Selluliitti voi kiusata myös hoikkia naisia.
Selluliitti voi kiusata myös hoikkia naisia.

Mikä auttaisi muhkuroihin? Tsekkaa appelsiini-ihon lyhyt oppimäärä.

Onko selluliitti terveydelle haitallista?

Ei. Se on enemmänkin kosmeettinen ongelma, mutta siihen voi toki liittyä myös epäterveellisiä elintapoja, kuten vähäinen liikunta, liika istuminen tai ruokavalio, jossa on paljon kovia rasvoja ja
hapollisia juomia.

Mitä selluliitti oikeastaan on?

Ihonalaista rasvakudosta sekä sidekudosta, jonka seinämät ovat vaihtelevan kireitä. Kun seinämät jäävät ”kuopalle”, ihon pinta jää epätasaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos iho on ohut, sen kimmoisuus on vähentynyt tai kroppaan on kertynyt nestettä, epätasaisuus tulee paremmin esille. Rasva kertyy reisiin, lantioon ja pakaroihin, koska niiden alueella on enemmän rasvan varastoinnista huolehtivaa entsyymiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi sitä on myös liikunnallisilla ja laihoilla naisilla?

Koska heilläkin on ihonalaista rasvaa. Yksi syy on myös se, että selluliitti on periaatteessa perinnöllinen ominaisuus.

Miksi appelsiini-iho piinaa naisia?

Naisten ihonalainen kudos on rakenteeltaan erilainen kuin miesten. Miesten iho on paksumpi, eikä kudos näy ihon pinnalle niin helposti.

Auttaako kuivaharjaus ja miten se tehdään?

Moni on saanut sillä nesteet liikkeelle ja rasvakertymät tasoittumaan. Ota käyttöön pesuharja, -hanska tai karkea pyyhe ja harjaa iho kuiviltaan. Käytä reippaita pyöriviä liikkeitä alhaalta ylöspäin. Sen jälkeen käy suihkussa ja rasvaa vartalo.

Entäpä voiteet tai lymfahoito?

Jotkut ovat saneet niistä apua, vaikka tieteellistä näyttöä tehosta ei ole. Mitkään hoidot eivät muuta ihon rakennetta pysyvästi, joten tulokset ovat väliaikaisia.

Parhaiten rasvakudos kevenee reippaalla aerobisella liikunnalla. Myös ruokavalion tarkkailusta voi olla apua: syö enemmän kasvirasvoja ja lisää kasviksia kuten kaalia, parsaa ja marjoja.

Asiantuntijoina ihotautilääkäri Liisa Karppinen, plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg ja kosmetologi Leena Hätönen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla