Me Naiset
|
Outi Pippuri
Kesä, järvi ja sampoo. Mikä ei kuulu joukkoon? Kuva: Shutterstock
Kesä, järvi ja sampoo. Mikä ei kuulu joukkoon? Kuva: Shutterstock

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius vinkkaa, että kesällä olisi oiva hetki kokeilla, pärjäisivätkö kutrit kokonaan ilman sampoota.

Lomailu on huoletonta aikaa, ja mökkisaunasta järveen pulahtaessa olisi kätevää pesaista myös hiukset.

Mutta mitä vesistö tykkää sampoosta? Saako hiuksia pestä järvessä, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius?

– Tästä ei tietääkseni ole olemassa mitään selkeää lainsäädäntöä. Ainahan pesuaineen päästämistä ympäristöön tulisi välttää. Itse en siis pesisi hiuksiani sampoolla tai hoitoaineella järvessä. Toisaalta tuskinpa yksittäinen pesukerta on kovin tuhoisa järvelle. Jos siis hiukset on pakko pestä sampoolla järvessä, tulisi valita mieto, ympäristömerkillä merkitty tuote, jonka ympäristöä kemikalisoiva ja rehevöittävä vaikutus olisi mahdollisimman pieni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Straniuksen mielestä satunnaisesta, miedolla sampoolla höystetystä järvipesusta ei siis tarvitse kantaa pohjattoman huonoa omaatuntoa. Hän kuitenkin muistuttaa, että hiukset voi yhtä hyvin pestä ihan pelkällä vedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eihän siellä mökillä tarvitse edes niin usein pestä hiuksia. Mökkikausi on juuri oiva aika kokeilla, pärjäisivätkö omat hiukset kokonaan ilman kemikaaleja ja sampoita.

Hyvä lomailija ottaa luonnon hyvinvoinnin huomioon myös astioita tiskatessaan.

– Ehkä tiskien kanssa tilanne on sama kuin hiusten pesun: ei järvi parista tiskikerrasta ole välttämättä moksiskaan. Mutta sen sijaan, että astiat pesisi suoraan järvessä, kannattaa tiskivesi ottaa järvestä ja kaataa tiskaamisen jälkeen heinikkoiseen ojaan tai tunkioon. Myös tiskiaineeksi suosittelen ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla