Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock
Aurinkorasvaa kannattaa läträtä runsaasti. Kuva: Shutterstock

Jenkkitutkimuksen mukaan useimmat tietävät, että aurinkorasvaa pitäisi käyttää, mutta siihen se tietämys sitten jääkin.

Vietätkö lomaasi Suomessa? Tuskin moni on koskenutkaan vielä aurinkorasvapurkkiin, vaikka tietää, että pitäisi. UV-säteilyltä pitäisi suojautua, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Siihen saatetaan päästä Suomessa pilvisinäkin iltapäivinä. Ennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Tuore suomalaiskysely paljastaa, että joka kolmas suomalainen palaa vähintään kerran vuodessa. Suurin osa varmasti tietää, että auringolta pitäisi suojautua, mutta tarkemmassa tietämyksessä saattaa olla aukkoja. Live Science -sivusto kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan huolestuttavan moni on aika pihalla aurinkorasva-asioista.

Alle puolet tutkimuksen 114 osallistujasta osasi kertoa, kuinka hyvin mikäkin aurinkovoide suojasi terveysriskeiltä, esimerkiksi ihon palamiselta, ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta ja ihosyövältä. Heidän piti arvioida voiteen tehoa sen perusteella, mitä tuotteen etiketissä luki.

Vain 49 prosenttia tiesi, mitä aurinkovoidepurnukan tuotteessa oleva lyhenne SPF tarkoittaa. Kirjainyhdistelmähän tulee sanoista sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin.

Pelkkä suojakerroin ei riitä

Tutkimusta valvonut tohtori Roopal Kundu kertoo, että aurinkosuojakertoimet ovat aika helppoja ymmärtää. Luvun avulla ilmoitetaan, kuinka kauan auringossa voi oleilla palamatta. Jos palat normaalisti 10 minuutissa, suojakertoimen 15 avulla auringossa voit periaatteessa oleilla auringossa 10 x 15 = 150 minuuttia palamatta.

Moni tutkimukseen osallistunut tiesikin, että isompi SPF-luku tarkoittaa parempaa suojaa palamista ja ihosyöpää vastaan. Sitä he eivät välttämättä tienneet, että SPF-luvulla kerrotaan, kuinka hyvin tuote suojaa auringon UVB-säteiltä, jotka siis ovat niitä ihovaurioita aiheuttavia vihulaisia.

– SPF 30 suodattaa noin 97 prosenttia UVB-säteistä. Suojakerroin 50 noin 98 prosenttia, Kundu kertoo Live Sciencelle.

UVB-säteiden lisäksi pitäisi olla huolissaan myös UVA-säteistä. Myös ne vanhentavat ihoa ja voivat aiheuttaa ihosyöpää. Vain 29 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tiesi, ettei korkeampi suojakerroin tarkoita sitä, että ihon on suojassa myös UVA-säteiltä. Siksi oikea aurinkosuojavalinta on sellainen, jonka purkissa luvataan tuotteen suojaavan sekä UVA- että UVB-säteiltä. Jos joudut ostamaan lisää aurinkovoidetta lomakohteessasi Suomen rajojen ulkopuolella, englanninkielisissä tuoteselosteissa käytetään usein sanaparia "broad spectrum".

Sisälle ei siis tarvitse linnoittautua, mutta auringolta suojautuminen kannattaa ottaa tosissaan. Esimerkiksi Terveyskirjaston tietopaketissa muistutetaan, ettei juuri kukaan levitä iholleen tarpeeksi paksua kerrosta aurinkovoidetta, ja todellisuudessa voidepurkissa ilmoitettu suojakerroin 15 saattaa olla väärin käytettynä vain 3 tai 4. Siksi voidetta tulisikin lisätä usein, etenkin uimisen ja hikoilun jälkeen. Voiteen lisäksi tehokkaita apuvälineitä ovat hatut, aurinkolasit ja peittävät vaatteet.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.
 

