Ruskettumista voi kosmetiikalla estää tai vauhdittaa. Kuva: Colourbox
Ruskettumista voi kosmetiikalla estää tai vauhdittaa. Kuva: Colourbox

Kesällä unohdetaan ruskeat ja murretut meikkivärit. Päivetys pääsee parhaiten oikeuksiinsa kirkkaiden värien ja rusketusta korostavien voiteiden avulla.

Kesä tuli ja rusketus siinä kylkiäisinä, mutta meikkipussin sisältö ei tunnu enää millään sopivan omaan naamatauluun. Meikkivoide on liian vaalea, luomiväri tekee kasvoista harmaat ja huulipunakin riitelee ihon sävyn kanssa.

Tositarkoituksella rusketusta hakevan kannattaa ottaa huomioon muutama meikkikikka, joiden avulla päivetyksestä saa parhaat puolet esiin. Sääntö numero yksi ruskettunutta ihoa meikatessa on: unohda murretut värit. Talven tuttu ja turvallinen ruskea luomimeikki lähtee kesäksi vaihtopenkille, sillä jos kaikki värit kasvoilla ovat ruskean sävyjä, lopputulos näyttää tunkkaiselta.

Kasvojen kerätessä väriä auringossa käy äkkiä niin, ettei vanha meikkivoide sovi enää päivetyksen pariksi. Osta vastaavasta voiteesta tummempi sävy, jotta voit sekoittaa niistä iholle juuri sen oikean värin. Pisamaisen ihon haltijan pitäisi jättää liian raskas ja peittävä meikkivoide suosiolla odottamaan syksyä, sillä pisamien peittämisyritykset voivat luoda iholle harmaan vaikutelman.

Koska iho voi yleensä kesällä hyvin, meikkivoiteen tilalle kannattaa hankkia sävyttävä päivävoide. Se antaa ihon hengittää ja tuo rusketuksen esiin.

Piut paut puutereille

Sekä tavallisen puuterin että aurinkopuuterin käyttöä ruskettuneella iholla on syytä tarkkailla. Paksu puuterikerros kadottaa kasvoilta niiden luonnollisen kiillon, eikä rusketus pääse pintaan.

Hentoa päivetystä voi korostaa aurinkopuuterilla sipaisemalla sitä poskipään alle yläviistoon. Myös kaksoisleukaa saa häivytetty aluetta tummentamalla. Todella ruskettuneen kannattaa kuitenkin jättää aurinkopuuterin käyttö minimiin, muuten kasvot alkavat näyttää likaisilta.

– Aurinkopuuteria ei koskaan pitäisi käyttää koko kasvoille. Hehkua ruskettuneelle iholle saa sipaisemalla hohtavaa aurinkopuuteria dekolteelle ja olkapäille, meikkaaja Heidi Reponen opastaa.

Poskipunaksi ruskettuneen kannattaa valita pinkkiä tai roosaa, se raikastaa ihon sävyä.

Värit käyttöön

Kasvojen rusketusta korostat parhaiten ripauksella väriä. Kesällä kirkkaita värejä kannattaa käyttää rohkeasti, sillä ruskettuneella iholla on helpompi revitellä. Pidä mielessä seuraava sääntö: lämpimät sävyt korostavat rusketusta, kylmät värit viilentävät.

Luomiväreistä trendikkäin on turkoosi. Myös kirkkaankeltainen ja hempeä vaaleanpunainen näyttävät sietämättömän hyviltä päivetystä vasten. Jos et innostu räikeistä luomista, suosi metallivärejä kuten kultaa, pronssia, kuparia ja hopeaa.

Voidemaiset meikit sopivat läpikuultavuutensa takia loistavasti ruskettuneelle hipiälle. Ne ovat myös vaivattomia, koska värin saa sutaistua kasvoille näppärästi sormilla. Luomista ei ole pakko tehdä superkirkkaita, sillä jo aavistus voideväriä tuo rusketusta esiin. Yksi sävy koko luomelle riittää. Valitse myös poskille voidemainen väri.

Ruskettunut suosii värikkään silmämeikin rinnalla läpikuultavia huulikiiltoja. Jos et halua haaskata arvokasta auringonottoaikaa meikkaamiseen, unohda luomimeikki ja räväytä värikkäällä huulipunalla. Jätä lilaan tai siniseen taittuvat sävyt syksymmälle ja suosi kesällä pinkkiä, roosaa ja korallinvärejä.

Rusketus esiin voiteella

Rusketusta hankkiessa on syytä suojautua UV-säteiltä kunnon kertoimien avulla. Kärsimättömille auringonottajille on tänä kesänä tarjolla aurinkovoiteita, jotka sisältävät hitusen itseruskettavia ainesosia. Ne tehostavat rusketusta entisestään.

Jos pelkäät päivetyksen kaikkoavan iholta ennen aikojaan, ota avuksi rusketusta korostavat voiteet. Erilaiset kasvisöljyjä sisältävät tuotteet paitsi pehmittävät ihoa, myös nopeuttavat sen ruskettumista.

Voiteissa on aineita, jotka aktivoivat ihon melaniinin tuotantoa. Näin ihon oma ruskettumisprosessi vauhdittuu. Aloita rusketusta korostavien tuotteiden käyttö reilu kolme päivää ennen auringonottosessiota. Rasvaa aamuin illoin ja jatka viikko esimerkiksi mökkiloman jälkeen.

Kaikki eivät halua altistaa ihoaan auringonvalon vaikutuksille. Tällöin päivetystä himoitseva ottaa käyttöön itseruskettavat voiteet. Ne tummentavat ainoastaan ihon pintakerrosta auringon ujuttautuessa syvempiin ihokerroksiin. Aito rusketus säilyy iholla kuukauden päivät, itseruskettava katoaa iholta noin viikossa.

Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.