Tupsaus irtopuuteria antaa meikille viimeisen silauksen. Kauneimmillaan se on lähes näkymätön mutta pitää kiillon poissa.

Hyppysellinen irtopuuteria riittää. Aloita taputtelu­ kasvojen keskeltä ja häivytä sivuja kohti. Silmän­ympäryksille tarvitaan vain sipaisu.­

1. Dr. Hauschkan Face powder loose

27,50 €
2/5 pistettä

Lupaus
Läpikuultava puuteri sulautuu ihoon luonnollisesti ja tekee­ meikistä kestävän. Sisältää­ aitoa silkkiä. Yksi sävy.­
Kokemus
Tuoksu on Dr. Hausckalle tyypillisen tapaan yrttinen muttei tällä kertaa kuitenkaan liian tuju. Rasia on melko heppoisen tuntuinen, ja sihdin reiät ovat niin reilut, että puuteria tupsahtaa vippaan reippaasti. Jauhomaisen kuivan koostumuksen vuoksi puuteri tuntuu melkein rapisevan iholla. Plussaa siitä, että öljyisetkin kasvot pysyvät kiillottomina pitkään. Puuteri on riittoisaa, koska minimaalisen pieni määrä riittää mainiosti.

2. No7:in Perfect light loose powder

17,90 €
3/5 pistettä

Lupaus
Puuteri takaa virheettömän ja heleän lopputuloksen. Mukana on valoa heijastavia hiukkasia. Kevyt, silkinhieno koostumus. Yksi sävy.
Kokemus
Matala purkki sopii hyvin käteen,­ ja sihti annostelee puuteria juuri sopivasti. Läpinäkyvän­ vaalea ja aavistuksen punertava sävy ei ­ ehkä ole paras vaihtoehto punoittavalle iholle. Koostumus on ohut, tuoksuton ja pölisemätön. Mukana on valoa­ heijastavia pigmenttejä, kuten luvattiinkin, mutta hohde on silti mukavan maltillinen. Ihon kiilto ei pysy kurissa aivan iltaan asti.

3. Elizabeth Ardenin Seramide skin smoothing loose powder

46 €3,5/5 pistettä

Lupaus
Ultrakevyt, ylellinen puuteri kestää kasvoilla täydellisenä koko päivän. Anti-age-­koostumus ravitsee ihoa ja saa sen näyttämään sileämmältä. Neljä sävyä.
Kokemus
Tukevasti kädessä­ pysyvä, kultakantinen purkki on kuin karamellirasia, joten se on kiva jättää esille. Puuterissa on mukana aavistus pikkuruisia hohdehippusia, jotka antavat iholle lisä­hehkua. Tuote sopiikin loistavasti esimerkiksi harmauteen taipuvaiselle aikuiselle iholle. Pieni miinus isoista rei’istä, joista puuteria pöllyää­ melko reippaasti.

4. Lancômen Poudre majeure excellence

54 €
3/5 pistettä

Lupaus
Mikroilmava koostumus, jolla syntyy luonnollinen, satiinipintainen meikki. Puuteri suojaa ihoa kuivumiselta. Kolme sävyä.
Kokemus
Puuterirasia on testin ainoa, jonka kantta ei kierretä auki. Se nostetaan ylös, eikä avaaminen ole järin kätevää. Lisää­ säätöä tulee siitä, että sihti pitää asentaa itse, eikä se tahdo pysyä paikallaan. Harmi, sillä itse puuteri on ylellisen hienojakoista ja kevyen­ tuntuista. Iho jää himmeän satiinipintaiseksi, ja kasvot pysyvät kiillottomina tuntikaupalla. Hienostunut tuoksu henkii tuttua Lancôme-laatua.

5. Chanelin Natural finish­ loose powder

56,50 €
5/5 pistettä, TESTIN PARAS!

Lupaus
Läpikuultava koostumus tekee­ ihosta kauniin satiinipintaisen. Kaksi värisävyä.
Kokemus
Rasia on testin painavin mutta myös tyylikkäin. Matala muoto on kätevä, koska purkki pysyy pöydällä keikkumatta. Vippaan tulee juuri sopiva määrä unelmankevyttä puuteria. Sitä voi tupsutella jopa suoraan kosteusvoiteen päälle, eikä iho tunnu kuivan kiristävältä. Puuterissa on nostalginen mutta mukavan vieno tuoksu. Irtopuutereiden aatelia, ei voi muuta sanoa!

6. Lumenen Mineral loose powder

17,90 €
4/5 pistettä

Lupaus
Unelmanohut koostumus varmistaa meikin pysyvyyden. Antaa iholle luonnollisen ja hillityn mattapinnan. Yksi sävy.
Kokemus
Rasia on melko arkinen mutta käteen sopiva, ja reiät ovat tarpeeksi pienet. Puuterin annosteleminen onnistuu siis helposti. Läpikuultava sävy on kerrassaan mainio: ei liian kellertävä tai punertava vaan luonnollisen beige. Sopivan sirolla vipalla pientenkin ihoalueiden puuterointi käy sujuvasti. Näin edulliseksi vaihtoehdoksi tuote on todella laadukas. Hyvin miedolta tuoksuva puuteri ei erotu iholta lainkaan, mutta kasvot pysyvät himmeäpintaisina.

7. Make Up For Everin Super matte loose powder

34,70 €
4,5/5 pistettä

Lupaus
Kevyt ja läpikuultava irtopuuteri kiinnittää meikin ja tasoittaa ihon huomaamattomasti. Sopii kaikille ihotyypeille. 16 sävyä.
Kokemus
Höh, missä vippa? Tämä on puute, jollei satu omistamaan ylimääräistä vippaa tai irtopuuterisivellintä. Pakkaus on selkeän asiallinen, mutta sisältö yllättää.­ Puuteri on todella silkkisen tuntuista ja suorastaan liukuu iholla. Luvattu mattavaikutelma ei ole tippaakaan jauhoinen vaan suorastaan valoa­ heijastavan läpikuultava. Tuoksua ei ole nimeksikään, mikä miellyttää herkkä­nenäisiä.

Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.