Uskaltaakos tuota vielä sutia huuliin? Kuva: Shutterstock
Uskaltaakos tuota vielä sutia huuliin? Kuva: Shutterstock

Kosmetiikan kemikaaleista nousee jatkuvasti kohuja, jopa hysteriaan asti. Mitä aineita kannattaa tarkkailla ja mistä mölytään tyhjästä?

Tehdäänpä testi. Kun kirjoitan Googleen ”kosmetiikan kemikaalit”, saan eteeni läjäpäin sivustoja, joissa väitetään vaarallisiksi lukuisia kosmetiikan sisältämiä aineita. Luomusampoopullon kyljessä on lueteltu yksitoista ainetta, joita sampoo EI sisällä: kahta eri sulfaattia, synteettisiä tuoksuaineita, eläinperäisiä aineita, keinotekoisia väriaineita, mineraaliöljyjä, parabeenejä...

Vuoden alussa Norjassa kohistiin deodoranteista, kun maan julkisti listan dödöistä, jotka sisältävät allergisoivia aineita. Suomalainen perusvoide vedettiin puolestaan helmikuussa markkinoilta, kun muutama ihminen joutui jopa sairaalahoitoon voiteesta saamansa ihottuman takia. Kyseessä oli ilmeisesti valmistusvirhe.

Hämennyshän tässä iskee. Voiko kosmetiikkaan luottaa ja mitä kaikkea pullon kyljestä pitäisi osata tiirailla?

Ei suositella: Metyyli-isotiatsolinoni

Ensijaisesti suosittelen katsomaan, ettei tuotteessa ole metyyli-isotiatsolinonia, sanoo ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen, joka on hoitanut suomalaisten ihottumia ja allergioita kaksikymmentä vuotta. Aine lukee usein purkin kyljessä niin sanotulla INCI- eli ainesosaluettelonimellään methylisothiazolinone. Se on säilöntäaine, joka on noussut ongelmaksi nyt, kun EU on sallinut sen käytön. Suomessa tutkituista iho-oireilijoista 15 prosenttia sai allergisia oireita vuonna 2014.

Herkistyminen on tapahtunut pikkuhiljaa, kun aineen käyttö on ollut sallittu vuodesta 2005.

– Itsekin lakkasin käyttämästä kallista sampootani, kun huomasin sen sisältävän metyyli-isotiatsolinonia.

”Vettä sisältävissä tuotteissa on oltava säilöntäainetta. Muuten niissä alkaa kasvaa kaikki oravaa pienempi.”

Se on ainoa aine, jota Huikko-Tarvainen suosittelee välttämään varmuuden vuoksi.

Mutta miksi tällainen aine on sallittu?

– Vettä sisältävissä tuotteissa on oltava säilöntäainetta. Muuten niissä alkaa alle viikossa kasvaa kaikki oravaa pienempi.

– Aiemmin käytettiin yleisesti parabeenia. Kun siitä haluttiin eroon, se piti korvata jollakin.

Vältä halutessasi: parabeenit

Monet tuotteet ovat nykyään parabeenittomia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanta on, että nykyisellä käytöllä parabeeneissä ei ole terveysriskiä. Tanska on kieltänyt parabeenit alle kolmevuotiaille suunnatuissa tuotteissa, koska niillä on havaittu olevan lievä estrogeeninen vaikutus. Se tarkoittaa esimerkiksi, että parabeenit saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

Ainesosaluettelosta parabeenit tunnistaa nimistä propylparaben, butylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben, methylparaben ja ethylparaben. EU on rajoittanut parabeenien käyttöä, eikä heinäkuun 2015 jälkeen isoprobyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- ja pentylparabeenejä saa olla kosmetiikassa.

Parabeenien välttelyssä on ”lähdetty sutta pakoon ja törmätty karhuun”.

Huikko-Tarvaisen mukaan parabeenien välttelyssä on ”lähdetty sutta pakoon ja törmätty karhuun”.

– Parabeenit aiheuttavat mitättömän vähän herkistymistä. Olen tavannut urani aikana yhden kaksi potilasta, jotka ovat olleet niille allergisia.

