Auringosta ei ole tietoakaan, mutta saisikohan rusketuksen markettivoiteesta? Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi
Auringosta ei ole tietoakaan, mutta saisikohan rusketuksen markettivoiteesta? Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi

Me Naiset selvitti, onko marketin itseruskettavista ja hehkua lupaavista voiteista mihinkään.

Aina eivät säät suosi, eikä jokainen halua päivettää ihoaan auringossa. Silloin moni harkitsee itseruskettavia voiteita. Niitä saa nykyisin ihan lähikaupastakin, mutta voiko kymmenellä eurolla saada hyvän rusketusta tai päivetystä lisäävän tuotteen?

Valitsimme testattavaksi neljä erilaista tuotetta. Niistä kaksi on itseruskettavaa, yksi asteittain päivettävä sekä yksi vartalovoide, joka lupaa lisätä ihon luonnollista hehkua. Marketeissa niiden hinnat ovat muutamasta eurosta lähes pariinkymppiin.

1. Dove Derma Spa Summer Revived -vartaloemulsio

Hinta: 6,60 euroa / 200 ml

Yleistä: Dove Derma Spa Summer Revived ei ole itseruskettava, vaan asteittain päivettävä tuote. Vartaloemulsiosta on tarjolla kaksi sävyä, vaaleasta normaaliin ja normaalista tummalle iholle sopivat sävyt. Testasimme molempia.

Kiitämme: Doven emulsio käy vaaleaihoiselle testaajalle itseruskettavasta voiteesta: se antaa niin ruskettuneen näköisen ihon. Vaalea sävy sopii aloittelijallekin, koska sillä on vaikea saada rusketusrajoja aikaan ja lopputulos näyttää luonnolliselta. Voiteen levitys kerran tai kaksi viikossa riittää vaalean sävyn ylläpitoon, ja se imeytyy ihoon melko nopeasti.

Moitimme: Voiteen tuoksu on raskas ja tunkkainen, mutta kuivuessaan se onneksi häipyy. Tummempaa sävyä ei kannata laittaa ennen nukkumaanmenoa, sillä se sotkee lakanat. Siitä jää myös ikäviä raitoja ihoon. Iho myös näyttää aavistuksen keltaiselta, vaikka siinä on pohjana etelän auringossa hankittu päivitys.

Vaalean ihon suosikki!

Testasimme L'Oréalin (3), Doven (1), Vaseline (4) ja Garnierin (2) ruskettavat ja hehkua tuovat tuotteet.
Testasimme L'Oréalin (3), Doven (1), Vaseline (4) ja Garnierin (2) ruskettavat ja hehkua tuovat tuotteet.

 

2. Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer itseruskettava emulsio

Hinta: 10,90 euroa / 150 ml

Yleistä: Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer sopii sekä kasvoille että vartalolle. Tuotelupaus kertoo, että ”saat nopeasti tasaisen, luonnollisen kaltaisen rusketuksen”.

Kiitämme: Helppo, kevyt emulsio liukuu iholle täydellisesti ja kuivuu älyttömän nopeasti. Tuoksu on mieto. Tummempihipiäinenkin saa lisää väriä jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen niin kasvoille kuin koko kropalle. Lopputulos vastaa monien kalliiden kosmetiikkamerkkien itseruskettavista syntyvää väriä.

Moitimme: Voide saattaa ruskettaa niin hyvin, että se tuntuu vaaleaihoisesta liian tummalta. Erityismiinus paketin rumasta muotoilusta.

Päivettyneen ihon suosikki!

3. L'Oréal Paris Sublime Bronze Itseruskettava läpinäkyvä geeli kasvoille ja vartalolle

Hinta: 16,90 euroa / 150 ml

Yleistä: Testin kallein tuote on väritön geeli, joka lupaa silottaa ihoa ja auttaa tuomaan iholle luonnolliselta näyttävän, auringonhohteisen sävyn. Sopii vartalolle ja kasvoille.

