Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä.  Kuva: Colourbox
Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä. Kuva: Colourbox

Silmänympärysihoa hoidetaan tehotöhnillä ja terveellisillä elintavoilla. Tummat silmänaluset, rypyt ja silmäpussit voi meikata nätimmiksi.

Vain muutama onnellinen on voittanut geenien lottoarvonnassa virheettömän silmänympärysihon. Tummat silmänaluset ja silmäpussit periytyvät, mutta tilannetta pahentavat myös heikko kuona-aineiden poistuminen ja kehon nestehukka. Ryppyjen ykkösruokkijoita puolestaan ovat aurinko ja tupakka.

Ohuen silmänympärysihon tarpeisiin löytyy kuitenkin apuja. Kaupan hyllyt pursuvat erilaisiin ongelmiin vaikuttavia täsmätuotteita.

Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa meikkaamisen aloittamisen yhteydessä, tai suurin piirtein parikymppisenä. Nuorelle käyvät ohuet ja geelimäiset voiteet, vanhemmalle iholle kiinteyttävät tuotteet.

Silmänympärysvoidetta ei kannata lotrata kerralla liikaa, sillä se ruokkii silmäpusseja. Nuppineulanpään kokoinen nokare on sopiva määrä. Taputtele voide hellästi silmän ja kulmaluun alle sekä ulkonurkasta ohimoita kohti. Toista sekä aamulla että illalla.

Kasvovoidetta silmien alle ei kannata levittää, sillä se on ohuelle iholle liian paksua ja rasvaista.

– Ykköskikkani on laittaa silmänympärysvoide hetkeksi jääkaappiin viilentymään, koska kylmä laskee turvotusta, meikkaaja Heidi Reponen vinkkaa.

Ihoa rauhoittavat myös vanhat hyvät keinot, kuten kurkut, teepussit tai kylmät lusikat silmillä.

Poista silmämeikki aina nukkumaan mennessä, niin vaikeutat ryppyjen syntymistä. Älä kuitenkaan raasta ripsiväriä irti hankaamalla, vaan hellästi taputtelemalla. Kasta pumpuli puhdistusaineeseen ja aseta silmälle. Pidä sitä hetki paikallaan ja pyyhkäise, niin ripsiväri irtoaa helpommin. Toista useamman kerran, jotta vältyt turhalta ihon venyttämiseltä.

– Saippualla meikkejä ei pidä poistaa, koska se kuivattaa ja rypistää ihoa, Cidesco-diplomikosmetologi Erja Lätti-Vehkaluoto huomauttaa.

Ammattilaisen meikkivinkit

Tummat silmänaluset

- Levitä silmän alle aluksi ohuelti meikkivoidetta. Vältä paksua kerrosta, sillä se paakkuuntuu päivän aikana ryppyihin ja korostaa niitä.

- Sipaise meikkivoiteen päälle valokynää, mutta vain silmän sisä-nurkkaan.

- Jos tummuutta näkyy vielä valokynän jälkeen, kokeile peitevoidetta.

- Valitse voiteissa lämmin persikkaan taittuva sävy, koska se neutraloi sinisyyttä.

- ”Korosta yläluomea selkeällä rajauksella, se vetää huomion pois tummista alaluomista”, neuvoo meikkaaja Raili Hulkkonen.

Silmäpussit

- Käytä valokynää ja peitevoidetta hillitysti, sillä paksu meikkikerros korostaa pussimaisuutta.

- Jos silmäpussit kiiltävät, puuteroi ne mattaiseksi hyvin ohuella irtopuuterikerroksella käyttäen sivellintä apuna. Tällöin tuloksesta tulee mahdollisimman luonnollinen.

- Käden lämpö sulauttaa meikkiä ihoon, joten tasoita alue lopuksi painelemalla silmänaluset läpi hellästi sormilla.

- Meikkaa silmät muutenkin, sillä se vie huomiota pois pusseista.

- Silmäpussit saa viime kädessä piiloon silmälaseilla. Valitse kasvoihisi sopivat sangat yhdessä optikon kanssa.

Rypyt

- Levitä silmän alla olevien juonteiden pohjalle hennosti valo-
kynää. Juonteen pohja ikään kuin nousee, eivätkä rypyt näytä niin syviltä.

- Jos oma sormi on liian tönkkö, ota pieneen nyperrykseen avuksi synteettinen nailonsivellin.

- Kohtaa totuus tutkimalla silmiäsi suurentavalla peilillä luonnonvalossa. Kun tiedät missä mennään, osaat meikata silmänaluset paremmin.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.