Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kampaaja kertoo ammattilaisen vinkit kuivasampoon passeliin käyttöön.

Kuivasampoosta on tullut monen tukanlaittajan luottotuote. Se freesaa hiukset nopeasti ja antaa niille mukavasti rakennetta. Folk Helsingin kampaaja ja bloggaaja Meeri Mäntylä kertoo, että jos tuotetta käyttää väärin, se saattaa olla hiuksille haitallista.

– Jos kuivasampoota käyttää liian usein ja suihkuttaa liian läheltä, tukkaan muodostuu kerros, joka saattaa tukkia päänahan. Joillakin se voi aiheuttaa hilseilyä, toisilla kuivumista ja toisilla rasvoittumista. Kerrostumat saa pestyä pois syväpuhdistavalla shampoolla.

Hiuksiin, ei päänahkaan

Meeri muistuttaa, että sampoota pitää suihkuttaa hiusten tyveen eikä päänahkaan. Myös suihkutusetäisyys kannattaa muistaa.

- 20 sentin päässä päästä on hyvä yleissääntö. Silloin tuotetta ei tule liikaa, eikä kuivasampoo myöskään vaalenna hiusta. Mieluummin laittaa useamman kerroksen kaukaa, kuin kertaalleen liian läheltä.

Kuivasampoissakin on eroja. Ammattilainen muistuttaa, että sen oikean valinnassa omalla hiuslaadulla on merkitystä.

– Jos hius on hyväkuntoinen, tarvitsee siihen kovemmat tökötit. Hauraaseen hiukseen sopii kevyempi spray. Itselle sopiva kuivasampoo löytyy kokeilemalla. Onneksi marketeissa on hyviä tuotteita ja kokeiluun sopiva hintataso.

Ei övereitä

Usein kuivasampoolla pelastetaan huono hiuspäivä. Silloin Meerin mielestä kannattaa laittaa hiukset kiinni.

– Kun hiukset ovat kiinni, ei tuotetta tarvitse kuin näkyville kohdille, eli jakauksen ympärille, takaraivon päälliosaan ja ohimoiden kohdille. Jos pitää hiuksia auki, joutuu tuotetta laittamaan usempiin kohtiin.

Suihkeella ei kannata korvata pesua liian usein.

– En laittaisi kuivasampoota kahtena päivänä peräkkäin. Silloin kannattaa jo pestä hiukset. Muuten hiukset menevät suttaisen näköisiksi.

Sampoota vai puuteria?

Hiusten freesaamisen lisäksi kuivasampoo on hyvä muotoilutuote. Meeri kertoo, että tyvenkohotuksen lisäksi se on oiva tuote kiharretuille hiuksille

- Sitä voi suihkutella pituuksiin ja puristella kiharoita, jos haluaa lisää rakennetta.

Kuivasampoon kaltaisella hiuspuuterilla saa myös kohotettua kampausta. Mutta ovatko tuotteet verrannolliset?

– Evät ole. Hiuspuuteri sopii vain hiusten muotoilemiseen. Kuivasampoo on hienojakoisempaa kuin hiuspuuteri. Jos puuterilla yrittää freesata hiuksia ja laittaa sitä saman verran kuin kuivasampoota, tulee hiuksista yksi iso takkukasa, Meeri Mäntylä sanoo.

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.