Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock
Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock

Plastiikkakirurgien asiakkaat toivovat nyt lomailleen näköistä lopputulosta.

Lyhyt toipumisaika ja luonnollinen lopputulos ovat plastiikkakirurgien asiakkaiden ykköstoiveet tällä hetkellä.

– Toivottu reaktio tuttavilta on, että ai sä oot ollut lomalla! kertoo Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen.

Ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia voidaan korjata ja ennaltaehkäistä monella tavalla: kirurgisten leikkausten lisäksi tarjolla on pistoshoitoja sekä laser- ja laitehoitoja sekä kosmetologisia hoitoja.

Katja Puumasen mukaan kasvojen rasvansiirrot ovat lisänneet suosiotaan. Ikääntyessä, jo 35 ikävuodesta lähtien, rasvakudoksen tilavuus vähenee ja posket valahtavat sekä silmänaluset alkavat näyttää tummilta. Tilannetta pyritään korjaamaan rasvansiirrolla, täyteainepistoksilla tai näiden kahden yhdistelmällä.

Yleistä on myös se, että ikääntymismuutoksiin haetaan apua entistä aikaisemmin, jo kolmestakymmenestä ikävuodesta eteenpäin.

Silmäluomileikkaus yleisin

Sairaala Siluetin suosituin kauneusleikkaus on rintojen suurennus implanteilla. Kasvoille tehdään useimmin rasvansiirtoja.

Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg Bulevardin klinikalta Helsingistä arvioi, että Suomessa tehdään eniten silmäluomileikkauksia, joista yläluomileikkaus on yleisempi. Silmäluomien jälkeen yleisimpiä kasvojen esteettisiä leikkauksia ovat nenäleikkaukset, rasvansiirrot ja kasvojenkohotukset. Esteettisen kirurgian toimenpiteistä ei kuitenkaan ole tehty tarkkoja tilastoja.

Kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä tehdään monesti myös rasvansiirtoja, sillä nukutuksessa rasvaa voidaan siirtää kerralla laajastikin.

– Se on varsin suosittua. Yleisin yksittäinen rasvansiirto on alaluomen ja posken välisen uran täyttö, poskipäiden korostus sekä suun ympäristön, leukalinjan ja ohimoiden rasvansiirto. Varsin suosittua on laaja-alainen kaikkia alueita kohottava rasvansiirto.

Rasvansiirroilla suurennetaan myös huulia.

Bulevardin klinikalla tehdään eniten nenäleikkauksia, koska klinikka on niihin erikoistunut. Nenää muotoillaan yleensä "tavallisemmaksi" eli kyömystä halutaan eroon ja nenänpäätä sirommaksi.

Lääkärin vastaanotolle ei marssita toiveena nuoremmalta näyttäminen, vaikka ikääntymismuutoksista halutaankin eroon.

– Moni sanoo, että nuoremmalta ei tarvitse näyttää, mutta haluan tämän roikkuvan pussin tästä pois, Kaarlo Ståhlberg kuvailee.

Pistokset suosittuja

Leikkauksia kevyemmätkin hoidot kiinnostavat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehtiin yli neljä miljoonaa botuliini- ja 1,8 miljoonaa täyteainehoitoa vuonna 2012.

– Trendi näkyy myös Suomessa, Katja Puumanen toteaa.

Pistoshoidot ovat lisänneet suosiotaan tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta Kaarlo Ståhlberg arvelee, ettei räjähdysmäiselle kasvulle ole enää tilaa.

– Hoitojen määrä tuntuu vakiintuneen nykyiselle tasolleen.

Botuliinitoksiinilla, jonka tutuin kauppanimi lienee Botox, hoidetaan ryppyjä ja täyteaineella, jona yleensä käytetään hyaluronihappoa, häivytetään juonteita ja esimerkiksi korostetaan poskipäitä.

Leikkauksia pistoksilla ei pystytä korvaamaan.

– Kumpikaan ei korvaa toista ainakaan täysin, ja molempia tarvitaan täydentämään toisiaan. Leikkauksen jälkeen todennäköisesti jatketaan edelleen pistoshoitoja, ja on paljon asioita, joita pistoksilla ei pystytä korjaamaan, Kaarlo Ståhlberg kertoo.

