamiset, todetaan yhä useammin nuorilla aikuisilla. UV-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, vaikka rusketuksen tavoitteena on nuorekas ja kaunis iho.

Tarkoituksellista rusketuksen hankkimista kannattaa siis harkita aina tarkkaan. Jos kuitenkin iho on jo ehtinyt päivettymään, päänvaivaa voi aiheuttaa se, miten rusketuksen saa säilytettyä iholla pitkään. Kaikille itseruskettavat eivät sovi, ja onhan riski epätasaisen oranssin sävyisestä ihosta aina olemassa.

Lue myös: Testissä markettien itseruskettavat – saako halvasta purkista täydellisen päivetyksen?

Kokosimme 6 parasta vinkkiä, miten kesän päätteeksi rusketusta saa pidettyä parhaiten yllä iholla. Moni kikka kannattaa kuitenkin aloittaa heti, koska tärkeimmät asiat tehdään jo rusketusta hankkiessa!

1. Suojaa iho huolellisesti palamiselta

Asteittainen rusketus säilyy kaikkein parhaiten, joten päivettynyt iho kannattaa hankkia maltilla – etelässä itsensä paahtaminen ruskeaksi kerralla harvemmin toimii. Suojaa siis aurinkoisella säällä ihosi huolellisesti aurinkovoiteilla niin, ettei se pala. Jos iho siltikin kärähtää, hoida sitä hyvin esimerkiksi aloe veraa sisältävillä rasvoilla.

Lue myös: Oletko auringonpalvoja vai uv-kammoinen? Näin suojaudut järkevästi

2. Kuori iho hyvin ennen auringonottoa, mutta vain hellästi rusketuksen saatuasi

Kun ihon kuorii hyvin esimerkiksi ennen etelänlomailua, iholta lähtee kuollut solukko ja rusketukselle on hyvä ja tasainen pohja. Rusketuksen ylläpitämisvaiheessa loppukesästä ihoa kannattaa kuoria enää vain hyvin kevyesti, jotta välttää kuivat läikät ja kiristävän tunteen iholla. Kun ihosolujen vaihtumista ei kuitenkaan edistä liikaa kuorinnoilla, myös rusketus säilyy paremmin.

3. Juo vettä

Riittävä veden juonti on tärkeää sekä aurinkoa ottaessa että loppukesästä, kun rusketusta on tarkoitus pitää yllä. Kuumalla kelillä vesi auttaa nesteyttämään myös ihoa, mikä edistää tasaista ruskettumista. Hyvä nesteytys auttaa lisäksi pitkittämään ihosolujen elinikää, mikä puolestaan edistää rusketuksen säilymistä.

4. Suosi suihkussa kylmää vettä

Kuumat suihkut ja kylvyt kuivattavat ihoa, mikä edistää ihosolujen kuolemista ja vaihtumista. Jotta rusketuksen saa pidettyä iholla, kannattaa suihkussa pyrkiä käyttämään viileää vettä sekä kosteuttavia suihkuöljyjä ihon kuivumisen välttämiseksi.

5. Kosteuta ihoa huolellisesti

Kun ihoa rasvaa hyvin rusketuksen saamisen jälkeen, se pysyy terveenä eivätkä ihosolut vaihdu turhan tiuhaan kuivuuden takia. Auringolle altistuminen kuivattaa ihoa, minkä takia rasvaaminen on erityisen tärkeää. Terve ja hyvinvoiva iho myös näyttää paremmalta ja korostaa kaunista rusketusta.

Lue myös: Kärsiikö ihosi kuivuudesta vai kosteuden puutteesta? Näin tunnistat eron ja hoidat ihoasi oikein

6. Korosta rusketuksen rippeitä meikillä ja vaatteilla

Ihan loputtomiin rusketusta ei voi tietenkään säilyttää ilman aurinkoa, mutta ihon voi myös huijata näyttämään päivettyneeltä. Aurinkopuuterilla voi luoda kasvoille tekorusketusta väliaikaisemman päivetyksen: otsalle, nenälle ja poskiluille töpötelty aurinkopuuteri antaa päivettyneen ilmeen, koska rusketus osuu myös oikeasti ensin juuri niille kohdille kasvoja.

Myös valkoiset vaatteet saavat helposti ihon näyttämään ruskeammalta kuin mitä se on. Ihoa vaaleammat vaatteet korostavat hipiän tummempaa sävyä.

