Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä.  Kuva: Colourbox
Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa suurin piirtein parikymppisenä. Kuva: Colourbox

Silmänympärysihoa hoidetaan tehotöhnillä ja terveellisillä elintavoilla. Tummat silmänaluset, rypyt ja silmäpussit voi meikata nätimmiksi.

Vain muutama onnellinen on voittanut geenien lottoarvonnassa virheettömän silmänympärysihon. Tummat silmänaluset ja silmäpussit periytyvät, mutta tilannetta pahentavat myös heikko kuona-aineiden poistuminen ja kehon nestehukka. Ryppyjen ykkösruokkijoita puolestaan ovat aurinko ja tupakka.

Ohuen silmänympärysihon tarpeisiin löytyy kuitenkin apuja. Kaupan hyllyt pursuvat erilaisiin ongelmiin vaikuttavia täsmätuotteita.

Silmien aluetta kannattaa alkaa kosteuttaa meikkaamisen aloittamisen yhteydessä, tai suurin piirtein parikymppisenä. Nuorelle käyvät ohuet ja geelimäiset voiteet, vanhemmalle iholle kiinteyttävät tuotteet.

Silmänympärysvoidetta ei kannata lotrata kerralla liikaa, sillä se ruokkii silmäpusseja. Nuppineulanpään kokoinen nokare on sopiva määrä. Taputtele voide hellästi silmän ja kulmaluun alle sekä ulkonurkasta ohimoita kohti. Toista sekä aamulla että illalla.

Kasvovoidetta silmien alle ei kannata levittää, sillä se on ohuelle iholle liian paksua ja rasvaista.

– Ykköskikkani on laittaa silmänympärysvoide hetkeksi jääkaappiin viilentymään, koska kylmä laskee turvotusta, meikkaaja Heidi Reponen vinkkaa.

Ihoa rauhoittavat myös vanhat hyvät keinot, kuten kurkut, teepussit tai kylmät lusikat silmillä.

Poista silmämeikki aina nukkumaan mennessä, niin vaikeutat ryppyjen syntymistä. Älä kuitenkaan raasta ripsiväriä irti hankaamalla, vaan hellästi taputtelemalla. Kasta pumpuli puhdistusaineeseen ja aseta silmälle. Pidä sitä hetki paikallaan ja pyyhkäise, niin ripsiväri irtoaa helpommin. Toista useamman kerran, jotta vältyt turhalta ihon venyttämiseltä.

– Saippualla meikkejä ei pidä poistaa, koska se kuivattaa ja rypistää ihoa, Cidesco-diplomikosmetologi Erja Lätti-Vehkaluoto huomauttaa.

Ammattilaisen meikkivinkit

Tummat silmänaluset

- Levitä silmän alle aluksi ohuelti meikkivoidetta. Vältä paksua kerrosta, sillä se paakkuuntuu päivän aikana ryppyihin ja korostaa niitä.

- Sipaise meikkivoiteen päälle valokynää, mutta vain silmän sisä-nurkkaan.

- Jos tummuutta näkyy vielä valokynän jälkeen, kokeile peitevoidetta.

- Valitse voiteissa lämmin persikkaan taittuva sävy, koska se neutraloi sinisyyttä.

- ”Korosta yläluomea selkeällä rajauksella, se vetää huomion pois tummista alaluomista”, neuvoo meikkaaja Raili Hulkkonen.

Silmäpussit

- Käytä valokynää ja peitevoidetta hillitysti, sillä paksu meikkikerros korostaa pussimaisuutta.

- Jos silmäpussit kiiltävät, puuteroi ne mattaiseksi hyvin ohuella irtopuuterikerroksella käyttäen sivellintä apuna. Tällöin tuloksesta tulee mahdollisimman luonnollinen.

- Käden lämpö sulauttaa meikkiä ihoon, joten tasoita alue lopuksi painelemalla silmänaluset läpi hellästi sormilla.

- Meikkaa silmät muutenkin, sillä se vie huomiota pois pusseista.

- Silmäpussit saa viime kädessä piiloon silmälaseilla. Valitse kasvoihisi sopivat sangat yhdessä optikon kanssa.