Kiitämme: Kevyt geeli on miellyttävän tuntuinen, ja sitä on helppo levittää vartalolle. Rusketus on hyvin luonnollinen ja kauniin värinen heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen – jos iho on vaalea. Keväällä etelänlomalla käynyt huomaa vain pienen sävyeron viikon käyttökokemuksen jälkeen.

Moitimme: Tuoksu on jäätävän voimakas jo heti, kun avaa korkin. Se muistuttaa vahvoista miesten hajuvesistä, ja vielä seuraavanakin päivänä iho tuoksuu. Hajun taltuttaminen vaatii kunnon pesun ja paljon saippuaa. Tuote imeytyy ihoon hitaasti ja jättää sen hieman tahmaiseksi.

Ärsyttävintä L'Oréalin itseruskettavassa ovat kuitenkin sen jättämät selvät juovat ja epämääräiset rusketusläntit – varsinkin varpaisiin ja jalkateriin, jossa iho on luonnostaan kuivempaa. Kädet kannattaa pestä huolella, kuten muidenkin tuotteiden käytön jälkeen.

4. Vaseline kosteusvoide, Cocoa Radiant

Hinta: 2,90 / 200 ml

Yleistä: Vaselinen Cocoa Radiant -tuotetta myydään hämmentävästi samassa hyllyssä kuin itseruskettavia, ja sen pakkaus näyttää sopivan kategoriaan. Kyseessä kuitenkaan ei ole itseruskettava eikä asteittain päivettävä tuote, vaan vartalovoide, jonka markkinointilupauksena on ihon luonnollisen hehkun lisääminen. Se sisältää muun muassa vaseliinivoidetta ja kaakaovoita.

Kiitämme: Tämän kanssa ei voi mokata. Koska tuote ei lupaa rusketusta, sen kanssa voi mennä nukkumaan hyvinkin valkoisille lakanoille eikä käsienpesussa tarvitse olla niin hysteerinen. Tuoksu on erittäin miellyttävä, kevyen toffeemainen ja kookosmainen, ja tuote imeytyy sekä kosteuttaa erinomaisesti. Kun jaksaa olla kärsivällinen, kuukauden käytön aikana kuivista jaloista voi todellakin saada hehkeämmän näköiset ja pehmeän tuntuiset, kuten kävi yhdelle testaajalle.

Moitimme: Toinen testaaja, ahkera kosteusvoiteiden käyttäjä ei huomannut viikon käytön jälkeen minkäänlaista lisähehkua tai muuta vaikutusta. Monet tavalliset kosteusvoiteet jättävät hänen mielestään jopa hehkuvamman ihon.

Kysely

Käytätkö itseruskettavia tai -päivettäviä tuotteita?

Kyllä
Kyllä
62.2%
En
En
37.7%
Ääniä yhteensä: 167

Nestemäinen mattahuulipuna näyttää parhaimmillaan jumalaiselta, mutta pahimmillaan siltä, että lapsi on päässyt äidin meikkeihin käsiksi.

Supermattainen huulipunalook on trendikäs ja muutenkin aivan paras juttu: se kestää huulilla huomattavasti paremmin kuin tavallinen huulipuna ja näyttää upealta. Kirkkailla väreillä huulista saa  juhlavat, ja vaaleammat sävyt pitävät meikin puolestaan siistinä ja luonnollisena.

Ongelmana vain on, että nestemäistä mattahuulipunaa ei ihan tuosta noin vain levitetä huulille.

Lähes jokainen nestemäisiä huulipunia kokeillut tietää, millainen suo tuotteen käyttäminen voi pahimmillaan olla. Levittäminen sujuu ehkä hyvin, mutta yhtäkkiä väriä levähtääkin ihan väärään paikkaan – eikä sitä saa sormella pyyhkäisemällä enää pois. Lopputulos voi myös olla epätasainen ja kuiva.

