Hittivoide lupaa tehdä kaiken: kosteuttaa, hoitaa, suojata ja tasoittaa. Mutta onko BB-voiteissa eroja?

Kuvat Jari Kesti


Virheetön ja matta

Tuote Estée Lauder DayWear anti-oxidant BB creme, 43 €.

Lupaus Öljytön voide syväkosteuttaa ja kontrolloi liiallista talituotantoa. Auttaa ihoa suojautumaan ympäristön haittatekijöiltä. Suojakerroin 35. Kaksi sävyä.

Kokemus Joukon paksuimman voiteen jälki on odotetusti melko peittävä ja matta. Vaikka lopputulos on samettisen virheetön, ohuiden meikkivoiteiden käyttäjälle voide saattaa olla aavistuksen raskaan tuntuinen. Voidetta saa hieman työstää ja taputella iholle ja varoa, ettei sitä laita liikaa. Raikas kurkuntuoksu.

Tähdet 3½/5

Kaikki kohdallaan

Tuote Garnier Miracle skin perfector BB cream, 12,90 €.

Lupaus Kevyt koostumus antaa ihon hengittää. Mineraalipigmentit tasoittavat ihoa ja C-vitamiinijohdannainen heleyttää. Suojakerroin 15. Kaksi sävyä.
Kokemus Tässä voiteessa on kaikki kohdallaan. Se levittyy iholle vaivatta, tuntuu pehmeän hoitavalta ja peittää juuri sopivasti. Lisäpisteet siitä, että vaaleampi sävy on täydellinen kalpealle iholle: ei punertava, vaan beige. Kevyen kukkais-hedelmäinen tuoksu.

Tähdet 5/5

Kesäiholle

Tuote Dior Hydra life BB creme, 65,50 €.

Lupaus Kosteuttaa ja ehkäisee
ikääntymisen merkkejä. Runsas pigmentti ja korjaavat puuterit peittävät epätasaisuudet. Suojakerroin 30. Yksi sävy.

Kokemus Voiteen käyttö jäi iltakokeiluihin neljän seinän sisällä, sillä väri on melko tumma. Kevyen oloinen voide on nappivalinta kesäkäyttöön, kun iho on saanut
vähän sävyä, eikä kaipaa niin paljoa peittämistä. Freesin tuoksuinen ja tuntuinen kasvoilla.

Tähdet 3/5

Valoa kasvoille

Tuote Giorgio Armani Luminessence UV Bright balm fluid, 70 €.

Lupaus Harmahtavan beige sävy valaisee kasvot. Ultrakevyt ja samettinen koostumus raikastaa, silottaa ja suojaa ihoa korkealla 50 kertoimella. Yksi sävy.

Kokemus Vaaleanharmaa, reippaasti valoa heijastavaa sävy saa kasvot hehkumaan, mutta itse sekoitin tuotetta meikkivoiteeseen – sävykin on sen verran vaalea. Sain kyselyjä, miten ihoni näyttää niin hyvältä. Peittää melko kevyesti, mutta jos kasvot kaipaavat kunnolla kirkastusta, tämä on oikea tuote.

Tähdet 4/5

Hokkuspokkus-voide

Tuote L’Oréal Paris Nude magique BB cream, 15,90 €.

Lupaus Kosteuttaa ihoa 24 tuntia. Väripigmentit mukautuvat kaikkiin ihonsävyihin. Suojakerroin 12. Kaksi sävyä.

Kokemus Lähes valkoinen ja juokseva koostumus hämmästyttää, mutta – hokkuspokkus – levitettäessä väri muuttuu beigeksi ja sulautuu ihoon. Ennen kuin pienet väripigmenttirakeet liukenevat, voide tuntuu kevyeltä kuorintavoiteelta. Antaa ihon kuultaa nätisti läpi mutta pinta jää aavistuksen kuivaksi. Ainesta sekaihon kesäsuosikiksi. Miltei tuoksuton.

Tähdet 4½/5

Kevyt ja heleyttävä

Tuote Vichy Neovadiol Lumiere, 29,50 €.

Lupaus Yhdistää hoitavien aineiden ja meikin parhaat ominaisuudet. Kiinteyttää, ravitsee ja heleyttää samalla kun tasoittaa ihon väriä. Ei suojakerrointa. Yksi sävy.

Kokemus Aprikoosin sävyinen voide antaa kivasti heleyttä kasvoille, mutta aivan vaaleaihoisen valinta se ei ole. Voide tuntuu kasvoilla kevyen raikkaalta ja onkin testatuista voiteista eniten kevyen sävyttävän päivävoiteen oloinen. Pieni miinus suojakertoimen puuttumisesta.

Tähdet 4/5

Kaikin puolin keskiverto

Tuote Dr. Schrammek Blemish balm perfect beauty fluid, 75,50 €.

Lupaus Tehoyhdistelmä hoito- ja meikkivoidetta. Rauhoittaa ja uudistaa ihoa. Pysyy hyvin myös liikunnan aikana. Suojakerroin 7. Kolme sävyä.

Kokemus Keskipaksu ja keskipeittävä voide, joka ei ihan hutaisemalla levity. Voiteen imeytymistä ja asettumista kasvoille saa hetken odotella. Voiteessa on aavistuksen pistävä tuoksu. Ihan peruspasseli tuote, mutta ei aiheuta sen suurempia hurraa-huutoja.

Tähdet 2½/5

Mikä ihmeen BB? Lue juttu täältä.

Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.