Nestemäinen mattahuulipuna näyttää parhaimmillaan jumalaiselta, mutta pahimmillaan siltä, että lapsi on päässyt äidin meikkeihin käsiksi.

Supermattainen huulipunalook on trendikäs ja muutenkin aivan paras juttu: se kestää huulilla huomattavasti paremmin kuin tavallinen huulipuna ja näyttää upealta. Kirkkailla väreillä huulista saa  juhlavat, ja vaaleammat sävyt pitävät meikin puolestaan siistinä ja luonnollisena.

Ongelmana vain on, että nestemäistä mattahuulipunaa ei ihan tuosta noin vain levitetä huulille.

Lähes jokainen nestemäisiä huulipunia kokeillut tietää, millainen suo tuotteen käyttäminen voi pahimmillaan olla. Levittäminen sujuu ehkä hyvin, mutta yhtäkkiä väriä levähtääkin ihan väärään paikkaan – eikä sitä saa sormella pyyhkäisemällä enää pois. Lopputulos voi myös olla epätasainen ja kuiva.

Lue myös: Leviääkö huulipuna päivän mittaan? Lainaa apu silmämeikistä

Kyseessä on kieltämättä vaativa meikkituote, mutta se on onneksi mahdollista kesyttää. Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla aloittelijakin voi saavuttamaan täydellisen mattahuulipunalookin:

1. Kuori ja kosteutat huulet aina ennen huulipunan käyttöä.

Pehmeälle ja kosteutetulle huulelle on huomattavasti helpompi levittää tuotetta kuin kuivalle korpulle. Lisäksi jälki on tasaisempi, kun kuiva iho ei paakkuunnuta huulipunaa.

Lue myös: Rohtuneet ja halkeilevat huulet? Syyllinen saattaa löytyä hammastahnatuubista

2. Testaa ensin vaaleaa sävyä.

Jos mattahuulipunan kanssa on aloittelija, ei kannata ensimmäiseksi tarttua kirkkaan punaiseen tai tummanruskeaan sävyyn. Nudet ja huulien värin kanssa läheiset vaaleanpunaiset ovat varmoja valintoja kokeilijoille: vaikka tulos ei olisi ihan täydellinen, sitä on vaikea huomata.

Lue myös: Nyt on jännä kikka, jolla löydät parhaiten sopivan huulipunasävyn: vilkaise rintaliiviesi sisälle

3. Käytä huultenrajauskynää.

Kuten tavallisenkin huulipunan kanssa, tuotteen levittäminen on huomattavasti helpompaa kun huulet on jo rajattu. Todennäköisyys sille, että nestemäistä väriä leviää ympäri leukaa ja poskia, on myös pienempi. Kynällä kannattaa värittää hiukan myös huulia, jolloin huulipunan ja kynän rajat eivät ole turhan näkyvät.

4. Aloita pienellä määrällä.

Nestemäiset huulipunat ovat yleensä erittäin pigmenttisiä, joten pienellä määrällä saa paljon aikaan. Paksusta kerroksesta tulee helposti epätasainen, ja huulien rajojen sisäpuolella pysyminen on pienen tuotemäärän kanssa helpompaa.

5. Älä hiero huulia yhteen.

Monilla on tapana levittää huulipunaa ensin ylä- tai alahuulelle, sitten hieroa huulia yhteen ja jatkaa sen jälkeen punan levittämistä. Huulien yhteen hierominen kuitenkin häiritsee tuotteen kuivumista, ja huulipunasta tulee herkästi epätasainen: kun hieromisen jälkeen lisää uuden kerroksen huulipunaa jo kuivuneen tuotteen päälle, paakkuinen tulos on lähes taattu.

6. Pidä tehokasta meikinpoistoainetta ja vanupuikkoja lähellä.

Koska nestemäisen huulipunan on kuivuessaan tarkoitus pysyä sitkeästi paikallaan, sotkuja huulten ympäriltä on vaikea saada pois. Jos virheitä sattuu, pyyhkäise huulipuna meikinpoistoaineen ja vanupuikon avulla nopeasti pois. Sen jälkeen peitevoiteella voi korjata meikkivoidetta, jos sitä lähtee puhdistusprosessin aikana iholta.

Lähteet: Glamour, Bustle, Refinery29

Littanat, oudon muotoiset ja sähköiset ”pipohiukset” ovat monien pahin painajainen. Päähineestä ei kuitenkaan ole pakko luopua, kun hallitsee oikeat kikat.

