Pari päivää vielä menee, mutta viikko pesemättä? Kuva: Shutterstock
Pari päivää vielä menee, mutta viikko pesemättä? Kuva: Shutterstock

Viikko ihmisten ilmoilla ilman vesipesua sujuu, kun vaihtaa kampausta – ja asennetta.

Hiusten sampoopesun välttäminen on vanha juttu. Sampoon skippaaminen kuulemma muuttaa tukan mahtavaksi harjakseksi, joka ei enää rasvoitu ollenkaan. Muotoilutuotteiden käyttäjille sampoottomuus ei kuitenkaan sovi, sillä ilman pesuainetta tuotejämät jäävät hiuksiin. 

Hiuslakan tai kuivasampoon käytön ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa sitä, että tukkaa joutuu läträämään joka päivä – tai edes joka toinen tai kolmas päivä. Kokeilimme, miten sujuu viikko ihmisten ilmoilla ilman vesipesua.

Lähtötilanne

Minulla on pitkät, värjätyt hiukset, joita pidän yleensä letillä tai nutturalla. Normaalisti pesen tukkaani noin kolmen päivän välein. Viimeisenä päivänä ennen pesua käytän yleensä kuivasampoota.

Päivä 1: leteillä ja lakalla liikenteeseen

Hiukseni ovat edellisen illan pesun jäljiltä liukkaat, ja letitän niihin aamulla kaksi perinteistä ranskanlettiä. Päälle suihkutan antaumuksella lakkaa, koska varaudun pitämään samaa kampausta kaksi päivää. Suihkutan lakkaa myös käsiini ja käyn lakkatahmaisilla käsillä läpi niskassa roikkuvat letit, jotta niistä ei villiintyisi irtohiuksia. Olen vainoharhaisen varma, että irtohiukset rasvoittuisivat välittömästi.

Päivä 2: uusi päivä, vanhat letit

Sotasuunnitelmani likaisessa koitoksessa on seuraava: lääpi hiuksia mahdollisimman vähän. Siksi yritän selvitä samalla kampauksella kaksi päivää. Lettikampaus ei ole pitkien unien jälkeen enää parhaimmillaan, mutta ohjelmassa on onneksi vain treenit sekä käynti lähikaupassa. Kokoan letit kumilenkillä niskanutturaksi, josta tulee ihan kiva. Tukka myös pysyy kuosissa iltaan asti. Lettien avaaminen ja hiusten harjaaminen vapaiksi yötä varten tuntuu ihanalta.

Päivä 3: hiuspuuteroida vai eikö hiuspuuteroida?

Vuorossa on seuraava kahden päivän kampaus: päätä kiertävä hollantilainen letti. Normaalisti laittaisin tällaiseen lettiin hiuspuuteria tuomaan pitoa, mutta nyt en osaa päättää, auttaako vai haittaako hiuspuuteri tukan puhtaanapitoa. Pitäydyn hiuslakassa. Puoliso huokaa syvään kun kerron, että aion olla viikon likaisella tukalla.

Päivä 4: yöllinen pinnihyökkäys

Asettelen lettiä kiinni pitäviä pinnejä keskellä yötä uuteen asentoon, koska pinnit tuntuvat kaivautuvan kallooni joka asennossa. Aamulla letti on onneksi yhä kiinni ja näyttää entistä paremmalta pörröisenä. Koe ei ole vielä edes puolivälissä, joten en anna itselleni lupaa tarkastella hiusten rasvaisuusastetta. Tyydyn asettelemaan takaraivolta liiskaantunutta kampausta kamman avulla ja lisäämään taas annoksen lakkaa. Päivällä päätä kutittaa, kun mietin, mihin olen ryhtynyt. Haaveilen hiusten avaamisesta.

Päivä 5: kuivasampoo avuksi

Tukka alkaa näyttää lähmäiseltä. Olen suunnitellut pärjääväni vielä pidempään ilman kuivasampoota, mutta nyt on pakko tarttua purkkiin. Kuulemma päätä vasten liiskattu tukka rasvoittuu nopeammin kuin ilmava, joten tupeeraan hiuksia sieltä sun täältä ja kiinnitän ne nutturalle. Ehkä vanhojentanssihenkinen kampaus vie huomion rasvaisesta tyvestä? Aamupalaverissa haaveilen silti upottavani käteni työkaverin puhtoiseen tukkaan.

Päivä 6: mielialavaihteluita

Pidän kokeilua vuoroin maailman parhaana ja vuoroin maailman huonoimpana ideana. Työskentelen tänään kotona, joten hiuksia ei tarvitse tänään laittaa. Lounaalla käyn kaupungilla, kuivasampoon voimalla tukka auki. Pelkään pyöräilykypärän lässäyttävän tukan takaisin kiinni kalloon ja paljastavan takaraivon rasvaisuuden. Ainakaan lounasseura ei sano mitään. Illan treenejä varten kampaan hiukset ponnarille ja letille. Harjoituksista tullessa olisi tietysti kiva pestä hiukset, mutta sitä ylellisyyttä en itselleni suo.

Päivä 7: kahden pinnin nuttura

Olen jollain tavalla antanut periksi. Tukka elää omaa elämäänsä lian ja kuivasampoon yhteisreuhkana. Viikon jäljiltä hiuksissa on sen verran runsaasti tahmeaa tekstuuria, että puoleen selkään ulottuvat kutrit pysyvät kestävällä nutturalla kahdella pinnillä. Hiusten laittoon ei mene juurikaan aikaa, koska niihin ei halua koskea puhtailla käsillä.

Illalla pääsen vihdoin pesulle. Sampoo tuoksuu huumaavalle, ja päänahan hierominen on mahtavaa.

Mitä opin?

Hiustenpesua voi tosiaan vältellä viikon verran. Viikon mittaan likaiseen tukkaan tottuu niin, että pesemättömillä hiuksilla esiintyminen ei enää tunnu nololta. Aion silti tulevaisuudessakin pestä kuontaloni kolmen tai ehkä neljän päivän välein, sen verran epämukava fiilis kokeilun loppuvaiheessa oli. 

Ainakin osaan nyt arvostaa sitä, että voin pestä hiukseni milloin huvittaa.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.