Voi ei, taas kaksihaarainen! Kuva: Shutterstock
Voi ei, taas kaksihaarainen! Kuva: Shutterstock

Taltuta kesän hiuspulmat näillä kätevillä nikseillä.

Vaikka kesä on ihanaa aikaa, hiuksesi eivät välttämättä nauti. Aurinko, vedessä lilluminen ja muut kesäaktiviteetit takaavat sen, että loppukesästä kuontalosi on kaukana hiustuotemainoksissa nähtävistä sileistä ja kiiltävistä kutreista.

Ei se mitään, se kuuluu asiaan. Onneksi jotakin on myös tehtävissä. Refinery29-sivusto listasi yleisimmät tukkaongelmat ja ratkaisut niihin. Paremmat tukkapäivät, täältä tullaan!

Hilse

Kesällä päänahka saattaa ärtyä syystä tai toisesta. Yleensä ratkaisuksi kuitenkin riittää oikeanlainen täsmätuote. Onko kyse pölisevästä hilseestä vai rasvaisemmasta versiosta? Valitse sampoo sen mukaan. Esimerkiksi System 4 -sarjasta löytyvät sampoot niin kutisevalle hiuspohjalle kuin rasvaiselle hilseellekin. Jos ongelma on paha, kokeile kerran viikossa käytettäviä hilsehoitoja.

Rasvoittuminen

Rasvainen liiskatukka vaivaa jo illalla, vaikka pesit hiuksesi aamulla? Kokeile hiuseksperttien kikkaa, ja pese hiusten tyvi eri sampoolla kuin pituudet. Koska joudut pesemään hiuksiasi usein, valitse latvoille hoitava ja kosteuttava tuote, jotta ne pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Rasvoittuvissa hiuksissa on hyvätkin puolensa, sillä öljy pitää ne usein hyvässä kunnossa. Harjaa hiuksesi päänahasta kohti latvoja ennen suihkua, niin suojaava öljy leviää koko kuontaloon. Hoitoainetta tarvitset vain latvoihin.

Kaksihaaraiset

Ne penteleet! Yleensä ongelma ratkeaa käymällä kampaajalla, mutta jos kaksihaaraiset tuntuvat jatkuvalta riesalta, ota käyttöösi hiuksiin jätettävä hoitoaine sekä lämpösuoja – päivittäinen hiusten föönaaminen tai suoristaminen voi olla syynä latvojesi huonoon kuntoon.

Pörröisyys

Hiuksien hankautuminen pyyhettä tai tyynyliinaa vasten saattaa vahingoittaa suortuviasi, minkä seurauksena tukkasi sojottaa minne sattuu. Kokeile silkkistä tyynynpäällistä ja kuivaa hiukset pyyhkeen sijaan t-paidalla.

Latteus

Levitäthän hoitoaineen varmasti vain latvoihin? Tuuheus alkaa hiuksen tyvestä, joka kaipaa rasvaisuuden sijaan tekstuuria. Kuivasampoo ja suolasuihke tekevät latteasta ja liukkaastakin tukasta hetkessä ilmavan.

Hiustenlähtö

Ei tunnu kivalta, kun suihkun lattiakaivo täyttyy hiuksista. Hiustenlähdöstä voi kuitenkin puhua vasta, kun hiuksia irtoaa poikkeuksellisen paljon. Sadankin hiuksen putoaminen päivässä on normaalia, mutta pitkätukkaiset tietävät, että sekin saattaa näyttää paljolta. Jos hiukset kuitenkin ovat ohentuneet, kannattaa ottaa avuksi hiusten kasvua tukeva ravintolisä.

Jos päänahkaan alkaa ilmestyä paljaita laikkuja, syy on yleensä stressi. Sen hallitseminen ei välttämättä ole kovin helppoa, mutta kokeile hieroa päänahkaasi viiden minuutin ajan päivittäin. Sen lisäksi, että hieronta virkistää päänahkaa, se auttaa myös rauhoittumaan!

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.