Matt Damonkin hoitaa ulkonäköään – nimittäin ajaa partansa – uudessa Yksin Marsissa -elokuvassa.
Matt Damonkin hoitaa ulkonäköään – nimittäin ajaa partansa – uudessa Yksin Marsissa -elokuvassa.

Avaruus on kuuma juttu, ja hitti-scifiä pukkaa valkokankaille. Miksemme ottaisi astronauteilta mallia myös ihonhoidossa!

Vuoden scifi-elokuvatapauksessa Matt Damon jää yksin Mars-planeetalle. Parta kasvaa, tukka hulmuaa ja kilot karisevat, kun Damonin hahmo Mark säännöstelee ruoka-annoksiaan. Markin astronauttikaverit, jotka hänet sinne vahingossa jättivät, matkaavat kohti Maata ja stressaavat ystävänsä kohtalosta. Mitä he eivät murehdi? Ihonsa kuntoa. Kun on astronautti ja elää unelmaansa avaruudessa tai vieraalla planeetalla, sellainen asia tuntuu aika mitättömältä, voisimme kuvitella.

Se, miten painottomuus eli avaruuden mikropainovoima vaikuttaa astronauttien ihoon, on kuitenkin ihan oikea "ongelma". Jos me suomalaiset joudumme talvisin koville kuivan ilman ja kylmän viiman ja tuiskun takia, astronautit ne vasta ovatkin koetuksella. Mikropainovoima nimittäin saa ihon ikääntymään tavallista nopeammin, kuivattaa sen rutikuivaksi ja herkentää.

Jos haluaisi äärimmäisiä vinkkejä, joilla taistella ihon kuivumista ja ikääntymistä vastaan, pitäisi siis varmaankin kysyä Nasalta! Meidän onneksemme ei tarvitse kysyä, kun Marie Claire on jo kirjoittanut aiheesta Nasan raporttien perusteella.

Tässä tulevat ohjeet kuivaihoisille tai ääriolosuhteissa eläville, jotka haluavat säilyttää ihonsa nuorekkaana:

1. Kosteuta iho vähintään kahdesti päivässä. Jos haluat hifistellä, hanki digitaalinen ihoanalysaattori eli ihon kosteusmittari. Se kertoo, kuinka kostea ihosi on, ja toimii ihonhoidon apuvälineenä.

2. Jos joudut ääriolosuhteisiin, joissa ihosi kärsii, käytä tuotteita, jotka rauhoittavat sitä ja tasoittavat ihon pH-tason. Parhaimmillaan ihonhoitotuotteet muodostavat ihon päälle kalvon, joka suojaa sitä ulkomaailman pöpöiltä ja muilta vihollisilta.

3. Tehosta ihonhoitoa seerumilla. Etsi seerumi, joka sisältää glutamyylikysteinyyliglysiiniä eli glutationia. Se auttaa ihoa taistelemaan aikaa vastaan ja helpottaa sen uusiutumista.

4. Käytä erikoistyynyliinaa. Sellaista, jonka pinnoituksessa on käytetty kuparia. Tyynyliinoja saa vaikkapa Sephoralta. Sephoran mukaan kuparityynyliina tekee iholle hyvää yön aikana, ja Nasankin tutkijat uskovat tähän. Uskoisikohan tuota? Innokkaat voivat kokeilla.

The Martian -hittikirjaan perustuva Ridley Scottin Yksin Marsissa -elokuva tuli ensi-iltaan juuri. Lue arvostelu täältä.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.