 

Korvanlehdet somistetaan nyt useilla pienillä ja yhteensopivilla korvakoruilla.

Takavuosina teinit lävistyttivät innokkaasti korvanlehtiään – yksi reikä ei todellakaan riittänyt. Viime vuosina korvistrendeissä on kuitenkin suosittu näyttäviä, niin sanottuja statement-korvakoruja. Yhdet isot korut tai vain yksi iso koru toisessa korvassa ovat riittäneet.

Nyt pienet ja minimalistiset korvakorut ovat jälleen tulossa takaisin, mutta runsaina joukkoina. Ideana on stailata korvanlehti yhteensopivilla koruilla näyttäväksi. Yksittäiset korut voivat olla pieniä ja yksinkertaisia, mutta renkaiden, nappimallisten ja roikkuvien korujen yhdistelmästä syntyy kiinnostava kokonaisuus.

Mikäli korvanlehdessä sattuu olemaan enemmänkin reikiä (tai sellaisia innostuu ottamaan), yksi koru voi kulkea kahden reiän kautta.

 

The cartilage of this #CuratedEar is pierced in three places: the Conch, the Helix, and the Tash Rook. The Conch holds a Diamond Four Ball Trinity, the Helix a pair of Plain Rings, and the Tash Rook a glowing Diamond Trinity. Each is unique, but are linked by their patterns of three and unifying, rich, Yellow Gold setting. (Shop this Style - Link in our Profile)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: @kevinthepiercer⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #mariatash #earcandy #diamond #CuratedEar #Conch #ConchPiercing #Helix #HelixPiercing #TashRook #TashRookPiercing #piercer #earrings #jewlery #piercing Malachite Hinged Hoop by @missomalondon

Henkilön Maria Tash (@maria_tash) jakama julkaisu

Yksi ”curated ear” -trendin edelläkävijöistä on korusuunnittelija Maria Tash, jonka luomukset ovat bloggareiden ja somevaikuttajien suosiossa. Tunniste #earparty eli korvabileet on noussut suosituksi Instagramissa.

Lisää inspiraatiota löytyy Instagramista myös tunnisteella #curatedear. Myös Pinterestiin kannattaa kurkata.

 

This look showcases large, stunning White Gold shapes in the upper cartilage, while adorning the lobe with smaller, daintier Yellow Gold pieces. The Tash Rook houses a show-stopping Diamond Star Garland, which fills up the majority of the upper ear's flat canvas, while its partner, the Invisible Diamond Eternity, completes the helix. Pieces in all shapes and sizes decorate the lobe, including a Diamond Flower and Diamond Lightning Bolt. (Shop this Style - Link in our Profile)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: @prikdpeterrobin⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #mariatash #earcandy #diamond #CuratedEar #helix #helixpiercing #tashrook #tashrookpiercing #piercer #earrings #jewlery #piercing

Henkilön Maria Tash (@maria_tash) jakama julkaisu

Korvakorujen yhdistelyssä symmetria ei ole olennaista – vaikka jokainen korvakoru voi olla erilainen. Korut kannattaa valita niin, että ne sopivat omaan tyyliin ja yhteen toistensa kanssa.

Erilaisten kivien yhdistely näyttää hauskalta, kun korvanlehdessä on useampi vierekkäinen reikä.
 

The Odette earring via @billiefaricyhyett.✨

Henkilön NATASHA SCHWEITZER JEWELLERY (@natashaschweitzer) jakama julkaisu

Graafisia muotoja vai pientä ja herkkää? Enää ei tarvitse valita, sillä tyylit näyttävät sopivan hyvin yhteen.
 

Pierced. #miniearrings #earparty #fiveandtwo

Henkilön HOMBRE (@hombrejewelry) jakama julkaisu

Pikkuruiset ja yksinkertaiset korut näyttävät hauskoilta, kun niitä on useita.