Vältä jos saat oireita: sulfaatit

Sodium laurenth sulfate ja sodium lauryl sulfate ovat ainesosia, jotka pesevät ja saavat tuotteen vaahtoamaan.

– Kai vaahto tuo ihmiselle tunteen, että tulee puhdasta. Sulfaatteja on muun muassa sampoissa ja hammastahnoissa. Jos saa herkästi suuhun aftoja, hammastahna kannattaa vaihtaa sulfaatittomaan, Huikko-Tarvainen sanoo.

– Sulfaattiallergioihin en ole törmännyt, mutta kyllähän mikä tahansa aine voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Jos päänahka on herkkä, sulfaatiton sampoo on hyvä valinta.

Syynää tarkasti: värjäystuotteet

Suomalaiset ovat hiustenvärjääjinä maailmanennätyskansaa.

– Kun suomalainen menee kampaajalle, lähes aina laitetaan väriä, mutta leikata ei juurikaan saa. Muualla Euroopassa on päinvastoin, sanoo tietokirjailija-diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo.

Hän ei itse värjää hiuksiaan lainkaan. Syynä ovat hiusvärien sisältämät aineet.

Nystén ei itse värjää hiuksiaan lainkaan. Syynä ovat hiusvärien sisältämät aineet.

– Hiusväreissä käytetyt tolueenidiamiinisulfaatti ja ammoniumpersulfaatti voivat aiheuttaa hankalia iho-oireita. Ammonium- ja kaliumpersulfaatteja käytetään yleisesti hiusten vaalennustuotteissa, mutta myös desinfektioaineissa. Ne voivat aiheuttaa kosketusnokkosrokkoa sekä allergista nuhaa ja allergista astmaa, kertoo ihotautilääkäri Huikko-Tarvainen.

– Lisäksi ripsien, kulmakarvojen tai hiusten kestovärjäyksessä käytettävästä niin sanotusta mustasta väriaineesta eli parafenyleenidiamiinista (PPD) ja sen johdannaisista, kuten tolueenidiamiinisulfaattista (TDS) voi kehittyä hankalia allergisia iho-oireita. Tällaisia potilaita olen nähnyt useita.

Vältä jos saat oireita: kaikki hajusteet, myös luonnon­hajusteet

– Hajusteallergiat ovat maailman yleisimpiä allergioita, Sari Huikko-Tarvainen sanoo.

Hyvin yleinen allergiaa aiheuttava hajuste on limonene, jota on usein luomutuotteissakin.

– Luomu on kosmetiikassa markkinointikikka. Se ei ihotautilääkärin näkökulmasta lisää millään tavalla turvallisuutta.

Samasta asiasta muistuttaa Nystén, joka pitää Kemikaalikimara-blogia.

– Ei sisällä -tekstit ovat markkinointia siinä missä muukin mainonta. Kuka tahansa, joka kaupittelee kosmetiikkaa, haluaa tietysti katetta ja tuloja.

Vältä harkinnan mukaan: PHMB

Alkuvuoden kosmetiikkakohu koski säilöntäaine PHMB:tä, jonka tunnistaa ainesosaluettelosta nimestä polyaminopropyl biguanide.

EU-lainsäädäntö on tällä hetkellä aineen kohdalla sekava, ja osa kosmetiikkayrityksistä on tulkinnut, että ainetta saa vielä käyttää. Soppa sakeni, kun netissä alkoi levitä vanhentunut lista PHMB:tä sisältävistä tuotteista.

PHMB:n luokitus on nyt ”kategoria 2, epäillään aiheuttavan syöpää”. Sen käyttö kosmetiikassa on kielletty, mutta EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä sille on vielä sallittu 0,3-prosenttinen pitoisuus. Tätä ollaan nyt muuttamassa niin, ettei ainetta sallita lainkaan, mutta lainsäätäminen kestää aikansa.

– Jos käyttää PHMB:tä sisältäviä voiteita päivittäin, ne kannattaa vaihtaa, Nystén toteaa.

