Deodoranteissa löytyi tehoja. Kuva: Satu Kemppainen
Deodoranteissa löytyi tehoja. Kuva: Satu Kemppainen

Pohditko, onko ekodeodoranteissa tarpeeksi potkua? Testasimme alumiinittomat ekodödöt – tehoa ja hoitavuutta kyllä piisaa.

Deodorantit arvosteltiin asteikolla 1–5.

 

Kirpsakka kaveri, 3 pistettä

Lupaus: Ekoluksusta kaina­loille! Kirpeän limen ja makean mandariinin tuoksu viettelee ja pitää kainalot raikkaina koko päivän.

Kokemus: Normaalisti hikoilevalla peittää hajut tehokkaasti ja pettämättä. Ei ärsytä kainaloita, vaan saa ne tuntumaan ihanan pehmeiltä! Urheilevalle tai paljon hikoilevalle teho ei riitä, mutta arkikäytössä tuote on toimiva tapaus.

1. Lovefresh Natural Cream
Deodorant, Mandarin Lime, 29 €

 

Tehopakkaus, 3½ pistettä

Lupaus: Ruokasoodasta tehonsa saava deodorantti pitää kainalot hyväntuoksuisina aamusta iltaan miedolla hunajan, laventelin ja euka­lyptuksen tuoksulla.

Kokemus: Tyylikäs purkki tuo ylellisyyttä aamuihin. Ei pettänyt testin aikana kertaakaan, mutta tehokkuutensa vuoksi ei sovi herkimmille kainaloille: muutamina päivinä iho punoitti hieman levityksen jälkeen.

2. Agent Nateur Holi (stick) N°3
deodorantti, 22 €

 

Perusvarmuutta, 2½ pistettä

Lupaus: Virkistävältä tuoksuva Weledan Citrus roll-on -deodorantti neutraloi hienhajua luonnonmukaisten eteeristen öljyjen avulla.

Kokemus: Kuin perinteiset deodorantit. Arjen lomassa piti tuoksut hyvin kurissa, mutta tuotteen alkoholi ärsytti hieman. Tehokkuus ei riittänyt rankempaan menoon, joten tuote sopii raikkaantuoksuista arkidödöä etsivälle.

3. Weleda Citrus 24h Roll-on
Deodorantti, 10,95 €

 

Salvian tuoksua, 3½ pistettä

Lupaus: Salvia-deodorantti on ihoystävällinen suihke, joka pitää hajut pitkään poissa häiritsemättä ihon luonnollisia ­toimintoja.

Kokemus: Koostumus vaati aluksi hieman totuttelua, samoin melko voimakas salvian tuoksu. Herkimmät kainalot saattavat ärtyä tuotteen sisältämästä alkoholista, mutta rankkakaan urheilusuoritus ei nostattanut hienhajua.

4. Weleda Salvia Deodorantti,
15 €

 

Hellintää herkille, 4½ pistettä

Lupaus: Rauhoittava dödö kosteuttaa kuivia ja herkkiä kainaloita. Nopeasti kuivuva koostumus antaa luonnollisen ja tehokkaan suojan antioksidanttipitoisten ja kosteuttavien kasviuutteiden avulla.

Kokemus: Ei eroa käyttö­mukavuudeltaan perinteisistä deodoranteista. Hikiliikunnassa hajut saattavat hieman puskea läpi, mutta muuten tuote on tehokas. Herkätkään kainalot eivät ärsyynny, tuntuvat päinvastoin hoidetuilta.

5. Mádara Soothing Deodorant,
14,90 €

 

Hellävarainen, 3½ pistettä

Lupaus: 24 tunnin suojan antava deodorantti sopii herkälle tai epiloidulle iholle. Sisältää luonnollisia aktiivisia hajunpoistajia ja korteuutetta.

Kokemus: Miellyttävän tuoksuinen deodorantti. Toimi hyvin arjen kiireissä, mutta urheillessa on parempi turvautua tujumpaan dödöön. Ei antanut ihan lupaamaansa 24 tunnin suojaa, mutta piti kainalot raikkaan tuntuisina hyvin työpäivän ajan. Ei ärsyttänyt juuri ajeltuja kainaloita!

