Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock
Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock

Plastiikkakirurgien asiakkaat toivovat nyt lomailleen näköistä lopputulosta.

Lyhyt toipumisaika ja luonnollinen lopputulos ovat plastiikkakirurgien asiakkaiden ykköstoiveet tällä hetkellä.

– Toivottu reaktio tuttavilta on, että ai sä oot ollut lomalla! kertoo Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen.

Ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia voidaan korjata ja ennaltaehkäistä monella tavalla: kirurgisten leikkausten lisäksi tarjolla on pistoshoitoja sekä laser- ja laitehoitoja sekä kosmetologisia hoitoja.

Katja Puumasen mukaan kasvojen rasvansiirrot ovat lisänneet suosiotaan. Ikääntyessä, jo 35 ikävuodesta lähtien, rasvakudoksen tilavuus vähenee ja posket valahtavat sekä silmänaluset alkavat näyttää tummilta. Tilannetta pyritään korjaamaan rasvansiirrolla, täyteainepistoksilla tai näiden kahden yhdistelmällä.

Yleistä on myös se, että ikääntymismuutoksiin haetaan apua entistä aikaisemmin, jo kolmestakymmenestä ikävuodesta eteenpäin.

Silmäluomileikkaus yleisin

Sairaala Siluetin suosituin kauneusleikkaus on rintojen suurennus implanteilla. Kasvoille tehdään useimmin rasvansiirtoja.

Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg Bulevardin klinikalta Helsingistä arvioi, että Suomessa tehdään eniten silmäluomileikkauksia, joista yläluomileikkaus on yleisempi. Silmäluomien jälkeen yleisimpiä kasvojen esteettisiä leikkauksia ovat nenäleikkaukset, rasvansiirrot ja kasvojenkohotukset. Esteettisen kirurgian toimenpiteistä ei kuitenkaan ole tehty tarkkoja tilastoja.

Kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä tehdään monesti myös rasvansiirtoja, sillä nukutuksessa rasvaa voidaan siirtää kerralla laajastikin.

– Se on varsin suosittua. Yleisin yksittäinen rasvansiirto on alaluomen ja posken välisen uran täyttö, poskipäiden korostus sekä suun ympäristön, leukalinjan ja ohimoiden rasvansiirto. Varsin suosittua on laaja-alainen kaikkia alueita kohottava rasvansiirto.

Rasvansiirroilla suurennetaan myös huulia.

Bulevardin klinikalla tehdään eniten nenäleikkauksia, koska klinikka on niihin erikoistunut. Nenää muotoillaan yleensä "tavallisemmaksi" eli kyömystä halutaan eroon ja nenänpäätä sirommaksi.

Lääkärin vastaanotolle ei marssita toiveena nuoremmalta näyttäminen, vaikka ikääntymismuutoksista halutaankin eroon.

– Moni sanoo, että nuoremmalta ei tarvitse näyttää, mutta haluan tämän roikkuvan pussin tästä pois, Kaarlo Ståhlberg kuvailee.

Pistokset suosittuja

Leikkauksia kevyemmätkin hoidot kiinnostavat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehtiin yli neljä miljoonaa botuliini- ja 1,8 miljoonaa täyteainehoitoa vuonna 2012.

– Trendi näkyy myös Suomessa, Katja Puumanen toteaa.

Pistoshoidot ovat lisänneet suosiotaan tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta Kaarlo Ståhlberg arvelee, ettei räjähdysmäiselle kasvulle ole enää tilaa.

– Hoitojen määrä tuntuu vakiintuneen nykyiselle tasolleen.

Botuliinitoksiinilla, jonka tutuin kauppanimi lienee Botox, hoidetaan ryppyjä ja täyteaineella, jona yleensä käytetään hyaluronihappoa, häivytetään juonteita ja esimerkiksi korostetaan poskipäitä.

Leikkauksia pistoksilla ei pystytä korvaamaan.

– Kumpikaan ei korvaa toista ainakaan täysin, ja molempia tarvitaan täydentämään toisiaan. Leikkauksen jälkeen todennäköisesti jatketaan edelleen pistoshoitoja, ja on paljon asioita, joita pistoksilla ei pystytä korjaamaan, Kaarlo Ståhlberg kertoo.

Lue myös:

Plastiikkakirurgi: Suomessa nuorimmat asiakkaat 13-vuotiaita

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?