Anna mennä: mineraaliöljyt

Mineraaliöljy on raakaöljystä saatava tuote, jota käytetään kosmetiikassa yleisesti. Se ei reagoi muiden aineden kanssa eikä aiheuta allergioita. Joskus mineraaliöljyjen on väitetty tukkivan ihohuokosia, mutta ne eivät ominaisuuksiltaan eroa mitenkään muista öljyistä.

Janoatko lisää tietoa? 

Kosmetiikankemiaa.com Päivi Kousa on farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja sekä tohtorikoulutettava, joka tuntee alansa perin pohjin.

Kemikaalikimara.blogspot.com Anja Nystén on kemiantekniikan diplomi-insinööri, joka suhtautuu blogissaan kriittisesti paitsi kemikaaleihin myös niistä levitettäviin epämääräisiin ja epätieteellisiin tietoihin. 

Toisinaan iho saattaa reagoida uuteen tuotteeseen niin, että ihon kunto muuttu väliaikaisesti huonoksi. Joidenkin tuotteiden kanssa niin ei kuitenkaan pitäisi tapahtua koskaan. Lääkäri kertoo, mistä on kyse.

Ostitko uuden kasvojen puhdistusaineen, mutta finnit ja epäpuhtaudet eivät alkaneetkaan vähentyä vaan itse asiassa lisääntyä villisti?

Kyseessä voi olla ihon reaktio, jota nimitetään englanniksi skin purgingiksi. Termi viittaa siihen, että ennen kuin uusi ihonhoitotuote alkaa toimia kunnolla, se itse asiassa tekee ihon kunnon väliaikaisesti huonommaksi.

Mistä on oikein kyse? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiskiltä.

”Aknelääkkeille on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta.”

Kiiski itse on kohdannut skin purgingia lähinnä aknelääkkeiden käytössä.

– Termi skin purging on itselleni uusi, mutta ilmiö on hyvin tuttu aknelääkkeiden yhteydessä. Varsinkin retinoideille, jotka ovat A-vitamiinijohdannaisia, sisältäville aknelääkkeille ja erityisesti suun kautta otettaville isotretioniinille, on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta, Kiiski sanoo.

– En tiedä, onko termille suomenkielistä vastinetta. Itse selitän sen potilaille niin, että uusi lääke saa ihon talirauhaset puskemaan kaiken ylimääräinen talin ulos, ja sen takia tilanne huononee aluksi. Yleensä puhun vain aknen tilapäisestä pahenemisesta.

Kiiski kuitenkin uskoo, että ilmiö voi olla havaittavissa myös uusien kauneudenhoitotuotteiden käyttämisen yhteydessä.

– Arjessa sama ilmiö voi näkyä pienemmissä mittakaavoissa myös erilaisten kauneudenhoitotuotteiden käytössä. Joissain akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa on samankaltaisia aineita, vaikkakin miedompia, kuin aknelääkkeissä. Esimerkiksi ihoa uudistavat tuotteet, jotka sisältävät kuorivia aineita tai C-vitamiinia, voisivat aiheuttaa väliaikaista ihon näppylöimistä aluksi, Kiiski sanoo.

On kuitenkin eri asia, että iho menee uudesta tuotteesta hetkellisesti huonompaan kuntoon ja että tuote ei sovi omalle iholle.

”Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä.”

– Suurimmalle osalle väliaikaista ihoreaktiota ei pitäisi tulla kauneudenhoitotuotteista ollenkaan, ja niillekin, joille tulee, reaktio on lievä ja lyhytaikainen. Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä, Kiiski sanoo.

Normaalin ja epänormaalin reaktion erottaa esimerkiksi finnien sijainnista. 

– Jos näppylöinti lisääntyy niillä alueilla, joille yleensäkin finnejä tulee ja reaktio ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, silloin on todennäköisesti kyse skin purgingista. Jos  finnejä taas alkaa tulla paikkoihin, missä ei aiemmin mitään aknen tyyppistä ole esiintynyt, silloin kyse on siitä, että tuote tukkii ihohuokoset tai on muuten epäsopiva, Kiiski neuvoo.

Kiiski myös muistuttaa, että esimerkiksi tavallisesta kosteusvoiteesta tai ihoöljyjen käytöstä ei pitäisi syntyä skin purgingin kaltaista reaktiota. Ne eivät sisällä ihoa uusivia aineita, joita aknelääkkeissä ja ihonhoitotuotteissa usein on.

”Moni puolustelee kookosöljyä, vaikka on pitkään sitä käyttänyt ja iho menee vain huonommaksi.”

Uutta tuotetta ei siis kannata kuukausitolkulla käyttää, jos ihon tilanne vain huononee ja huononee. Rasvojen ja öljyjen ei taas pitäisi huonontaa ihon kuntoa edes väliaikaisesti.

– Tällä hetkellä tuntuu olevan trendinä esimerkiksi kookosöljyn käyttö ihonhoidossa ja jopa aknen hoidossa. En tiedä, auttaako se kenelläkään akneen, mutta ainakin omien potilaideni kohdalla kookosöljy on useimmiten pahentanut akneoireita. Moni silti myös puolustelee tuotetta ja uskoo sen lopulta auttavan, kun vain sinnikkäästi jatkaa sen käyttämistä. Öljyt kuitenkin tukkivat ihohuokoset eivätkä siksi sovi akneiholle, Kiiski sanoo.

– Samoin jos esimerkiksi kosteusvoide aiheuttaa vastaavanlaista reaktiota, se ei silloin todennäköisesti vain sovi omalle iholle.

 

Kesän huulipunakirjo yltää räiskyvästä oranssista pehmeän roosaan. Lämpimällä säällä punan paras koostumus on kevyen kermainen tai geelimäinen.

1. Appelsiinisuukkoja

Aavistuksen neonoranssiin taittava Estée Lauderin Pure Color Love Magic LipTint Balm -huulivoide kosteuttaa huulia tehokkaasti. Geelimäisen voiteen sävy ei hyökkää silmille vaan antaa huulille sopivan oranssin säväyksen. Sävy Orange Up, 26 €

2. Virkistävää viilennystä

Älä anna hymyn hyytyä kesähelteilläkään: Elizabeth Ardenin Plush Up Lip Gelato -puna antaa huulille hauskan viileän tunteen. Hennon oranssi väri sulautuu huulille kauniisti. Sävy Tangerine Dream, 31 €.

3. Kiiltoa, sävyä ja hoitoa

Chanelin Rouge Coco Shine -huulivoide on punan ja voiteen yhdistelmä. Siinä on kivasti kiiltoa ja sävyä, joka kuluu pois huulilta luonnollisesti. Huulet tuntuvat pitkään ihanan hoidetuilta. Sävy Poppy Orange, 36 €.

4. Freesi fuksia

L'Oréal Paris’n Color Riche -puna on omiaan kesämeikin kiintopisteeksi. Intensiivinen väri ja näyttävä kiilto nostavat sen juhlapunien parhaimmistoon. Sävy Pursue Pretty, 13,90 €.

5. Kuin Marilyn konsanaan

Kesätuulessa heiluvat helmat ja hiukset täydentyvät klassisen kirkkaalla punaisella. Joe Blascon kermaisessa punassa on juuri oikea ikoninen sävy Marilynin henkeen. Sävy True Red, 27 €.

6. Aavistus metallia

Paljon pigmenttiä ja ripaus metallinhohtoa höystettynä hoitavilla ainesosilla tekevät Elizabeth Ardenin Beautiful Color -punasta loistavan päiväpunan wow-efektillä. Hempeä pinkki väri sopii niin toimistoon kuin rantakahvilaan. Sävy Pink Pink, 32 €.

7. Nostalgiamatka

Luonnonkosmetiikkabrändi Estelle & Thildin BioMineral -punassa on hurmaava vanhan roosan sävy, joka tuo mieleen tanssilavat ja kukkamekot. Samettisen tuntuinen puna pysyy huulilla läpi kuumimmankin tangon. Sävy Caramel, 23 €.