Selluliitti voi kiusata myös hoikkia naisia.
Selluliitti voi kiusata myös hoikkia naisia.

Mikä auttaisi muhkuroihin? Tsekkaa appelsiini-ihon lyhyt oppimäärä.

Onko selluliitti terveydelle haitallista?

Ei. Se on enemmänkin kosmeettinen ongelma, mutta siihen voi toki liittyä myös epäterveellisiä elintapoja, kuten vähäinen liikunta, liika istuminen tai ruokavalio, jossa on paljon kovia rasvoja ja
hapollisia juomia.

Mitä selluliitti oikeastaan on?

Ihonalaista rasvakudosta sekä sidekudosta, jonka seinämät ovat vaihtelevan kireitä. Kun seinämät jäävät ”kuopalle”, ihon pinta jää epätasaiseksi.

Jos iho on ohut, sen kimmoisuus on vähentynyt tai kroppaan on kertynyt nestettä, epätasaisuus tulee paremmin esille. Rasva kertyy reisiin, lantioon ja pakaroihin, koska niiden alueella on enemmän rasvan varastoinnista huolehtivaa entsyymiä.

Miksi sitä on myös liikunnallisilla ja laihoilla naisilla?

Koska heilläkin on ihonalaista rasvaa. Yksi syy on myös se, että selluliitti on periaatteessa perinnöllinen ominaisuus.

Miksi appelsiini-iho piinaa naisia?

Naisten ihonalainen kudos on rakenteeltaan erilainen kuin miesten. Miesten iho on paksumpi, eikä kudos näy ihon pinnalle niin helposti.

Auttaako kuivaharjaus ja miten se tehdään?

Moni on saanut sillä nesteet liikkeelle ja rasvakertymät tasoittumaan. Ota käyttöön pesuharja, -hanska tai karkea pyyhe ja harjaa iho kuiviltaan. Käytä reippaita pyöriviä liikkeitä alhaalta ylöspäin. Sen jälkeen käy suihkussa ja rasvaa vartalo.

Entäpä voiteet tai lymfahoito?

Jotkut ovat saneet niistä apua, vaikka tieteellistä näyttöä tehosta ei ole. Mitkään hoidot eivät muuta ihon rakennetta pysyvästi, joten tulokset ovat väliaikaisia.

Parhaiten rasvakudos kevenee reippaalla aerobisella liikunnalla. Myös ruokavalion tarkkailusta voi olla apua: syö enemmän kasvirasvoja ja lisää kasviksia kuten kaalia, parsaa ja marjoja.

Asiantuntijoina ihotautilääkäri Liisa Karppinen, plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg ja kosmetologi Leena Hätönen.

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.