Kahvistakin voi tehdä kuorinnan. Kuva: Shutterstock
Kahvistakin voi tehdä kuorinnan. Kuva: Shutterstock

Netti on pullollaan kosmetiikkaohjeita, joilla saa aikaan ihmeitä. Ehkä.

Ulkomaiset lifestyle-sivustot ovat innostuneet keittiökosmetiikkakikasta, jolla mustapäiden pitäisi saada kyytiä. Kuorinta-aineen tekeminen ei vaadi kuin kolme raaka-ainetta, jotka löytyvät jokaisen keittiöstä. Suolasta, vedestä ja sitruunasta tehty mössö hierotaan kasvoille – ja mustapäät puhdistuvat ilman kemikaaleja tai kalliita tuotteita.

Kikkaa kyllä myös vastustetaan. Kritisoijien mukaan sitruunaa ja suolaa ei missään nimessä pitäisi hieroa iholle. Suolan kiteet voivat vahingoittaa herkkähipiäistä, ja sitruuna – samoin kuin suolakin – on liian voimakasta ja ärsyttää ihoa. Sitä paitsi se reagoi auringonvaloon ja saattaa polttaa ihon.

Mutta puolustajat ja temppua kokeilleet ovat tätä mieltä: ohjeessa on vain vähän suolaa ja sitruunaa, ja jos niitä on valmis syömään, miksei samoja aineita voisi käyttää kevyesti ihollakin? Sitä paitsi kotikeittiön tykötarpeista syntyvä mössö on kemikaalivapaata. Kumpaa haluat: käyttää ihollasi kuorinta-ainetta, jonka mikrorakeet kuormittavat ympäristöä, vai jotain ekologista?

Päätä itse! Jos haluat kokeilla, alla ohje:

Tarvitset: pienen kulhon, hienorakeista merisuolaa, sitruunamehua, vettä.

1. Purista sitruunasta mehut. Kaada kulhoon puoli teelusikallista sitruunamehua.

2. Lisää sitruunamehuun teelusikallinen vettä ja ruokalusikallinen merisuolaa.

3. Sekoita mehusta, suolasta ja vedestä kuorintamassa.

4. Levitä kuorinta-ainetta ongelma-alueille puhtailla sormilla pienin pyörivin liikkein.

5. Hiero kohtia kevyesti muutaman minuutin ajan. Pese aine pois haalealla vedellä.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.