Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock
Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock

Jenkkitutkimuksen mukaan useimmat tietävät, että aurinkorasvaa pitäisi käyttää, mutta siihen se tietämys sitten jääkin.

Vietätkö lomaasi Suomessa? Tuskin moni on koskenutkaan vielä aurinkorasvapurkkiin, vaikka tietää, että pitäisi. UV-säteilyltä pitäisi suojautua, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Siihen saatetaan päästä Suomessa pilvisinäkin iltapäivinä. Ennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Tuore suomalaiskysely paljastaa, että joka kolmas suomalainen palaa vähintään kerran vuodessa. Suurin osa varmasti tietää, että auringolta pitäisi suojautua, mutta tarkemmassa tietämyksessä saattaa olla aukkoja. Live Science -sivusto kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan huolestuttavan moni on aika pihalla aurinkorasva-asioista.

Alle puolet tutkimuksen 114 osallistujasta osasi kertoa, kuinka hyvin mikäkin aurinkovoide suojasi terveysriskeiltä, esimerkiksi ihon palamiselta, ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta ja ihosyövältä. Heidän piti arvioida voiteen tehoa sen perusteella, mitä tuotteen etiketissä luki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vain 49 prosenttia tiesi, mitä aurinkovoidepurnukan tuotteessa oleva lyhenne SPF tarkoittaa. Kirjainyhdistelmähän tulee sanoista sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkkä suojakerroin ei riitä

Tutkimusta valvonut tohtori Roopal Kundu kertoo, että aurinkosuojakertoimet ovat aika helppoja ymmärtää. Luvun avulla ilmoitetaan, kuinka kauan auringossa voi oleilla palamatta. Jos palat normaalisti 10 minuutissa, suojakertoimen 15 avulla auringossa voit periaatteessa oleilla auringossa 10 x 15 = 150 minuuttia palamatta.

Moni tutkimukseen osallistunut tiesikin, että isompi SPF-luku tarkoittaa parempaa suojaa palamista ja ihosyöpää vastaan. Sitä he eivät välttämättä tienneet, että SPF-luvulla kerrotaan, kuinka hyvin tuote suojaa auringon UVB-säteiltä, jotka siis ovat niitä ihovaurioita aiheuttavia vihulaisia.

– SPF 30 suodattaa noin 97 prosenttia UVB-säteistä. Suojakerroin 50 noin 98 prosenttia, Kundu kertoo Live Sciencelle.

UVB-säteiden lisäksi pitäisi olla huolissaan myös UVA-säteistä. Myös ne vanhentavat ihoa ja voivat aiheuttaa ihosyöpää. Vain 29 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tiesi, ettei korkeampi suojakerroin tarkoita sitä, että ihon on suojassa myös UVA-säteiltä. Siksi oikea aurinkosuojavalinta on sellainen, jonka purkissa luvataan tuotteen suojaavan sekä UVA- että UVB-säteiltä. Jos joudut ostamaan lisää aurinkovoidetta lomakohteessasi Suomen rajojen ulkopuolella, englanninkielisissä tuoteselosteissa käytetään usein sanaparia "broad spectrum".

Sisälle ei siis tarvitse linnoittautua, mutta auringolta suojautuminen kannattaa ottaa tosissaan. Esimerkiksi Terveyskirjaston tietopaketissa muistutetaan, ettei juuri kukaan levitä iholleen tarpeeksi paksua kerrosta aurinkovoidetta, ja todellisuudessa voidepurkissa ilmoitettu suojakerroin 15 saattaa olla väärin käytettynä vain 3 tai 4. Siksi voidetta tulisikin lisätä usein, etenkin uimisen ja hikoilun jälkeen. Voiteen lisäksi tehokkaita apuvälineitä ovat hatut, aurinkolasit ja peittävät vaatteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla