Muistatko vielä, miltä nuoruutesi tuoksui? Kuva: Shutterstock
Muistatko vielä, miltä nuoruutesi tuoksui? Kuva: Shutterstock

Mitä hajuvettä käytit, kun olit ensitreffeilläsi? Tai ekassa työpaikassasi? Kolme naista kertoo, mitä muistoja lempituoksut herättävät. Kerro oma muistosi jutun lopussa!

 


Meri-Tuuli Lindström.

 

”Versace piristi, kun olin hukassa”

Meri-Tuuli Lindström, 35, kokki ja yrittäjä: ”Isäni toi minulle työmatkaltaan tuliaiseksi Jean Paul Gaultier’n Classique-tuoksun, kun olin 13. Muistan yhä sen riemun, kun heräsin aamulla ja huomasin hajuveden tyynyni vieressä. Tuoksu oli ärtsy, mutta pidin siitä, koska se oli ensimmäinen oma ja oikea hajuveteni.

Seitsemäntoistavuotiaana siirryin Sergio Tacchinin miestentuoksuun. Kävin Kallion lukiota, käytin pukuja ja kuuntelin brittipoppia. Tuoksussa oli myskiä ja salaperäisyyttä, se sopi aikaan. Enää en käyttäisi sitä. Se muistuttaa liikaa teiniminääni.

”Tajusin, että tyttömäiset ja herkät tuoksut eivät ole juttuni.”

Kun olin parikymppinen, markkinoille tuli Givenchyn Very Irresistible. Tämä oli yksi elämäni makeimmista hajuvesistä. Kokeilu jäi lyhyeksi. Tajusin, että tyttömäiset ja herkät tuoksut eivät ole juttuni.

Seuraavaksi ostin erääseen gaalaan Versacen Crystal Noirin, koska halusin piristää itseäni. Tuoksu kuuluu elämässäni ajanjaksoon, jossa olin risteyksessä ja hieman hukassa. En käyttänyt tuoksua kuin muutaman kuukauden. Kun nykyään haistan jossain Crystal Noirin, en voi kuin ihmetellä, miten kuvittelin sen sopivan minulle.

Nyt käytän rinnakkain useita tuoksuja. Pradan Infusion D’Iris on myyntituoksuni. Käytän sitä, kun olen menossa palaveriin ja haluan saada keikan kotiinpäin. Olemukseni on vähän höpö, joten yritän tasoittaa sitä tyylikkäillä tuoksuilla.

En ole luksusmerkkien fani, mutta Hermèsin Hermessence-sarja on poikkeus. Tuoksut ovat persoonallisia, sillä niitä voi yhdistellä. On ihanaa kävellä liikkeeseen ja valita kahdentoista tuoksun valikoimasta neljä.

”Olemukseni on vähän höpö, joten yritän tasoittaa sitä tyylikkäillä tuoksuilla.”

Haluaisin saada pulloon myös tuoksun, joka jää sormiin, kun olen käsitellyt varrellisia tomaatteja. Varsista tihkuu makean mausteinen tuoksu, on pakko tuoksutella sormenpäitä. Nina Riccin Les Bellesissä on muuten vähän tomaattia.”

 


Julia Välimäki.

 

”Chanel siivitti unelmieni toteutumista”

Julia Välimäki, 28, malli ja opiskelija: ”Äitini käytti lapsuudessani Gaultier’n Classiqueta. Yhdistän tuoksun yhä hetkiin, kun äiti ja isä ovat lähdössä ulos ja äiti seisoo eteisessä.

Ostin ensimmäiseksi omaksi hajuvedekseni saman tuoksun, vaikka se oli teini-ikäiselle aivan liian intensiivinen. Se sai minut tuntemaan oloni aikuisemmaksi.

Seuraava tuoksuni oli Diorin J’adore. Sain vanhemmiltani rippilahjaksi matkan Kyprokselle. Ostin sieltä feikki-J’adoren pienestä rantaliikkeestä. Käytin tuoksua vuosia. Se on tyttömäinen olematta liian herkkä.

”Tuoksu liittyy aikaan, kun päätin, että haluan tavoitella elämässäni pitkäaikaisia unelmiani.”