Viilenevä sää vaatii yhä useammin pipon vetämistä päähän aamutuimaan. Harmi vain, että töihin tai kouluun päästyä päähine pitää ottaa pois, ja hiuksiin tuntuu syntyneen ihan uutta elämää – tosin ei kovin haluttua sellaista.

Toisilla hiukset räjähtävät hallitsemattomalle pörrölle, toisilla tukka menee lyttyyn ja sähköiset kiekurat sojottavat sinne tänne.

Ei kuitenkaan syytä huoleen – hiukset ja kampaus ovat pelastettavissa muutamien niksien avulla. Bustle-sivustolla kerrotaan 7 vinkkiä, miten käyttää pipoa ja silti välttyä hiuskatastrofeilta:

1. Kuivaa hiukset aina ennen pipon käyttämistä

Pahin virhe, minkä piponkäyttäjä voi tehdä, on vetää myssy päähän kun hiukset ovat vielä märät. Kun hiukset ehtivät kuivua pipon sisällä, niitä on entistäkin vaikeampi muotoilla halutun näköisiksi. Pahimmillaan hiuksiin muodostuu epämääräisiä laineita ja möykkyjä, joiden taltuttamiseen tarvittaisiin kampaajatason taitoja.

2. Valitse löysempi malli

Mitä tiukempi pipo, sen pahemmat pipohiukset. Koska löysä päähine jättää hiuksille enemmän tilaa eikä litistä niitä, hiukset pitävät myös paremmin muotonsa ja ilmavuutensa.

3. Mieti materiaalia

Istuvuuden lisäksi myös pipon materiaalilla on paljon merkitystä. Karhea päähine tekee hiuksista helposti pörröiset, joten jos mahdollista, kannattaa valita kashmirista, silkistä tai angoravillasta tehty pipo.

4. Muista hiusten kosteutus

Jos ongelmana on erityisesti hiusten sähköisyys, kannattaa muistaa kosteuttaa hiuksia kunnolla. Se onnistuu kosteuttavilla tuotteilla, kuten sampoilla ja hiusnaamioilla, sekä vähentämällä lämpökäsittelyjä, kuten hiusten suoristamista.

Lue myös: Argh, miten kuiva tukka! Näin saat helposti lisää kosteutta

5. Valitse kampaus, joka antaa pahimman pörröisyyden anteeksi

Pientä pörröä ei kannata pelätä, päinvastoin: se voi toimia myös erinomaisena tyylikeinona. Aamulla kuivattuihin hiuksiin voi tehdä esimerkiksi pikaiset letit, ja kun pipon vetäisee työmatkan päätteeksi pois päästä, muutaman siloittavan liikkeen tai liuslakkasuihkauksen jälkeen kampauksessa on juuri sopivaa rentoutta.

Lue myös: Unohda föönaus! Kuumin hiustyyli on nyt luonnollisen pörröinen

6. Käytä muotoilutuotteita

Erityisesti suolasuihke tai muut tekstuuria antavat muotoilutuotteet voivat pelastaa hiukset littanaksi muuttumiselta. Muotoilutuotteiden ansiosta hiukan karheammaksi tulleet hiukset on helpompi pöyhiä takaisin muotoonsa.

7. Pelasta loppupäivä pikakampauksella

Jos muotoilutuotteilla läträämiselle tai lettien teolle ei ole aikaa, on littanat pipohiukset helpointa saada kuntoon pyöräyttämällä ne korkealle nutturalle vähäksi aikaa. Nuttura auttaa tuomaan hiuksiin taas volyymia ja muotoa, kun kampauksen irrottaa pään päältä esimerkiksi tunnin jälkeen.

SeKo

Tekeekö hattu hiuksistasi litteät ja sähköiset? 7 vinkkiä, miten vältyt ”pipohiuksilta”

Odotin että olisi ollut joku idea vaikka että pari paplaria tai kohotinta (jos joku sellaiset on keksinyt) päälihiusten alle, sormikiharat ja miten ne tehdään ja millä välineillä etteivät törrötä pipon sisällä. Kaikilla ei ole pitkää tukkaa ja niillä joilla on, varmaankin tuo kiinno laittoasia on tiedossa. Ainakaan aikuiselle naiselle tässä ei ollut mitään uutta.
Lue kommentti