Lue myös: Leviääkö huulipuna päivän mittaan? Lainaa apu silmämeikistä

Kyseessä on kieltämättä vaativa meikkituote, mutta se on onneksi mahdollista kesyttää. Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla aloittelijakin voi saavuttamaan täydellisen mattahuulipunalookin:

1. Kuori ja kosteutat huulet aina ennen huulipunan käyttöä.

Pehmeälle ja kosteutetulle huulelle on huomattavasti helpompi levittää tuotetta kuin kuivalle korpulle. Lisäksi jälki on tasaisempi, kun kuiva iho ei paakkuunnuta huulipunaa.

Lue myös: Rohtuneet ja halkeilevat huulet? Syyllinen saattaa löytyä hammastahnatuubista

2. Testaa ensin vaaleaa sävyä.

Jos mattahuulipunan kanssa on aloittelija, ei kannata ensimmäiseksi tarttua kirkkaan punaiseen tai tummanruskeaan sävyyn. Nudet ja huulien värin kanssa läheiset vaaleanpunaiset ovat varmoja valintoja kokeilijoille: vaikka tulos ei olisi ihan täydellinen, sitä on vaikea huomata.

Lue myös: Nyt on jännä kikka, jolla löydät parhaiten sopivan huulipunasävyn: vilkaise rintaliiviesi sisälle

3. Käytä huultenrajauskynää.

Kuten tavallisenkin huulipunan kanssa, tuotteen levittäminen on huomattavasti helpompaa kun huulet on jo rajattu. Todennäköisyys sille, että nestemäistä väriä leviää ympäri leukaa ja poskia, on myös pienempi. Kynällä kannattaa värittää hiukan myös huulia, jolloin huulipunan ja kynän rajat eivät ole turhan näkyvät.

4. Aloita pienellä määrällä.

Nestemäiset huulipunat ovat yleensä erittäin pigmenttisiä, joten pienellä määrällä saa paljon aikaan. Paksusta kerroksesta tulee helposti epätasainen, ja huulien rajojen sisäpuolella pysyminen on pienen tuotemäärän kanssa helpompaa.

5. Älä hiero huulia yhteen.

Monilla on tapana levittää huulipunaa ensin ylä- tai alahuulelle, sitten hieroa huulia yhteen ja jatkaa sen jälkeen punan levittämistä. Huulien yhteen hierominen kuitenkin häiritsee tuotteen kuivumista, ja huulipunasta tulee herkästi epätasainen: kun hieromisen jälkeen lisää uuden kerroksen huulipunaa jo kuivuneen tuotteen päälle, paakkuinen tulos on lähes taattu.

6. Pidä tehokasta meikinpoistoainetta ja vanupuikkoja lähellä.

Koska nestemäisen huulipunan on kuivuessaan tarkoitus pysyä sitkeästi paikallaan, sotkuja huulten ympäriltä on vaikea saada pois. Jos virheitä sattuu, pyyhkäise huulipuna meikinpoistoaineen ja vanupuikon avulla nopeasti pois. Sen jälkeen peitevoiteella voi korjata meikkivoidetta, jos sitä lähtee puhdistusprosessin aikana iholta.

Lähteet: Glamour, Bustle, Refinery29

Littanat, oudon muotoiset ja sähköiset ”pipohiukset” ovat monien pahin painajainen. Päähineestä ei kuitenkaan ole pakko luopua, kun hallitsee oikeat kikat.

Viilenevä sää vaatii yhä useammin pipon vetämistä päähän aamutuimaan. Harmi vain, että töihin tai kouluun päästyä päähine pitää ottaa pois, ja hiuksiin tuntuu syntyneen ihan uutta elämää – tosin ei kovin haluttua sellaista.

Toisilla hiukset räjähtävät hallitsemattomalle pörrölle, toisilla tukka menee lyttyyn ja sähköiset kiekurat sojottavat sinne tänne.

