Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä.  Kuva: Colourbox
Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä. Kuva: Colourbox

Silmänympärysihoa hoidetaan tehotöhnillä ja terveellisillä elintavoilla. Tummat silmänaluset, rypyt ja silmäpussit voi meikata nätimmiksi.

Vain muutama onnellinen on voittanut geenien lottoarvonnassa virheettömän silmänympärysihon. Tummat silmänaluset ja silmäpussit periytyvät, mutta tilannetta pahentavat myös heikko kuona-aineiden poistuminen ja kehon nestehukka. Ryppyjen ykkösruokkijoita puolestaan ovat aurinko ja tupakka.

Ohuen silmänympärysihon tarpeisiin löytyy kuitenkin apuja. Kaupan hyllyt pursuvat erilaisiin ongelmiin vaikuttavia täsmätuotteita.

Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa meikkaamisen aloittamisen yhteydessä, tai suurin piirtein parikymppisenä. Nuorelle käyvät ohuet ja geelimäiset voiteet, vanhemmalle iholle kiinteyttävät tuotteet.

Silmänympärysvoidetta ei kannata lotrata kerralla liikaa, sillä se ruokkii silmäpusseja. Nuppineulanpään kokoinen nokare on sopiva määrä. Taputtele voide hellästi silmän ja kulmaluun alle sekä ulkonurkasta ohimoita kohti. Toista sekä aamulla että illalla.

Kasvovoidetta silmien alle ei kannata levittää, sillä se on ohuelle iholle liian paksua ja rasvaista.

– Ykköskikkani on laittaa silmänympärysvoide hetkeksi jääkaappiin viilentymään, koska kylmä laskee turvotusta, meikkaaja Heidi Reponen vinkkaa.

Ihoa rauhoittavat myös vanhat hyvät keinot, kuten kurkut, teepussit tai kylmät lusikat silmillä.

Poista silmämeikki aina nukkumaan mennessä, niin vaikeutat ryppyjen syntymistä. Älä kuitenkaan raasta ripsiväriä irti hankaamalla, vaan hellästi taputtelemalla. Kasta pumpuli puhdistusaineeseen ja aseta silmälle. Pidä sitä hetki paikallaan ja pyyhkäise, niin ripsiväri irtoaa helpommin. Toista useamman kerran, jotta vältyt turhalta ihon venyttämiseltä.

– Saippualla meikkejä ei pidä poistaa, koska se kuivattaa ja rypistää ihoa, Cidesco-diplomikosmetologi Erja Lätti-Vehkaluoto huomauttaa.

Ammattilaisen meikkivinkit

Tummat silmänaluset

- Levitä silmän alle aluksi ohuelti meikkivoidetta. Vältä paksua kerrosta, sillä se paakkuuntuu päivän aikana ryppyihin ja korostaa niitä.

- Sipaise meikkivoiteen päälle valokynää, mutta vain silmän sisä-nurkkaan.

- Jos tummuutta näkyy vielä valokynän jälkeen, kokeile peitevoidetta.

- Valitse voiteissa lämmin persikkaan taittuva sävy, koska se neutraloi sinisyyttä.

- ”Korosta yläluomea selkeällä rajauksella, se vetää huomion pois tummista alaluomista”, neuvoo meikkaaja Raili Hulkkonen.

Silmäpussit

- Käytä valokynää ja peitevoidetta hillitysti, sillä paksu meikkikerros korostaa pussimaisuutta.

- Jos silmäpussit kiiltävät, puuteroi ne mattaiseksi hyvin ohuella irtopuuterikerroksella käyttäen sivellintä apuna. Tällöin tuloksesta tulee mahdollisimman luonnollinen.

- Käden lämpö sulauttaa meikkiä ihoon, joten tasoita alue lopuksi painelemalla silmänaluset läpi hellästi sormilla.

- Meikkaa silmät muutenkin, sillä se vie huomiota pois pusseista.

- Silmäpussit saa viime kädessä piiloon silmälaseilla. Valitse kasvoihisi sopivat sangat yhdessä optikon kanssa.

Rypyt

- Levitä silmän alla olevien juonteiden pohjalle hennosti valo-
kynää. Juonteen pohja ikään kuin nousee, eivätkä rypyt näytä niin syviltä.

