Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kampaaja kertoo ammattilaisen vinkit kuivasampoon passeliin käyttöön.

Kuivasampoosta on tullut monen tukanlaittajan luottotuote. Se freesaa hiukset nopeasti ja antaa niille mukavasti rakennetta. Folk Helsingin kampaaja ja bloggaaja Meeri Mäntylä kertoo, että jos tuotetta käyttää väärin, se saattaa olla hiuksille haitallista.

– Jos kuivasampoota käyttää liian usein ja suihkuttaa liian läheltä, tukkaan muodostuu kerros, joka saattaa tukkia päänahan. Joillakin se voi aiheuttaa hilseilyä, toisilla kuivumista ja toisilla rasvoittumista. Kerrostumat saa pestyä pois syväpuhdistavalla shampoolla.

Hiuksiin, ei päänahkaan

Meeri muistuttaa, että sampoota pitää suihkuttaa hiusten tyveen eikä päänahkaan. Myös suihkutusetäisyys kannattaa muistaa.

- 20 sentin päässä päästä on hyvä yleissääntö. Silloin tuotetta ei tule liikaa, eikä kuivasampoo myöskään vaalenna hiusta. Mieluummin laittaa useamman kerroksen kaukaa, kuin kertaalleen liian läheltä.

Kuivasampoissakin on eroja. Ammattilainen muistuttaa, että sen oikean valinnassa omalla hiuslaadulla on merkitystä.

– Jos hius on hyväkuntoinen, tarvitsee siihen kovemmat tökötit. Hauraaseen hiukseen sopii kevyempi spray. Itselle sopiva kuivasampoo löytyy kokeilemalla. Onneksi marketeissa on hyviä tuotteita ja kokeiluun sopiva hintataso.

Ei övereitä

Usein kuivasampoolla pelastetaan huono hiuspäivä. Silloin Meerin mielestä kannattaa laittaa hiukset kiinni.

– Kun hiukset ovat kiinni, ei tuotetta tarvitse kuin näkyville kohdille, eli jakauksen ympärille, takaraivon päälliosaan ja ohimoiden kohdille. Jos pitää hiuksia auki, joutuu tuotetta laittamaan usempiin kohtiin.

Suihkeella ei kannata korvata pesua liian usein.

– En laittaisi kuivasampoota kahtena päivänä peräkkäin. Silloin kannattaa jo pestä hiukset. Muuten hiukset menevät suttaisen näköisiksi.

Sampoota vai puuteria?

Hiusten freesaamisen lisäksi kuivasampoo on hyvä muotoilutuote. Meeri kertoo, että tyvenkohotuksen lisäksi se on oiva tuote kiharretuille hiuksille

- Sitä voi suihkutella pituuksiin ja puristella kiharoita, jos haluaa lisää rakennetta.

Kuivasampoon kaltaisella hiuspuuterilla saa myös kohotettua kampausta. Mutta ovatko tuotteet verrannolliset?

– Evät ole. Hiuspuuteri sopii vain hiusten muotoilemiseen. Kuivasampoo on hienojakoisempaa kuin hiuspuuteri. Jos puuterilla yrittää freesata hiuksia ja laittaa sitä saman verran kuin kuivasampoota, tulee hiuksista yksi iso takkukasa, Meeri Mäntylä sanoo.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.