Rypyt

- Levitä silmän alla olevien juonteiden pohjalle hennosti valo-
kynää. Juonteen pohja ikään kuin nousee, eivätkä rypyt näytä niin syviltä.

- Jos oma sormi on liian tönkkö, ota pieneen nyperrykseen avuksi synteettinen nailonsivellin.

- Kohtaa totuus tutkimalla silmiäsi suurentavalla peilillä luonnonvalossa. Kun tiedät missä mennään, osaat meikata silmänaluset paremmin.

Kun pelkkä ripsiväri ei riitä, tekoripset tulevat apuun. Niiden käyttäminen on yllättävän helppoa.

Vielä muutama vuosi sitten moni kävi ottamassa itselleen ammattilaisen laittamat ripsipidennykset, mutta nyt vanhat kunnon tekoripset ovat tehneet paluun. Niiden avulla ripsiin saa näyttävyyttä ilman sitoutumista ja järjetöntä rahanmenoa. Teko- eli irtoripset mahdollistavat myös sen, että ripsityyliä voi vaihdella fiiliksen mukaan.

Bustle-sivusto meni jopa niin pitkälle, että nimitti tekoripsiä vuoden 2018 isoimmaksi kauneustrendiksi. Joka tapauksessa tekoripset ovat nousussa ainakin Pinterest-hauissa, joten kokosimme asiat, jotka jokaisen tekoripsiin tutustumista harkitsevan – ja niitä jo jokusen kerran kokeilleenkin – kannattaa tietää.

1. Yhtä paria voi käyttää monta kertaa

Ripsikeltanokalle saattaa tulla yllätyksenä, että tekoripsiä ei tarvitse heittää roskiin yhden käyttökerran jälkeen, vaikka ne näyttäisivätkin liimasotkujen pilaamilta. Kun liiman poistaa hellävaraisesti, ripsiä voi käyttää vielä monta kertaa. Alkuperäinen laatikko on hyvä säilytyspaikka, joten sitä ei kannata heittää roskiin ensimmäisellä käyttökerralla.

Ripsien puhdistamiseen liimasta ja liasta on useita tapoja, esimerkiksi meikinpoistoaineella pyyhkiminen ja liottaminen. Viimeisetkin liimahippuset saa irrotettua pinseteillä. Huda Kattan näytti Instagramissa, miten hän puhdistaa omat tekoripsensä kätevästi kahden vanulapun välissä liottamalla.

2. Käyttäminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi

Välillä on huonoja päiviä, joina ripsien kanssa joutuu taistelemaan, mutta periaatteessa ripsien asentaminen on yllättävän helppoa. Kokonaisen ripsirivin kiinnittäminen on vaivattomampaa kuin yksittäisten ripsien tai ripsitupsujen: leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta paikoilleen. Pienellä harjoittelulla homma alkaa sujua. Laadimme avuksi myös yksityiskohtaiset, kuvalliset ohjeet.


3. Hillitympää tai näyttävämpää

Tekoripsiä on myynnissä joka makuun, mutta näyttävyyttä voi säädellä myös itse. Ripsirivin voi leikata keskeltä kahteen osaan ja käyttää vain puolet siitä silmän ulkonurkassa, jolloin tyyli on vähän hillitympi. Megaripsistä pitävät sen sijaan saattavat kerrostaa parit tai kolmet ripset päällekkäin silmiinsä.

4. Yritä saada ripset sulautumaan omien ripsiesi sekaan

Tekoripsien käyttäminen ei tarkoita sitä, että ripsivärin voi skipata kokonaan – elleivät ripsesi ole pikimustat. Ripsiväri saa omat ja tekoripset häivyttymään toistensa sekaan niin, ettei tekoripsivaikutelma ole aivan ilmeinen.

On makuasia, haluaako ripsivärin levittää pelkkiin omiin ripsiin ennen tekoripsien laittamista, jolloin tekoripset pysyvät puhtaampina, vai jälkeen, jolloin omat ja tekoripset sekoittuvat paremmin toisiinsa.

Hyvä keino saada ripset sulautumaan toisiinsa on myös taivuttaa ripset tekoripsien kiinnittämisen jälkeen, jolloin kummistakin ripsistä tulee yhtä kaarevat. Huomioi kuitenkin, että ripsiä ei kannata taivuttaa enää sen jälkeen, kun ripsivärin on levittänyt.

Leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta ripset paikoilleen.

5. Poista hellävaraisesti

Jos painat tästä jutusta mieleesi vain yhden asian, olkoon se tämä: älä revi ripsiä irti. Se venyttää silmäluomen herkkää ihoa suotta ja saattaa vahingoittaa niitä luomumpia ripsiä. Buzzfeed neuvoo kostuttamaan vanupuikon meikinpoistoaineeseen ja pyörittelemään ripset hellävaraisesti irti. Kannattaa suosia öljytöntä meikinpoistoainetta, sillä ripsiin jäänyt öljy saattaa hylkiä ripsiliimaa ja tehdä ripsien uudelleen kiinnittämisestä vaikeaa.

6. Halvoista ripsistä voi tuunata ylellisen pörröiset

Somessa levisi vähän aikaa sitten ovela kikka, jolla kaupan halvimmasta ripsiparista saa hetkessä vähän arvokkaamman näköisen. Kun tekoripsiä hankaa kierreharjalla, niistä tulee luonnollisen pörröiset, mikä on tällä hetkellä suosituin ripsilook.

Kysely

Käytätkö tekoripsiä?

Jos lähikaupastasi ei löydy himoittua meikkibrändiä, netistä taatusti löytyy. Kun verkko-ostoksilla on valppaana, voi myös säästää tuntuvasti rahaa.

Netti on meikkishoppailijan aarreaitta. Tarjolla on paljon brändejä sekä limited edition -lanseerauksia, joita kivijalkakaupoista on vaikea löytää. Varsinkin luksuskosmetiikkaa voi verkkokaupoista saada tuntuvasti normaalia edullisemmin.

Sivustot ovat myös suositteluissaan raikkaan puolueettomia: ne suosittelevat selaushistoriasi perusteella usean eri brändin tuotteita – toisin kuin tavaratalossa, jossa jokaisen merkin pisteellä markkinoidaan vain yhden ja saman brändin kosmetiikkaa.

Verkko-ostajan tärpit

  1. Lue arvosteluja. Nettikaupoissa on yleensä roppakaupalla arvosteluja tuotteista. Ne kannattaa ainakin pintapuolisesti silmäillä läpi, jos tuote on entuudestaan tuntematon. Arvosteluja löytyy myös Makeupalley.comin kaltaisilta sivustoilta. Niissä arvostelijat ovat todellisia hard core -meikkifaneja, jotka analysoivat tuotteita ainesosalistasta lähtien.
  2. Tilaa uutiskirje. Monet sivustot antavat uutiskirjeen tilaajille alennuskoodeja, jotka tuntuvat varsinkin luksuskosmetiikkaa ostaessa.
  3. Osta luotettavalta sivustolta. Vaikka kiinalaisten nettikauppojen muutaman euron meikit voivat tuntuvat houkuttelevilta, niihin ei kannata hairahtua, sillä purkkien sisällöstä ei ole minkäänlaista takuuta. Jos brändituotteen hinta tuntuu uskomattoman edulliselta, kyse on lähes aina väärennöksestä. Netti on täynnä huijareita, jotka vaanivat myös meikkiostoksilla.
  4. Takuuvarmimpia ostoksia ovat silmämeikit, korostusvärit sekä meikit, joiden universaalit sävyt sopivat jokaiselle ihonsävylle. Meikkivoiteissa sen sijaan pätee vähän sama kuin farkuissa: netistä ostaminen on aina riski, sillä itselle täydellinen löytyy yleensä vain kokeilemalla. Jos kuitenkin uskaltaudut tilaamaan meikkivoiteen netistä, kannattaa sijoittaa kaikkein myydyimpään sävyyn. Mieti myös, taittaako ihosi keltaiseen vai punaiseen, niin säästyt pahimmilta hutiostoilta.