Kevyt hiihtomeikki näyttää hyvältä myös suksipäivän jälkeen takkatulen loisteessa.

Suksimeikki vaatii pieniä kikkoja pysyäkseen kasvoilla koko päivän. Ihon punakkuuden peittämisen lisäksi sen tärkein tehtävä on suojata ihoa viimalta ja kylmältä, sekä aurinkopäivinä tietysti uv-säteiltä.

Iholle suojaa

Vaikka olet lähdössä vain ladulle, tee kevyt meikkipohja. Se nimittäin suojaa ihoa pakkaselta. Sävyttävä päivävoide tasoittaa ihonväriä kevyesti ja sen päälle taputeltu irtopuuteri varjelee viimalta. Taputtele irtopuuteria kaulalle asti. Jos kasvot ovat kalpakat, sipaus aurinkopuuteria tekee terää poskipunan sijasta.

3 x Säpinää silmiin

1. Unohda luomivärit, sillä rinteessä ripsiväri plus rajaus ovat se juttu. Nestemäisellä vedenpitävällä rajauksella saa pysyvimmät viirut, kun taas kynärajaus kulkee takintaskussa rinteessäkin, ja rajausta voi korjailla ennen after skitä.
2. Puuteroi silmäluomet ja tee rajaus puuteroinnin päälle. Kun vielä painat puuteria tai rajauksen sävyistä luomiväriä päälle, niin rajaus on ja pysyy. Hyvä rinnerajausväri on jäätävän tummansininen.
3. Valitse ripsiväriksi ehdottomasti vedenkestävä laatu. Taivuta ripset ja anna ensimmäisen kerroksen kuivaa hetki ennen toisen levitystä. Jos laskut hoituvat silmämeikittä, jo pelkkä ripsientaivutus ilman maskaraa tekee katseelle ihmeitä

Tukka pörrölle

Liiskaantuneet hiukset pipon tai kypärän alla ovat tuttu juttu suksijoille. Kun koko päivän hikoilee hattu päässä ja sen jälkeen haluaisi näyttää siedettävältä, avainasia on hiusten muotoilutuotteiden valinta. Muotoile tukka sellaisilla tuotteilla, joiden ansiosta hiukset voi möyhiä takaisin kuosiin päivän päätteeksi. Tuuhentavat muotoilutuotteet ja hiuspuuterit sopivat tähän hommaan. Pieni sormitupeeraus tukkatyveen tekee myös ihmeitä.

Rento letti on toimiva piponaluskampaus. Toispuoleinen malli ei kutita niskaa.
 

Huomio! Hiuslakkaa ei tukkaan kannata pahemmin suihkutella. Se helposti kovettuu hiuksiin pipon alla ja hilseilee pois, eikä lakka ole pöyhintäänkään paras mahdollinen tuote.

Hoivaa huulia

Huulet tahtovat kuivua viimassa. Hoida ne iltaisin kuntoon hammasharjakuorinnalla. Pyörittele huulet pehmeiksi harjalla ja tuhlaa huulihoidetta.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.