Suih, suih, päivän annos? Kuva: Shutterstock
Suih, suih, päivän annos? Kuva: Shutterstock

Kuivasampoo on loistokeksintö, mutta välillä hiukset pitää myös jaksaa puhdistaa kunnolla.

Kuivasampoo pelastaa likaisen tai lässähtäneen kuontalon – joskus jo toista tai kolmatta päivää putkeen.

Mutta onko kuivasampoon käytössä jokin maksimiraja, jota ei tulisi ylittää? Tuotehan jää hiuspohjaan muhimaan joskus pitkäksikin aikaa.

– Jokapäiväisestäkään käytöstä ei tule ongelmia, kun muistaa pestä hiukset säännöllisesti syväpuhdistavalla sampoolla, sanoo hiustuotteisiin perehtynyt IdHair-kouluttaja Jenni Ruponen.

Syväpuhdistavaa sampoota tulisi käyttää kerran viikossa tai kahdessa.

– Muuten kuivasampoo saattaa alkaa tukkia hiuspohjaa, ja seurauksena voi olla hilseilyä tai muita oireita, Jenni Ruponen kertoo.

– Ääritapauksessa puhdistamattomuudesta voisi seurata hiusten kasvun lopahtaminen, mutta se vaatisi tosi pitkään jatkunutta käyttöä.

Odota ennen kuin harjaat

Kuivasampoo ei korvaa perinteistä puhdistusta – ammattilainen suosittelee hiusten vesipesua ainakin kerran tai kaksi viikossa.

– Kuivasampoosta voi olla myös se etu, että hiusväri saattaa kestää pidempään, koska hiuksia ei pese niin usein vedellä. Myöskään hiustenpidennyksiä ei suositella pestävän kuin kolme kertaa viikossa, Jenni Ruponen sanoo.

Moni valitsee kuivasampoon sen tuoksun perusteella, mutta muihinkin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Osa pelkästään raikastaa hiukset, osa antaa myös muotoiltavuutta ja tukea hiusten tyveen.

Erityisesti yksi asia kannattaa muistaa, jos haluaa kuivasampoostaan parhaan tehon irti.

– Monelle on vierasta, että kuivasampoon annetaan olla hiuksissa hetken aikaa ennen harjaamista.

Kun aine saa tekeytyä hiuksissa minuutin tai pari, se ehtii imeä enemmän rasvaa ja toimii paremmin. Harjaaminen ei edes ole pakollista.

– Hiukset kammataan tai harjataan ainoastaan siksi, että jos kuivasampoosta jää valkoisia jälkiä hiuksiin, ne saa häivytettyä. Myös sormenpäillä hierominen ajaa saman asian, Jenni Ruponen toteaa.

Rouva

Saako kuivasampoota käyttää joka päivä? Asiantuntija antaa vinkkinsä

Nyt vaihdevuosista olen huomannut yöllä välillä hikoilevani, joten en rasvaisella tukalla kyllä asioille lähde. Olen joutunut teineistä astipesemään joka aamu hiukset, sillä minulla on Iho kasvoissa ja päänahassa. Kasvojen rasvaisuuden vuoksi en kai ole saanut ryppyjä ( ikä 62 ). Olen monta kertaa yrittänyt olla edes päivän hiuksia pesemättä. Viimeksi piti jo puolilta päivin kipaista kesken asioiden ostamassa kuivashampoota. Joka aamu piristyy kun saarasvat päänahassa pois. Ohut tukka kun on,...
Lue kommentti

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.