Lue myös:

Plastiikkakirurgi: Suomessa nuorimmat asiakkaat 13-vuotiaita

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista

Syksyn trenditukka on taakse kammattu. Hiukset voi sukia takaraivolle joko jämptin sileästi tai rennosti sinne päin. Katso kuvat ja inspiroidu!

Kuin sormilla harotut

Poiret. Kuva: Imaxtree
Poiret. Kuva: Imaxtree

Jos hiuksia ei ehdi tai jaksa föönata ja puunata, ne voi vain sipaista sormilla taakse – ihan sama, mihin muotoon ne ovat sattuneet pesun jälkeen asettumaan. Kampaus on syntynyt! Jotta suortuvat pysyisivät paikallaan, ne saattavat vaatia tuekseen pari strategisesti aseteltua hiuspinniä.

Toispuoleiseksi tupsuksi

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Hiusten latvat voi joko kammata niskan taakse piiloon tai jättää pilkottamaan korvan takaa. Polkkamittaisen tukan voi myös laittaa osittain kiinni niin, että latvat jäävät vapaiksi.

Sileänä wet lookina

Alexander Wang. Kuva: Imaxtree
Alexander Wang. Kuva: Imaxtree

Vauhdikas tyyli syntyy silottamalla hiukset huolella ja kiinnittämällä ne niskaan. Kiiltosuihke tai geeli tuo kampaukseen märkää hohtoa.

Romanttisesti laineilla

Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree
Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree

Suositun sotkunutturan voi tehdä keski- tai sivujakauksella tai kokonaan ilman jakausta. Ilmavat laineet tekevät kampauksesta pehmeän romanttisen.


5. Takaviistoon

Jil Sander. Kuva: Imaxtree
Jil Sander. Kuva: Imaxtree

Hiuksia ei tietenkään ole pakko kammata suoraan kohti peräseinää. Takaviistokin käy. Geeli pitää hiukset paikallaan ja luo trendikkään wet lookin.

Napakasti kiinni

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Kampaus voi olla yhtä aikaa sileä ja rento. Kun sen tekee pelkästään sormilla mutta mahdollisimman tiukaksi, hiuksista ei tule liian viimeistellyt.

Niin, että kamman jäljet näkyvät

Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree
Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree

Jos hiukset ovat tyvestä likaiset, harvapiikkinen kampa ja pieni sipaisu geeliä tai vahaa auttavat hämäämään lookin, jossa pieni lähmäisyys näyttää tarkoitukselliselta.

Hetken kuumin hiustyyli on elegantti ja aikuinen.

Hiuksissa luksusta on kuin itsestään asettuva, kantajansa kasvoja imarteleva leikkaus – sileä, kiiltävä pinta ja herkullinen, hehkuva väri. Aivan kuten huippumalli Christy Turlingtonilla vuonna 1990. Turlingtonin hiustyyli himottaakin taas. Moschinon kevätnäytöksessä staili luotiin peruukeilla, koska lyhyttukkaisia malleja ei löytynyt tarpeeksi. Siististi kammattu, paksuksi ja kiiltäväksi sokerisuihkeella viimeistelty lyhyt tukka on elegantti ja aikuinen, arjen luksusta aidoimmillaan.

Givenchyn näytöksessä otsis näytti huolettomalta mutta oli tarkkaan aseteltu.
Givenchyn näytöksessä otsis näytti huolettomalta mutta oli tarkkaan aseteltu.

Christy Turlingtonin hiukset olivat vuonna 1990 takaa ja sivuilta lyhyet, mutta kruunulta ja otsalta muunneltavan pitkät. Kuva: All Over Press
Christy Turlingtonin hiukset olivat vuonna 1990 takaa ja sivuilta lyhyet, mutta kruunulta ja otsalta muunneltavan pitkät. Kuva: All Over Press

Miten eleganttia! Kuva Moschinon näytöksestä.
Miten eleganttia! Kuva Moschinon näytöksestä.