Kesä, järvi ja sampoo. Mikä ei kuulu joukkoon? Kuva: Shutterstock
Kesä, järvi ja sampoo. Mikä ei kuulu joukkoon? Kuva: Shutterstock

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius vinkkaa, että kesällä olisi oiva hetki kokeilla, pärjäisivätkö kutrit kokonaan ilman sampoota.

Lomailu on huoletonta aikaa, ja mökkisaunasta järveen pulahtaessa olisi kätevää pesaista myös hiukset.

Mutta mitä vesistö tykkää sampoosta? Saako hiuksia pestä järvessä, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius?

– Tästä ei tietääkseni ole olemassa mitään selkeää lainsäädäntöä. Ainahan pesuaineen päästämistä ympäristöön tulisi välttää. Itse en siis pesisi hiuksiani sampoolla tai hoitoaineella järvessä. Toisaalta tuskinpa yksittäinen pesukerta on kovin tuhoisa järvelle. Jos siis hiukset on pakko pestä sampoolla järvessä, tulisi valita mieto, ympäristömerkillä merkitty tuote, jonka ympäristöä kemikalisoiva ja rehevöittävä vaikutus olisi mahdollisimman pieni.

Straniuksen mielestä satunnaisesta, miedolla sampoolla höystetystä järvipesusta ei siis tarvitse kantaa pohjattoman huonoa omaatuntoa. Hän kuitenkin muistuttaa, että hiukset voi yhtä hyvin pestä ihan pelkällä vedellä.

– Eihän siellä mökillä tarvitse edes niin usein pestä hiuksia. Mökkikausi on juuri oiva aika kokeilla, pärjäisivätkö omat hiukset kokonaan ilman kemikaaleja ja sampoita.

Hyvä lomailija ottaa luonnon hyvinvoinnin huomioon myös astioita tiskatessaan.

– Ehkä tiskien kanssa tilanne on sama kuin hiusten pesun: ei järvi parista tiskikerrasta ole välttämättä moksiskaan. Mutta sen sijaan, että astiat pesisi suoraan järvessä, kannattaa tiskivesi ottaa järvestä ja kaataa tiskaamisen jälkeen heinikkoiseen ojaan tai tunkioon. Myös tiskiaineeksi suosittelen ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Ihonhoitoko tylsää puurtamista? Ei siltä vaikuta.

Eläimellistä menoa

Eläinaiheisia naamioita löytyy nyt joka lähtöön. Vaihtoehtoja on kissasta pandaan ja lampaasta viidakon eläimiin. Naamiot eivät välttämättä näytä kasvoilla ihan yhtä herttaisilta kuin suloisissa pakkauskuvissa, mutta ainakin niistä saa hyvät naurut. Eläinnaamioiden hinnat ovat noin viisi euroa ja niitä valmistavat ainakin Berrisom, Skin79, MasqueBar, Kiko ja Holika Holika.

 

A post shared by Masque Bar (@mymasquebar) on

 

A post shared by Ania (@aniabienia) on

 

Paluu lapsuuteen

Hollywood-brändi Glamglow on tuonut markkinoille Sonic- ja My Little Pony -naamiot, joiden pakkauksissa seikkailevat suositut animaatiohahmot.

 

A post shared by 🦋 Suzana 🦋 (@beautymarked23) on

My Little Pony -naamioita on kolmea eri väriä, eikä niistä puutu glitteriä! Poninaamiota löytyy Suomessa ainakin Sokokselta (49,90 €).

 

A post shared by GLAMGLOW (@glamglow) on

Sonic-mutanaamio (n. 16 €) on yhtä sininen kuin ysäripelin siili ja muuttuu kuivuessaan metallinhohtoiseksi.

 

Arjen luksusta

Ylellisyyttä arkeensa kaipaava valitsee kullanhohtoisen kasvonaamion. Midaan kosketusta kasvoille tarjoavat ainakin Skin79, MasqueBar, Berrisom, Kiko, Oh K! ja Peter Thomas Roth. Osassa tuotteista on mukana aitoa kultaa. Naamiota valitessa kannattaa olla tarkkana, sillä hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta yli sataseen.

 

A post shared by Masque Bar (@mymasquebar) on

 

Salaperäiselle kaunottarelle

Jos haluat vetää salamyhkäisen vaihteen silmään, venetsialaisnaamio on oiva valinta.

 

A post shared by Karolina Wójcik (@yuki_chan_13) on

Skin79:n kangasnaamiot (n. 4 €) tuovat kauneudenhoitoon juhlavaa tunnelmaa.

Berrisomin leikkimielisissä naamioissa (n. 4 €) voi kuvitella olevansa kiinalaisen oopperan tähti.

 

Kukkia ja hedelmiä

Lähestyvää kesää voi fiilistellä Kocostarin viipalenaamioilla (n. 5 €). Jos et tykkää hedelmistä, valitse tulppaanit tai auringonkukat.

 

A post shared by KOCOSTAR Nordic (@kocostarnordic) on

 

Romanttista pitsiä

Starskinin anti-age -naamioiden (n. 13 €) tuotekuvat antavat sensuellin pitsisen vaikutelman. Todellisuus ei ehkä tavoita ihan samaa esteetiikan astetta, mutta eivät nämä kaikkein pähkähulluimmasta päästäkään ole. 

 

A post shared by Joanna Rose Ejes (@joanna_rose___) on

 

 

Näyttävä juhlakampaus ei vaadi pitkää tukkaa.

Kymmenen eri tyyliä

Polkkatukkaisen Milabun kanava on aarreaitta vaihtelua kaipaavalle lyhyttukkaiselle. Kymmenen elegantin kampauksen ohjevideo on vain jäävuoren huippu hänen kekseliäistä kampausideoistaan.

Kuohkeat kiharat

Kapealla kiharruspuikolla tai suoristusraudalla kiharat saa loihdittua hyvinkin lyhyeen tukkaan.

Juhlanuttura polkkaan

Moni juhlakampaus perustuu siihen, että hiukset kiharretaan ensin. Tämä juhlava nutturaa muistuttava kampaus syntyy polkkamittaiseen tukkaan ilman esikäsittelyä.

Elegantti kampaus ihan lyhyisiin hiuksiin

Tyylikäs juhlakampaus on mahdollinen, vaikka osa hiuksista olisi vain muutaman sentin mittaisia. Chloe Brown, jonka kanavalla on muitakin kauniita kampauksia lyhyisiin hiuksiin, näyttää mallia.

Kierrettä ja kiharaa

Tämä kepeä ja kaunis lyhyen polkkatukan juhlakampaus ei vaadi letitystaitoja, vaan perustuu kihartamiseen ja hiusosioiden kieputtamiseen toistensa ympäri. 

Pinneillä ja hiuskoristeilla voi tehdä paljon lyhyttä tukkaa juhlakuntoon laittaessa. Näyttävä koriste muuttaa simppelinkin kampauksen hetkessä juhlavaksi.