Lontoon Heathrow’n lentokentällä ihastuin Chanelin Coco Noiriin. Kun näin pullon, ajattelin, että jos tuoksu on lähellekään niin hieno kuin pullo, ostan sen. Tuoksu liittyy aikaan, kun päätin, että haluan tavoitella elämässäni pitkäaikaisia unelmiani. Olin tehnyt mallintöitä kymmenen vuotta ja alkanut miettiä, oliko mallintyö sitä, mitä halusin.

Käytin tuoksua, kun pyrin opiskelemaan Tukholmaan yliopistoon. Halusin akateemiseen ilmapiiriin. Kirjoitan nyt markkinoinnin kandityötäni ja luen valtio-oppia.

”Tupakan tuoksussa on yhä jotain, joka miellyttää.”

Nykyään käytän Tom Fordin miestentuoksua Tobacco Vanillea. Se sopii erityisesti iltamenoihin. Siinä on itämaisuutta, tupakkaa ja vaniljaa. Tuoksu muistuttaa minua malliajoistani Pariisissa, kun istuin ystävieni kanssa Le Marais -kaupunginosan kuppiloissa ja poltin tupakkaa. Onneksi olen päässyt tavasta eroon, mutta tupakan tuoksussa on yhä jotain, joka miellyttää.

En viihtynyt malliaikoina samppanjanhuuruisissa muotibileissä Champs Elyseen klubeilla. Suuntasin mieluummin ystävieni kanssa Le Marais’n terasseille tai livekeikoille. Muistan nämä kesäillat yhä, vaikka niistä on jo vuosikymmen aikaa.”

 


Jaana Ukkola.

 

”Tunsin oloni maailmankansalaiseksi”

Jaana Ukkola, 57, mallitoimisto Modelboomin johtaja: ”Ensimmäinen tuoksuni oli Chanelin N°5. Tuoksu oli voimakas eikä varmasti sopinut viisitoistavuotiaalle. Taisin ostaa parfyymin Ruotsin-laivalta.

Käytin tuoksua vain sen yhden pullon. Muistan sen merkityksen silti vahvasti. Tunsin oloni maailmankansalaiseksi. Suomi oli tuolloin eri maa. Ei meillä koululaisilla ollut aikaa miettiä, miltä näytämme tai tuoksumme. Mielessämme oli vain, mitä teemme seuraavaksi.

”Ei meillä koululaisilla ollut aikaa miettiä, miltä näytämme tai tuoksumme.”

Chanelin jälkeen käytin Guerlainin Vetiveriä, joka on miestentuoksu. Siinä oli ytyä. Laitoin sitä usein hihaani tai huiviini ja nuuhkin sitä, jos jossain haisi epämiellyttävältä. Teen tätä edelleen. Olen herkkä hajuille.

Viimeiset parikymmentä vuotta olen käyttänyt Hermèsin tuoksuja. Ne ovat mysteerisiä, tummia ja tulisia. Aloin käyttää Hermèsiä malliaikoinani Pariisissa. Se tapahtui vahingossa, kun ostin elämäni ensimmäisen kellon vuonna 1980. Se oli Hermèsin, ja mukana tuli tuoksunäyte. Hermèsin tuoksut jäivät käyttööni.

”Leikin kuitenkin ajatuksella, että hajuvedellä jätän itsestäni tuoksumuiston.”

Käytän vuorotellen Terre D’Hermèsiä, Eau D’Orange Verteä ja Eau De Pamplemousse Roseta. En ole hajuvesi-intoilija ja voisin elää ilmankin tai käyttää samaa loppuikäni. Leikin kuitenkin ajatuksella, että hajuvedellä jätän itsestäni tuoksumuiston.

Opin hajuveden käytön muotisuunnittelijaäidiltäni. Kun äiti saapui matkoilta kotiin, matkalaukusta löytyi silkkipaperiin käärittyjä tuliaisia: muotilehtiä, vaatteita, kenkiä ja joskus parfyymeja. Tämän tuoksumaailman muistan yhä.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Me Naiset valitsi vuoden 2017 parhaat meikit ja tuoksut. Valitse sinä, haluatko pihistää vai panostaa.

Panosta:

1. Paras huulipuna

Diorin mattaisessa Diorific Matte Fluid -huulipunassa on huimasti pigmenttiä, ja väri kiinnittyy huulille hyvin. 49 €.

