Lakki päähän, ettei hiustenkasvu hidastu! Kuva: Shutterstock
Lakki päähän, ettei hiustenkasvu hidastu! Kuva: Shutterstock

 – Olemme leipä-puuro-pullakansaa, mikä ei ole eduksi hiusten kasvulle, sanoo hiusalan ammattilainen.

”Oi, kun olisi vielä kesä! Hiuksetkin kasvavat nopeammin, kun on enemmän valoa ja lämpöä.”

”Pääsipä äkkiä jonnekin etelänlomalle. Viimeksi Balilla sain käydä viikoittain leikkauttamassa otsatukan, koska se kasvoi niin kovaa vauhtia siellä lämpimässä.”

Onko tämä vain mututuntumaa? Mistä voisi johtua, että hiukset kasvavat kesällä nopeammin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yleensä kasvunopeus hidastuu, jos ollaan liikaa kylmässä ilman pipoa, vastaa hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Yleensä kasvunopeus hidastuu, jos ollaan liikaa kylmässä ilman pipoa.”

Hagros-Koski kertoo, että hiustenkasvu on monen tekijän yhteisvaikutusta.

– Myös runsaampi D-vitamiinin saanti on hiusten kasvulle tärkeä edellytys. Hiukset eivät saa ravintoa suoraan verenkierrosta, sillä hiuksissa ei ole verisuonia. Hius saa talin välityksellä ravinnon, ja D-vitamiinin puute surkastuttaa talirauhasia, päänahka kuivuu ja hiukset haurastuvat ja hiukset voivat alkaa lähteä. Kesällä ja etelässä aurinkoa saa riittävästi, mikä parantaa ravinnon saantia.

Monipuolisen ruuan merkitystä ei Hagros-Kosken mukaan voi liikaa korostaa silloin, kun kyse on hiusten kunnosta ja ulkonäöstä. Hän uskoo, että Aasian-lomalla ihminen saa auringon lisäksi enemmän suotuisaa ravintoa, kuten vihanneksia ja hedelmiä.

– Talviruokamme ei ole niin ravinnepitoista kuin kesällä ja syksyllä. Aasiassa ruoka on huomattavasti ravintorikkaampaa kuin meillä. Olemme liikaa leipä-puuro-pullakansaa, mikä ei ole eduksi ainakaan hiusten kasvulle.

Hiustutkijan mukaan karvamme tykkäisivät erityisesti ruokavaliosta, jossa olisi 20-prosenttisesti eläinkunnan tuotteita ja viljatuotteita sekä 80-prosenttisesti vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja hyviä rasvoja.

Entäpä kuumuus ja kosteus – lisäävätkö ne hiusten kasvunopeutta?

– Se ei ole ihan täysin totta – muuten kuin, että kuumilla ilmanaloilla on se D-vitamiinin saanti taatumpaa kuin Suomessa.

– Hiuksessa on vettä 10–15 prosenttia, ja hius kykenee imemään ilmastakin vettä itseensä. Kesäilmassa on enemmän vettä kuin talvi-ilmassa, joten iho ja hiukset voivat paremmin. En usko, että kasvunopeus sinänsä lisääntyy.

Lue lisää hiusystävällisestä ravinnosta: Syö tukka kuntoon

Kasvattaako sauna hiuksia?

– Karva kuin karva! vastaa Hagros-Koski, kun häneltä kysytään muiden karvojen kasvamisesta.

Hagros-Kosken mielestä kaikkeen ihmisen karvoituksen kasvuun vaikuttavat samat lainalaisuudet. Esimerkiksi säärikarvatkin nappaavat kesällä omansa lämmöstä ja oikeanlaisesta ravinnosta.

Ihmisen hiukset sekä muut karvat hyötyvät ennen kaikkea luonnonvalosta ja -lämmöstä. Esimerkiksi saunaan ei kannata mennä tukka hulmuten nopeamman kasvun toivossa.

Lämmin vesi tai saunominen eivät edistä hiusten kasvuvauhtia, asiantuntija kertoo.

– Saunassa pitää olla kaiken lisäksi aina saunamyssy tai pyyhe päässä. Hiuksessa oleva vesi haihtuu kuumuudessa, jolloin hiuksen paksuus vähenee. Hiuksessa on kolmesta kuuteen prosenttia rasvaa eli hyaliinia, joka liian kuumassa saunan löylyssä voi palaa pois.

Kysely

Haluaisitko, että hiuksesi kasvaisivat nopeammin?

Kyllä
Kyllä
79.4%
En
En
20.5%
Ääniä yhteensä: 102
Sisältö jatkuu mainoksen alla