Jos lähdet hajuvesiostoksille aamulla, vältät ruuhkan ja hajuaistisi on herkimmillään. Kuva: Shutterstock
Jos lähdet hajuvesiostoksille aamulla, vältät ruuhkan ja hajuaistisi on herkimmillään. Kuva: Shutterstock

Se ei ole niin helppoa kuin kuvittelisi!

Hajuveden voi ostaa kahdella eri tavalla. Ensimmäinen on maailman yksinkertaisin ja menee näin: Mene kauppaan, joka myy tuoksuja. Valitse itseäsi miellyttävä. Osta.

Toinen tapa ei ole ihan näin yksinkertainen, vaan siinä hajuveden valitsemisesta tehdään taidetta.

Kun puntaroit näiden kahden vaihtoehdon välillä, mieti, kannattaisiko tuoksun valitsemiseen kuitenkin käyttää vähän enemmän energiaa kuin ykköskohdassa? Hajuvedestä kun voi parhaimmillaan tulla juuri sinuun yhdistettävä tuoksumuisto, josta ei pääse eroon vaikka haluaisi. Kuinka moni esimerkiksi muistaa eksänsä hajuveden perusteella ja hätkähtää aina kaupungilla, kun viereen tulee tutulta haiseva tyyppi? Niinpä!

Uusi Parfyymien salat -kirja neuvoo, miten oma suosikkituoksu löytyy oikein. Näin!

1. Ota aikaa. Lähde hajuvesiostoksille vaikka vapaapäivänäsi: vältät ruuhkat etkä stressaa. Shoppaillessa voi pitää vielä pieniä taukoja ja käydä vaikka kahvilla. Niin hajuaistisi elpyy aina välillä.

2. Lähde ostoksille aamulla, koska silloin hajuaistisi on parhaimmillaan.

3. Tätä et ehkä tule miettineeksi, mutta älä shoppaa tuoksua, jos olet syönyt edellisenä päivänä vahvasti maustettua (esimerkiksi currya) tai paljon valkosipulia sisältävää ruokaa. Ihosi tuoksuu valkosipulille tai mausteille, eikä hajuvesi tuoksu siltä, miltä pitäisi.

4. Älä hajustaudu vahvasti ennen ostoksia. Ja käytä puhtaita vaatteita. Huuhteluaineetkin voivat vääristää parfyymin tuoksun.

5. Pidä oma pääsi, äläkä lumoudu tuoksuesittelijän tyrkyttämästä hajusta. Heistä voi olla paljon iloa, mutta oman tuoksu löytyy vain itseään kuuntelemalla. Sama varoitus pätee muuten makutuomareihin!

6. Kun suihkutat tuoksuja pienille paperilappusille, merkitse jokaiseen siinä olevan tuoksun nimi. Et kuitenkaan muista tätä enää kotona. Ja itse asiassa tuoksut kannattaisikin laittaa ensin imupaperille. Kun olet melko varma, että olet löytänyt haluamasi, kokeile tuoksua vasta sitten ihollesi.

7. Ja kun tuoksu on viimein iholla, anna sen kehittyä! Tunnin ajan, mutta mielellään enemmän. Parasta olisi tehdä valinta vaikka vasta seuraavana päivänä. Näin haistat, miten tuoksu kehittyy.

8. Älä kiirehdi! Kukaan ei pakota sinua ostamaan tuoksua. Anna ostopäätökselle aikaa.

Entäs hajuveden ostaminen lahjaksi? Jos sen löytäminen itselle on näin monimutkaista, ei se ole varmasti helpompaa jollekin toiselle. Onneksi siihenkin on vinkit! Ne löydät täältä: Näin ostat hajuveden lahjaksi.

Lisää vinkkejä tällä viikolla ilmestyneestä kirjauutuudesta Parfyymien salat: Historia, valmistusmenetelmät ja 100 tärkeintä tuoksua (Minerva).

Lue myös:

Etsitkö uutta kevättuoksua? Löydät sen vanhan lempparisi perusteella

Miksi hajuvesi haihtuu niin nopeasti?

Tuoksujen taikaa – opettele oikea tuoksuetiketti

Punaviiniglögi on kauden hitti niin mukissa kuin hiuksissakin.