2. Paras poskipuna

Elizabeth Ardenin Cool Glow Cheek Tint -poskipunan geelimäinen koostumus levittyy kauniisti iholle ja viilentää hauskasti poskia. Lopputulos on luonnollisen kuultava. 39 €.

3. Paras tuoksu

Nina Riccin L’Extase Rose Extase Sensuelle on ihana sekoitus ruusua, vadelmaa ja myskiä. Hienostunut tuoksu toimii yhdellä suihkauksella arkisin ja kahdella iltatilaisuuksissa. 53 € / 30 ml ja 74 € / 50 ml.

4. Paras luomiväri

Urban Decayn Naked-paletin napeissa on runsaasti pigmenttiä, ja väri pysyy luomilla kauniina tuntikausia. 54,90 €.

5. Paras silmänrajaus

Paksulla Lancômen Mr. Big Marker -rajaustussilla ja viistolla kärjellä saa aikaan näyttävät siipirajaukset. Musta väri on erittäin intensiivinen. 31 €.

6. Paras ripsiväri

Yves Saint Laurentin Vinyl Couture -ripsiväri tuo dramaattisuutta ja tuuheuttaa ja pidentää ripsiä tuntuvasti. Ideaali iltatilaisuuteen. 37 €.

7. Paras meikkivoide

Estée Lauderin Double Wear Nude -meikkivoiteessa on kunnolla peittoa, mutta iho näyttää silti raikkaalta ja kevyeltä. Mukana myös tehokas suojakerroin SPF 30. 50 € / 30 ml.

Pihistä:

1. Paras luomiväri

Rimmelin Magnif’eyes Nude Edition -luomiväripaletin väreillä saa sekä mattaisia että kauniin hohtavia yhdistelmiä. Trendikkäät värit, erinomainen hinta-laatusuhde! 14,90 €.

2. Paras huulipuna

Maybellinen Vivid Hot Lacquer -huulilakka antaa upean kiillon ja intensiivisen sävyn. Väri pysyy kauniina myös kiillon kuluessa, 9,90 €.

3. Paras tuoksu

The Body Shopin White Musk L’Eau on raikas kukkaistuoksu, johon syvyyttä tuovat aavistuksen makea päärynä ja sopiva annos myskiä. Erinomainen tuoksu arkeen. 35 € / 100 ml.

4. Paras poskipuna

Essencen Blushplay-punapaletin triossa on poskipuna, hohtoväri ja kevyt varjostusväri. Napeissa on hyvin pigmenttiä, ja niillä saa tehtyä myös silmämeikin! 4,90 €.

5. Paras meikkivoide

NYX Professional Makeupin Total Control Drop -meikkivoiteen pipetillä voi säädellä meikin peittävyyden. Lopputulos on luonnollisen matta. 18,90 €.

6. Paras silmänrajaus

Rimmelin Wonder Wing -rajaustussi on muotoiltu kuin kalliimpi kilpailijansa. Rajaukset pysyvät kauniina aamusta iltaan, ja kapeahkon kärjen ansiosta myös ohuet rajaukset onnistuvat. 8,50 €.

7. Paras ripsiväri

L’Oreal Parisin Colossal Big Shot -ripsivärin paksu harja tekee harvemmistakin ripsistä todella tuuhean näköiset – eikä varise päivän aikana poskille. 16,90 €.

Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Mummovm53

7 naista esittelee vuosia vanhat meikkinsä, joihin raivaushaasteet eivät ole tepsineet: ”Tässähän on jotain kasvustoa”

Hyvää asiaa. Vanhaa ripsiväriä ei kannata käyttää. Siitä saa silmätulehduksen. Paljon ripsariä kuluttava nuuka kuluttaa yhden kerralla loppuun. Kaiken saa pois kun ohentaa silmätipoilla. Huulipunat kaivelen siveltimellä loppuun hylsyistä. Väärävärisetkin vikaostokset kuluvat talvisin koiran ulkoilutus lenkillä kun laittaa huulikiiltoa ensin vähän , sitten huulipunaa. Luoumivärit todellakin Säilyvät pilaantumattomina vuosikynneniä .🤔🐕
Lue kommentti