Uudet supervoiteet ja seerumit lupaavat tehdä lähes ihmeitä. Pitävätkö väitteet paikkansa?

Ryppyvoide ole enää vain ryppyvoide. Nyt pitäisi valita – ja tietää – tarvitseeko oma iho lisää kiinteyttä, kosteutta, vahvistusta, juonteiden silotusta vai ihon sävyn parannusta. Ryppyjen lisäksi ihon velttous, kuivuus, oheneminen ja sameus ovat kaikki ikääntymisen merkkejä. Kosmetiikkavalmistajat ovatkin alkaneet tuoda tuotteita kohdennetummin näihin ongelmiin. Myös tehoaineita pullollaan olevien seerumien suosio on huipussaan. Niitä ei säästellä enää kuuriluontoiseen käyttöön, vaan levitellään kasvoille päivittäin voiteiden kanssa.

– Tänä päivänä on taas suosittua aktivoida ihossa olevaa kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kollageeni auttaa ihoa pysymään napakkana ja elastiinin johdosta iho pysyy joustavana, Bernerin PR-päällikkö Anne Sario kertoo.

Raaka-aineista esimerkiksi aminohapot edistävät ihon luonnollista kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Erityisen kova sana ovat kantasolut, jotka paikkaavat ihon vaurioita ja ylläpitävät sen tärkeitä toimintoja. Pinnalla ovat edelleen myös botox-tyyppisesti vaikuttavat aineet, kuten ihon toimintoja tukevat peptidit sekä kosteutta ihoon sitova hyaluronihappo.
Myös luonnonkosmetiikka rynnii anti-age-markkinoille. Se hyödyntää muun muassa kasvien kantasoluteknologiaa; etenkin omenan kantasoluista ollaan innoissaan.

– Kasviperäiset aineet kiinnostavat ihmisiä kovasti, mutta pelkkä luonnollisuus ei enää riitä. Tuotteen toimivuuden tueksi kaivataan myös tieteellistä faktaa ja perusteluja, Sario toteaa.

Kosmetiikassa hyödynnetään yleensä kasveja, jotka elävät haastavissa olosuhteissa, mutta selviävät silti ja voivat hyvin.

Mutta mitä on vielä tulossa? Ihonhoitogurut uskovat, että seuraavaksi popsitaan ihopillereitä ja muita ihonhoitoa tukevia valmisteita. Myös nanoteknologia kehittyy vauhdilla, ja sillä pystytään kohdentamaan kosmetiikkatuotteiden vaikutuksia tarkemmin juuri sinne, minne halutaan.

Tehovoidetestin parhaat


Yves Rocher Elixir 7.9 -seerumi, 21,90 €.

Mitä lupaa: ”Tuplaa anti-age-hoitotuotteiden vaikutukset ja vaikuttaa ikääntymisen merkkejä vastaan. Parabeeniton.”

Miltä tuntui: ”Kerrankin helposti toimiva pipettipullo! Näppärästä purkista saa iholle pehmoisen ja siloisen tunnun sekä kivan ”vihreän” tuoksun. Ei hullumpi.”

Nainen, 43 ****

Helena Rubinsteinin Prodigy Powercell -päivävoide, 136 €.

Mitä lupaa: ”Auttaa ihoa korjaamaan itseään nopeammin. Vahvistaa, kosteuttaa ja kiinteyttää.”

Miltä tuntui: ”Nyt sai skeptikko kyytiä! Parin viikon käytön jälkeen iho hehkui ja näytti terveemmältä! Voide imeytyy hyvin, ja meikkivoide on mukava levittää päälle.”

Nainen, 44  *****


Guerlain Abeille Royale Youth -seerumi, 125,35 €.

Mitä lupaa: ”Auttaa korjaamaan juonteita ja kiinteyttää ihoa.”

Miltä tuntui: ”Tässä oli kaikki kohdallaan: ylellinen tuoksu, pehmeä koostumus ja samettisen mattapintainen lopputulos.  Ja iho suorastaan säteili! Vain pipetin kanssa meinasi mennä hermot. Tätä tuli ikävä.”

Nainen, 41 *****

Sensai Cellular Performance Lifting radiance -hoitotiiviste, 220 €.

Mitä lupaa: ”Kohottaa kasvonpiirteitä sekä kirkastaa ihoa tehostamalla mikroverenkiertoa.”

Miltä tuntui: ”Tämän voiteen kanssa syntyi luksusfiilis. Pipettiannostimesta en ollut kovin innostunut, mutta voide oli kymppi. Levittelin sitä iltaisin. Aamuisin iho oli napakampi ja tasaisemman värinen. Voisi jäädä vakiokäyttöön.”

Nainen, 41 ****½

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?