Kun platinablondit ja pastellit on nähty, on jälleen syvän tummanpunaisen kuontalon vuoro.

Alkoholiteemaiset hiusvärit näyttävät jatkavan voittokulkuaan. Vielä kesällä trendihiusväri poimittiin olutsävyistä, mutta kauteen sopivasti paras värimalli löytyy tällä hetkellä punaviiniglögien maailmasta, Popsugar-sivusto kirjoittaa.

Instagramin perusteellakin vaikuttaa siltä, että hehkuviinin tai punaviiniglögin syvänpunainen sävymaailma inspiroi nyt monia.

 

LOVE this color😍😍😍🍷☀️ #socolor #matrix #hairartist #desiree_styles #prettyhair

Henkilön Desiree Henderson (@desiree_styles) jakama julkaisu

Tumma glögitukka sopiikin täydellisesti talveen, sillä yleensä kylmään aikaan suositaan syvempiä ja mausteisempia sävyjä – kesällä voi taas keventää ja iloitella kirkkailla väreillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos hiuksensa värjää kovin tummiksi, vaalentaminen on sen jälkeen taas oma operaationsa.

 

 

I'm in love with this color!! ➡️ swipe to see what she looked like before we started today. Crazy. #showponyhair

Henkilön Shelby Tymchuk (@shelbytymchuk) jakama julkaisu

Punaisen hiusvärin etuna on onneksi se, että väri haalistuu melko nopeasti. Jos hiuksia ei halua vaalentaa, takaisin klassiseen tummanruskeaan värjääminen onnistuu yleensä helposti, mutta sävyvalinnassa kannattaa käyttää apuna kampaajaa, jotta punainen häivyttyy hiuksista varmasti.

Joskus ei vain pysty pitämään näppejään erossa kasvoistaan. Lue vinkit, jotta osaat toimia sen jälkeen oikein.

Aina paraskaan tahdonvoima ei riitä siihen, että malttaisi olla puristelematta meheviä finnejä tai tyrkyllä olevia mustapäitä. Kaikki kyllä tietävät seuraukset: yleensä tulee käytettyä liikaa voimaa. Pahimmillaan iho menee jopa rikki.

Kokosimme vinkit räpläämisestä ärtyneen ihon hoitoon.

1. Rauhoita iho viileällä

Paras pika-apu on ihon painaminen jääpalalla, neuvoo InStyle. Viileys rauhoittaa punoitusta ja turvotusta.

2. Puhdista

Rikkoutunut iho ja sormenpäät ovat huono yhdistelmä, sillä koskettelu edistää bakteerien leviämistä kasvoilla. Puhdista iho, tarvittaessa esimerkiksi apteekista saatavalla, haavojen huuhteluun tarkoitetulla desinfiointiaineella.

3. Hoida voiteella

Ärtynyt iho ei kaipaa ylimääräisiä tuotteita, mutta rauhoittava kosteusvoide on yleensä paikallaan.

4. Vältä uudet houkutukset

Kun vahinko on jo tapahtunut, sen jälkeen voi vain odottaa, että iho paranee. Houkutus puristeluun saattaa herätä uudelleen, mutta nyt olisi parempi pitää näpit kurissa. Into the Gloss -sivustolla ehdotetaan, että kylpyhuoneen peiliin kiinnittää lapun, joka muistuttaa siitä, että ihoa ei saa puristella.

5. Hoida ihoa

Kun iho on alkanut parantua, arpia voi yrittää ehkäistä huolellisella ihonhoidolla. Popsugar-sivusto suosittelee luonnonmukaisia öljyjä sekä c-vitamiinia sisältäviä tehotiivisteitä, sillä niiden pitäisi parantaa ihon kuntoa. Myös erilaisia happoja sisältäviä kuorintoja ja ihon uusiutumista edistävää retinolia voi kokeilla.

6. Satsaa ennaltaehkäisyyn

Jos näpyt ovat yleinen vaiva, kannattaa kokeilla akneiholle tarkoitettuja hoitotuotteita. Jos nekään eivät tepsi, apua voi hakea ihotautilääkärin vastaanotolta. Kannattaa myös muistaa ihon suojaus: jos iholla on paljon arpia ja pigmenttimuutoksia, aurinkosuoja on erityisen tärkeä.