Vaikka kuvan tyyppi näyttää epäileväiseltä, hiuslakka kannattaisi lisätä tukkaan juurikin harjan kautta. Kuvituskuva: Shutterstock
Vaikka kuvan tyyppi näyttää epäileväiseltä, hiuslakka kannattaisi lisätä tukkaan juurikin harjan kautta. Kuvituskuva: Shutterstock

Hiustutkijan mukaan hiuslakka kannattaa laittaa päähän aina harjan kautta.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta, miksi hiuslakkaa ei saisi koskaan suihkuttaa suoraan hiuksiin?

”Jokainen hius kasvaa päänahan hiustupesta. Hiuksen keskimääräinen elinikä on 6 vuotta, ja jokaiselta irtoaa päivittäin noin 50–100 hiusta. Kun vanha hius tipahtaa, uusi alkaa pyrkiä hiustupesta ulos tilalle.

Jos suihkuttaa hiuslakkaa suoraan spraypullosta päähän, ainetta alkaa kertyä päänahkaan. Yhdessä pään luonnollisen talin ja hien kanssa lakka saattaa tukkia päänahan hiustupin. Silloin uusi hius ei pääse puskemaan vanhan tilalle. Kun päänahkaan kertyy lakkaa, hiukset saattavat jopa harventua.

Kun lakan suihkuttaa hiuksiin harjan kautta, päänahka selviytyy paljon vähemmällä rasituksella. Silloin tuote päätyy paremmin oikeaan paikkaan: hiuksiin, ei päänahkaan.”

Entäs hiusvahat, geelit ja muotovaahdot – miten niitä kannattaisi laittaa hiuksiin?

”Käsin laitettavia tuotteita ei missään nimessä kannata hinkata vasten päänahkaa. Ne kannattaa laittaa hiuksiin pää alaspäin. Silloin tuote päätyy paljon helpommin hiusten tyveen eikä päänhkaan.”

Milla tavalla päänahkan voisi saada puhtaaksi hiuslakan jäämistä?

”Jotkut syväpuhdistavat tuotteet voivat auttaa. Osa niistä kuitenkin puhdistaa vain hiuksen, ei päänahkaa. Kampaajan tekemästä syväpuhdistuksesta voi olla apua.

Päänahan puhdistamisen jälkeen pitää kuitenkin muistaa muuttaa omia tapojaan. Kun tukkeutuneet tupit on saatu puhtaaksi, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten hiustuotteita päähänsä lisää. Muuten päänahka päätyy pian samaan kuntoon.”

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.