Uudet supervoiteet ja seerumit lupaavat tehdä lähes ihmeitä. Pitävätkö väitteet paikkansa?

Ryppyvoide ole enää vain ryppyvoide. Nyt pitäisi valita – ja tietää – tarvitseeko oma iho lisää kiinteyttä, kosteutta, vahvistusta, juonteiden silotusta vai ihon sävyn parannusta. Ryppyjen lisäksi ihon velttous, kuivuus, oheneminen ja sameus ovat kaikki ikääntymisen merkkejä. Kosmetiikkavalmistajat ovatkin alkaneet tuoda tuotteita kohdennetummin näihin ongelmiin. Myös tehoaineita pullollaan olevien seerumien suosio on huipussaan. Niitä ei säästellä enää kuuriluontoiseen käyttöön, vaan levitellään kasvoille päivittäin voiteiden kanssa.

– Tänä päivänä on taas suosittua aktivoida ihossa olevaa kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kollageeni auttaa ihoa pysymään napakkana ja elastiinin johdosta iho pysyy joustavana, Bernerin PR-päällikkö Anne Sario kertoo.

Raaka-aineista esimerkiksi aminohapot edistävät ihon luonnollista kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Erityisen kova sana ovat kantasolut, jotka paikkaavat ihon vaurioita ja ylläpitävät sen tärkeitä toimintoja. Pinnalla ovat edelleen myös botox-tyyppisesti vaikuttavat aineet, kuten ihon toimintoja tukevat peptidit sekä kosteutta ihoon sitova hyaluronihappo.
Myös luonnonkosmetiikka rynnii anti-age-markkinoille. Se hyödyntää muun muassa kasvien kantasoluteknologiaa; etenkin omenan kantasoluista ollaan innoissaan.

– Kasviperäiset aineet kiinnostavat ihmisiä kovasti, mutta pelkkä luonnollisuus ei enää riitä. Tuotteen toimivuuden tueksi kaivataan myös tieteellistä faktaa ja perusteluja, Sario toteaa.

Kosmetiikassa hyödynnetään yleensä kasveja, jotka elävät haastavissa olosuhteissa, mutta selviävät silti ja voivat hyvin.

Mutta mitä on vielä tulossa? Ihonhoitogurut uskovat, että seuraavaksi popsitaan ihopillereitä ja muita ihonhoitoa tukevia valmisteita. Myös nanoteknologia kehittyy vauhdilla, ja sillä pystytään kohdentamaan kosmetiikkatuotteiden vaikutuksia tarkemmin juuri sinne, minne halutaan.

Tehovoidetestin parhaat


Yves Rocher Elixir 7.9 -seerumi, 21,90 €.

Mitä lupaa: ”Tuplaa anti-age-hoitotuotteiden vaikutukset ja vaikuttaa ikääntymisen merkkejä vastaan. Parabeeniton.”

Miltä tuntui: ”Kerrankin helposti toimiva pipettipullo! Näppärästä purkista saa iholle pehmoisen ja siloisen tunnun sekä kivan ”vihreän” tuoksun. Ei hullumpi.”

Nainen, 43 ****

Helena Rubinsteinin Prodigy Powercell -päivävoide, 136 €.

Mitä lupaa: ”Auttaa ihoa korjaamaan itseään nopeammin. Vahvistaa, kosteuttaa ja kiinteyttää.”

Miltä tuntui: ”Nyt sai skeptikko kyytiä! Parin viikon käytön jälkeen iho hehkui ja näytti terveemmältä! Voide imeytyy hyvin, ja meikkivoide on mukava levittää päälle.”

Nainen, 44  *****


Guerlain Abeille Royale Youth -seerumi, 125,35 €.

Mitä lupaa: ”Auttaa korjaamaan juonteita ja kiinteyttää ihoa.”

Miltä tuntui: ”Tässä oli kaikki kohdallaan: ylellinen tuoksu, pehmeä koostumus ja samettisen mattapintainen lopputulos.  Ja iho suorastaan säteili! Vain pipetin kanssa meinasi mennä hermot. Tätä tuli ikävä.”

Nainen, 41 *****

Sensai Cellular Performance Lifting radiance -hoitotiiviste, 220 €.

Mitä lupaa: ”Kohottaa kasvonpiirteitä sekä kirkastaa ihoa tehostamalla mikroverenkiertoa.”

Miltä tuntui: ”Tämän voiteen kanssa syntyi luksusfiilis. Pipettiannostimesta en ollut kovin innostunut, mutta voide oli kymppi. Levittelin sitä iltaisin. Aamuisin iho oli napakampi ja tasaisemman värinen. Voisi jäädä vakiokäyttöön.”

Nainen, 41 ****½

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.