Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock
Pistoshoidoilla voidaan sekä häivyttää juonteita että lisätä pyöreyttä kasvoihin. Kuva: Shutterstock

Plastiikkakirurgien asiakkaat toivovat nyt lomailleen näköistä lopputulosta.

Lyhyt toipumisaika ja luonnollinen lopputulos ovat plastiikkakirurgien asiakkaiden ykköstoiveet tällä hetkellä.

– Toivottu reaktio tuttavilta on, että ai sä oot ollut lomalla! kertoo Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen.

Ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia voidaan korjata ja ennaltaehkäistä monella tavalla: kirurgisten leikkausten lisäksi tarjolla on pistoshoitoja sekä laser- ja laitehoitoja sekä kosmetologisia hoitoja.

Katja Puumasen mukaan kasvojen rasvansiirrot ovat lisänneet suosiotaan. Ikääntyessä, jo 35 ikävuodesta lähtien, rasvakudoksen tilavuus vähenee ja posket valahtavat sekä silmänaluset alkavat näyttää tummilta. Tilannetta pyritään korjaamaan rasvansiirrolla, täyteainepistoksilla tai näiden kahden yhdistelmällä.

Yleistä on myös se, että ikääntymismuutoksiin haetaan apua entistä aikaisemmin, jo kolmestakymmenestä ikävuodesta eteenpäin.

Silmäluomileikkaus yleisin

Sairaala Siluetin suosituin kauneusleikkaus on rintojen suurennus implanteilla. Kasvoille tehdään useimmin rasvansiirtoja.

Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg Bulevardin klinikalta Helsingistä arvioi, että Suomessa tehdään eniten silmäluomileikkauksia, joista yläluomileikkaus on yleisempi. Silmäluomien jälkeen yleisimpiä kasvojen esteettisiä leikkauksia ovat nenäleikkaukset, rasvansiirrot ja kasvojenkohotukset. Esteettisen kirurgian toimenpiteistä ei kuitenkaan ole tehty tarkkoja tilastoja.

Kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä tehdään monesti myös rasvansiirtoja, sillä nukutuksessa rasvaa voidaan siirtää kerralla laajastikin.

– Se on varsin suosittua. Yleisin yksittäinen rasvansiirto on alaluomen ja posken välisen uran täyttö, poskipäiden korostus sekä suun ympäristön, leukalinjan ja ohimoiden rasvansiirto. Varsin suosittua on laaja-alainen kaikkia alueita kohottava rasvansiirto.

Rasvansiirroilla suurennetaan myös huulia.

Bulevardin klinikalla tehdään eniten nenäleikkauksia, koska klinikka on niihin erikoistunut. Nenää muotoillaan yleensä "tavallisemmaksi" eli kyömystä halutaan eroon ja nenänpäätä sirommaksi.

Lääkärin vastaanotolle ei marssita toiveena nuoremmalta näyttäminen, vaikka ikääntymismuutoksista halutaankin eroon.

– Moni sanoo, että nuoremmalta ei tarvitse näyttää, mutta haluan tämän roikkuvan pussin tästä pois, Kaarlo Ståhlberg kuvailee.

Pistokset suosittuja

Leikkauksia kevyemmätkin hoidot kiinnostavat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehtiin yli neljä miljoonaa botuliini- ja 1,8 miljoonaa täyteainehoitoa vuonna 2012.

– Trendi näkyy myös Suomessa, Katja Puumanen toteaa.

Pistoshoidot ovat lisänneet suosiotaan tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta Kaarlo Ståhlberg arvelee, ettei räjähdysmäiselle kasvulle ole enää tilaa.

– Hoitojen määrä tuntuu vakiintuneen nykyiselle tasolleen.

Botuliinitoksiinilla, jonka tutuin kauppanimi lienee Botox, hoidetaan ryppyjä ja täyteaineella, jona yleensä käytetään hyaluronihappoa, häivytetään juonteita ja esimerkiksi korostetaan poskipäitä.

Leikkauksia pistoksilla ei pystytä korvaamaan.

– Kumpikaan ei korvaa toista ainakaan täysin, ja molempia tarvitaan täydentämään toisiaan. Leikkauksen jälkeen todennäköisesti jatketaan edelleen pistoshoitoja, ja on paljon asioita, joita pistoksilla ei pystytä korjaamaan, Kaarlo Ståhlberg kertoo.

Lue myös:

Plastiikkakirurgi: Suomessa nuorimmat asiakkaat 13-vuotiaita

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista