Viinietikan avulla voi saada tuuhean ja ilmavan kutriston. Jää tämäkin koira kakkoseksi. Kuva: Shutterstock
Viinietikan avulla voi saada tuuhean ja ilmavan kutriston. Jää tämäkin koira kakkoseksi. Kuva: Shutterstock

Viinietikka voi pelastaa sen kaikkein pahimmankin hiuspäivän.

Rasvaiset hiukset saapuvat riesaksi tasaisin väliajoin, mutta jatkuva kuivasampoon suihkuttelu ei välttämättä ole se paras ratkaisu. Huono kuivasampoo jättää hiukset ikävän lähmäisiksi, eikä se muutenkaan tee kovin hyvää hiuksille, päinvastoin.

Likaisen tukan pelastaja löytyy useilta kuitenkin keittiön kaapista: viinietikka, erityisesti omenaviinietikka, on hiusten paras luonnollinen kaveri. Byrdie- ja Natural Living Ideas -sivustoilla kerrotaan useista viinietikan hyödyistä. Se muun muassa lisää hiusten luonnollista kiiltoa ja vähentää rasvaisuutta. Viinietikka on suuressa suosiossa varsinkin No poo -trendin puolestapuhujien eli sampoota välttelevien keskuudessa.

Viinietikkaa voi käyttää joko suihkussa käydessään tai levittää pieninä määrinä kuivin hiuksiin. Jos hiukset ja päänahka ovat herkkiä, kannattaa testata ensin vain pienellä tilkalla.

Kokosimme viisi syytä, miksi viinietikkaa kannattaa ainakin kokeilla hiustenhoidossa:

1. Hellävarainen korvaaja kuivasampoolle

Viinietikka toimii kuivasampoon tavoin, kun sitä sekoittaa veteen ja suihkuttaa hiuksiin samoin kuin kuivasampoota. Viinietikka-vesi-seosta voi levittää suihkepullon avulla joko pyyhekuiviin tai kuiviin hiuksiin. Seos poistaa epäpuhtauksia päänahasta ja pesee kevyesti hiusta, eikä siitä jää tuotejäämiä hiuksiin kuten kuivasampoosta.

2. Kyllä normaalille pH-tasapainolle, ei tuotejäämille

Pesuaineena viinietikka säilyttää hiusten normaalin pH-tasapainon ja poistaa tuotejäämiä tukasta. Suihkussa viinietikalla voi sampoon tavoin pestä hiukset hieromalla sitä pienen määrän hiusten juureen tai koko tukkaan ja huuhtelemalla huolellisesti. Viinietikka on useita sampoita hellävaraisempi, eikä pesussa poista hiusten luonnollisia ravintoaineita.

3. Tuuheutta ja kauniimmat kiharat

Viinietikka antaa hiuksille volyymia ja korostaa kiharoita. Koska viinietikka pesee hiukset hellävaraisesti ja jättää hiukset kevyiksi, ne näyttävät tuuheammilta. Lämpökäsittelytuotteita ei tarvitse välttämättä enää käyttää volyymin lisäämiseksi, kun varsinkin kiharat hiukset saavat lisää joustavuutta.

4. Takkuisuus ja sähköisyys kuriin

Viinietikka toimii myös hoitoaineen korvikkeena. Koska hiukset ovat viinietikkapesun jälkeen kiiltävämmät ja sileämmät, myös takkuisuus vähentyy. Viinietikka ravitsee kuivia hiuksia, joten hiusten sähköisyyteenkin auttaa, kun levittää pienen määrän viinietikkaa hiuksiin.

5. Nopeampaa hiustenkasvua ja vähemmän irtohiuksia viemärissä

Viinietikka parantaa verenkiertoa hiusten karvatupissa, mikä taas tehostaa ravinteiden kulkeutumista ja hiukset kasvavat nopeammin. Myös hiustenlähtö vähenee.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.