Ei kuitenkaan syytä huoleen – hiukset ja kampaus ovat pelastettavissa muutamien niksien avulla. Bustle-sivustolla kerrotaan 7 vinkkiä, miten käyttää pipoa ja silti välttyä hiuskatastrofeilta:

1. Kuivaa hiukset aina ennen pipon käyttämistä

Pahin virhe, minkä piponkäyttäjä voi tehdä, on vetää myssy päähän kun hiukset ovat vielä märät. Kun hiukset ehtivät kuivua pipon sisällä, niitä on entistäkin vaikeampi muotoilla halutun näköisiksi. Pahimmillaan hiuksiin muodostuu epämääräisiä laineita ja möykkyjä, joiden taltuttamiseen tarvittaisiin kampaajatason taitoja.

2. Valitse löysempi malli

Mitä tiukempi pipo, sen pahemmat pipohiukset. Koska löysä päähine jättää hiuksille enemmän tilaa eikä litistä niitä, hiukset pitävät myös paremmin muotonsa ja ilmavuutensa.

3. Mieti materiaalia

Istuvuuden lisäksi myös pipon materiaalilla on paljon merkitystä. Karhea päähine tekee hiuksista helposti pörröiset, joten jos mahdollista, kannattaa valita kashmirista, silkistä tai angoravillasta tehty pipo.

4. Muista hiusten kosteutus

Jos ongelmana on erityisesti hiusten sähköisyys, kannattaa muistaa kosteuttaa hiuksia kunnolla. Se onnistuu kosteuttavilla tuotteilla, kuten sampoilla ja hiusnaamioilla, sekä vähentämällä lämpökäsittelyjä, kuten hiusten suoristamista.

Lue myös: Argh, miten kuiva tukka! Näin saat helposti lisää kosteutta

5. Valitse kampaus, joka antaa pahimman pörröisyyden anteeksi

Pientä pörröä ei kannata pelätä, päinvastoin: se voi toimia myös erinomaisena tyylikeinona. Aamulla kuivattuihin hiuksiin voi tehdä esimerkiksi pikaiset letit, ja kun pipon vetäisee työmatkan päätteeksi pois päästä, muutaman siloittavan liikkeen tai liuslakkasuihkauksen jälkeen kampauksessa on juuri sopivaa rentoutta.

Lue myös: Unohda föönaus! Kuumin hiustyyli on nyt luonnollisen pörröinen

6. Käytä muotoilutuotteita

Erityisesti suolasuihke tai muut tekstuuria antavat muotoilutuotteet voivat pelastaa hiukset littanaksi muuttumiselta. Muotoilutuotteiden ansiosta hiukan karheammaksi tulleet hiukset on helpompi pöyhiä takaisin muotoonsa.

7. Pelasta loppupäivä pikakampauksella

Jos muotoilutuotteilla läträämiselle tai lettien teolle ei ole aikaa, on littanat pipohiukset helpointa saada kuntoon pyöräyttämällä ne korkealle nutturalle vähäksi aikaa. Nuttura auttaa tuomaan hiuksiin taas volyymia ja muotoa, kun kampauksen irrottaa pään päältä esimerkiksi tunnin jälkeen.

SeKo

Tekeekö hattu hiuksistasi litteät ja sähköiset? 7 vinkkiä, miten vältyt ”pipohiuksilta”

Odotin että olisi ollut joku idea vaikka että pari paplaria tai kohotinta (jos joku sellaiset on keksinyt) päälihiusten alle, sormikiharat ja miten ne tehdään ja millä välineillä etteivät törrötä pipon sisällä. Kaikilla ei ole pitkää tukkaa ja niillä joilla on, varmaankin tuo kiinno laittoasia on tiedossa. Ainakaan aikuiselle naiselle tässä ei ollut mitään uutta.
Lue kommentti