- Jos oma sormi on liian tönkkö, ota pieneen nyperrykseen avuksi synteettinen nailonsivellin.

- Kohtaa totuus tutkimalla silmiäsi suurentavalla peilillä luonnonvalossa. Kun tiedät missä mennään, osaat meikata silmänaluset paremmin.

Iho kiittää, kun kurkuman ja hunajan vaikutukset yhdistää naamioon.

Nyt on kovat lupaukset. Reddit-sivuston kauneusgurut nimittäin hehkuttavat kasvonaamiota, jossa on vain kaksi keittiön kaapeista löytyvää ainesosaa – ja joka parantaa melkein kaikki iho-ongelmat.

Kehut ovat muun muassa tällaisia:

”Vau. Ihoni on kirkas, punoitus on melkein kokonaan poissa, enkä kärsi kuivuudesta. Huikeaa.”

”Tulehduksia hillitsevä, bakteereja ja sieniä tappava, punoitusta vähentävä, ultrakosteuttava...”

Ihmekasvonaamio sekoitetaan kurkumajauheesta ja hunajasta, joiden hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Nyt ne vain on tajuttu yhdistää ihonhoidossa, ja kaikkien aikojen DIY-naamio on syntynyt.

 

Turmeric Honey Face Mask 🙊 it looks weird I know! But the amount my skin has improved since using natural ingredients about 8 months ago and only natural 🍃.... has made a huge improvement and I mean HUGE! I did have pictures of my skin 8 months ago when it was really bad but they got deleted. I had atleast 10 cystic painful pimples on each side of my neck, could have been dermatitis and atleast 30 on my face 😫. I've suffered with acne since I was 15. I had tried multiple things cosmetic to fix it, I also tried antibiotics, proactive, birth control and accutane. With cleaning up my diet, my thoughts about my skin and switching to all natural ingredients, I barely suffer from acne anymore, I get the occasional one or two like everyone else😊 #naturalskincare #tumericmask #acnesufferer #tumerichoneymask

Henkilön Katie Elaine (@katieelainepletch) jakama julkaisu

Hunajanaamiota ylistetään myös Instagramissa. Katie Elaine kirjoitti ihonsa kunnon paranneen huomattavasti kahdeksan kuukauden luonnonkosmetiikkakokeilun jälkeen. Lisäksi hän korjasi ruokavaliotaan.

– Hädin tuskin kärsin aknesta enää, minulle tulee satunnainen näppy tai pari, kuten kaikille muillekin, 15-vuotiaasta asti aknesta kärsinyt ja lukuisia muita hoitokeinoja kokeillut nainen kertoi.

Kaksi superainetta

Hunajalla on antibakteerisia ja -mikrobisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se auttaa esimerkiksi sieni-infektioihin, psoriasikseen, kuivuuteen ja jopa palovammoihin, Marie Clairen haastattelema ihotautilääkäri Joshua Zeichner selittää. Kurkuman hyödyt ovat antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi sen sisältämissä antioksidanteissa, joten mauste sopii aknen, pigmenttiläiskien ja ryppyjen hoitoon. Zeichner suositteleekin hunaja-kurkumanaamiota erityisesti akneiholle.

Halpa ja helppokin se on. Ota sen verran hunajaa, kun arvelet tarvitsevasi kasvoillesi – noin ruokalusikallinen on aika hyvä määrä. Sekoita siihen puoli teelusikallista jauhettua kurkumaa. Levitä seos kasvoille, anna vaikuttaa 10–20 minuuttia ja huuhtele pois.

Ensimmäisen kerran jälkeen ei kannata odottaa ihmeitä, mutta säännöllisessä käytössä ihon luvataan kirkastuvan, silottuvan ja rauhoittuvan.

Marie Claire huomauttaa, että vaaleahipiäisten kannattaa varautua siihen, että keltainen mauste värjää ihon väliaikaisesti. Sitä voi yrittää välttää sekoittamalla naamioon maitoa tai jogurttia tai pesemällä kasvot puhdistusöljyllä. Jos kärsii allergioista, myös hunaja-kurkumanaamiota on hyvä testata ensin pienelle alueelle.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.