6. Korres 24h Deodorant
Equisetum, 15,20 €

 

Kevyt roll-on, 2½ pistettä

Lupaus: Luonnolliset vitamiinit, auringonkukkaproteiini ja hyaluronihappo poistavat hajut luonnollisesti ja kosteuttavat samalla kainaloiden ihoa.

Kokemus: Roll-on-muodossa oleva tuote ei tahrannut vaatteita eikä ärsyttänyt kainaloita. Miellyttävä tuoksu ei pistänyt nenään monien muiden yrttisten ekodödöjen tapaan. Kosteuttavan kermainen koostumus piti hajut kurissa suurimman osan ajasta, mutta välillä tuote saattoi yllättäen pettää.

7. Urtekram Morning Haze Cream Deodorantti, 6,30 €

 

Yllätysvoittaja, 5 pistettä

Lupaus: Jauhemainen deodorantti pitää hajut loitolla ja saa kainalot tuntumaan kuivilta. Helposti levittyvä tuote on tahraamaton ja kestää käytössä jopa puoli vuotta.

Kokemus: Jauhemainen koostumus on toimiva ratkaisu. Ei estä täysin hikoilua, mutta puuteridödö saa kainalot tuntumaan kuivilta. Hikijumpankaan jäljiltä kainaloista ei leijaile tunkkaista tuoksua. Herkän kainalon kaveri, joka nousi ­testin yllättäjäksi!

8. The Ohm Collection Deo Dorant Gardenia, 22,55 €

Näyttelijä Oona Kareen hyväkuntoisten hiusten salaisuus on kookosöljy.

Näyttelijä Oona Kare leikkautti vuoden vaihteessa pitkät hiuksensa polkkamittaan.

– Se oli erittäin hyvä päätös. Pitkät hiukseni katkeilivat, kun niitä käsiteltiin töissä päivittäin. Olo on freesimpi, kun pitkät hiussuortuvat eivät kuumota niskassa. Hiusten leikkaamiseen tulee melkein himo: nytkin tekisi mieli lyhentää kunnolla.

Ahkera föönaaminen voi kuivattaa hiuksia. Siksi Oona välttää hiustenkuivaajan käyttöä. Hiustenhoidossa Oona luottaa perustuotteisiin.

– Kylpyhuoneestani ei löydy tyyriitä purkkeja. Kookosöljy on ehdoton suosikkini. Sillä saa palautettua kiillon hiuksiin.

– Olen huomannut, että stressi heikentää myös hiusten kuntoa. Sen vuoksi yritän huolehtia hyvinvoinnistani. Juon paljon vettä ja syön pähkinöitä, mutta eritoten nautin elämästä. Ajattelen, että kupoli kiiltelee, kun sisältä hohtaa positiivista valoa!

Raskausaika oli hyvä hetki totuttaa hiukset siihen, että pesen ne vain kaksi kertaa viikossa, Sofia Ruutu kertoo.

Malli ja bloggaaja Sofia Ruudun hiusfilosofiaan kuuluu pestä hiuksia mahdollisimman harvoin.

– Raskauden aikana totutin hiukseni siihen, että pesen ne ainoastaan kaksi kertaa viikossa. Mutta kun sitten pesen, toteutan homman aina huolella pitkän kaavan mukaan. Pesemisen jälkeen föönaan hiukseni kuiviksi ja taivutan latvat suoristusraudalla. Näin ne pysyvät muodossaan useampia päiviä, hän kertoo.

Sofia pitää luonnollisista hiuksista.

– Ajattelen, että useimmille ihmiselle sopii parhaiten mahdollisimman oman väriset hiukset, mutta hieman freesatumpana versiona.

– Koska hiuslaatuni on skandinaaviseen tapaan suhteellisen hento, tuon siihen volyymia sekä ryhtiä raidoittamalla hiukseni muutaman kerran vuodessa. Hiusten sävy pysyy luonnollisena, mutta tekstuuria antavat raidat helpottavat hiusten käsittelyä ja kirkastavat ilmettä, hän kertoo.