Ihon puhdistamiseen pitäisi uhrata aikaa noin minuutti. Kuva: Colourbox
Ihon puhdistamiseen pitäisi uhrata aikaa noin minuutti. Kuva: Colourbox

Konstit on monet, sanoi mimmi, kun naamaa puhtaaksi pyyhki.

1. Puhdista

Menneitä ovat ajat, jolloin meikinputsarit pelkästään poistivat meikin ja lian iholta. Nyt putsarit on terästetty ihoa hoitavilla ja suojaavilla aineilla. Sen lisäksi, että ne puhdistavat ihon täydellisesti, ne jättävät iholle hoitavia hienouksia.

Maailmalla jo joihinkin putsareihin on lisätty aurinkosuojaa, mutta saastesiepparit ovat tätä päivää Suomessakin. Ne paitsi putsaavat saasteet myös estävät pölyjen pääsyn kasvoille.

Puhdistusöljyt sopivat kuin nakutettu kylmiin talvioloihimme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Öljyn idea perustuu siihen, että samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista, kertoo Dermalogican kouluttaja Piia Pirtilä. Putsarin öljyt poistavat tehokkaasti iholta päivän aikana kertyneen rasvan, lian ja aurinkosuoja-aineet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka ajatus öljystä ei tuntuisikaan ensialkuun järkevältä, öljy puhdistaa todella tehokkaasti ja jättää ihon pehmeäksi.
Kaikkihan me osaamme ihomme puhdistaa, tai niin ainakin luulemme. Puhdistamiseen pitäisi käyttää aikaa noin minuutti, mutta harva kuitenkaan tekee näin.

– Tutkimusten mukaan suurin osa hoitaa tämän homman alle kymmenessä sekunnissa, kertoo Pirtilä.

Jos ajatus huolellisesta puhdistamisesta siis haukotuttaa, pyyhkäise ihoa kasvovesipumpulilla kaupunkipäivän jälkeen ja katso tulos pumpulista. Saasteita ja ihotalia tummanaan oleva pumpuli näyttää, miksi ihoa puhdistetaan, vaikkei meikkiä käyttäisikään.

2. Kuori

Kuorinnan nimeen vannovat kriittisimmätkin ihonhoitoihmiset. Mikään muu kotihoito ei anna yhtä pikaisia ja näkyviä vaikutuksia. Iho näyttää heti kuulakkaammalta, kun vanhat solut on hangattu sen pinnalta pois. Myös kosteus- ja tehoaineet imeytyvät paremmin.

Kuorinnat ovat yksi suosituimmista ihoammattilaisten tekemistä tehohoidoista, ja niiden siivellä kotikuorinnatkin ovat tehostuneet.

Tuttu voidemainen raekuorinta toki tuntuu iholla hyvältä, mutta päivän sana on happo. Kun raekuorinnat hangataan mekaanisesti käsin kasvoille, kemialliset happokuorinnat liuottavat vanhat ihosolut pois.

Happokuorinta on myös hieman tehokkaampi ja hellävaraisempi kuin raeversio. Joihinkin hoitolakuorintoihin itse asiassa lisätään rakeita vain hämäykseksi, ja kemialliset ainesosat tekevät varsinaisen kuorintatyön.

Happokuorintojen lisäksi pinnalla ovat myös mikrokuorinnat. Ne ovat päivittäin käytettäviä voiteita ja kasvovesiä, joihin on lisätty kemiallisesti kuorivia aineita. Mikrokuorintatuotteet ovat mietoja, eivätkä korvaa peruskuorintaa. Samana päivänä niitä ei kuitenkaan kannata käyttää.

Kuorinta sopii kaikille, kunhan vain tuote ja käyttöahkeruus ovat oikeita. Herkkää ihoa kannattaa kuoria harvemmin kuin paksua ja kuivaa. Herkkää ihoa ei myöskään kannata kuoria rakeilla, sillä hankaus voi ärsyttää punoittavaa hipiää.

– En suosittelisi raekuorintaa tulehtuneelle finni-ihollekaan. Jos finnit menevät rikki, hangattava voide voi levittää tulehduksen koko kasvoille, Pirtilä kertoo.

3. Kosteuta

Kaikkien iho tuntuu joskus kuivalta. Punoitus, kutina ja kiristys lisääntyvät talvella, mutta jotkut kärsivät niistä vuoden ympäri.

Tutkijoiden mukaan ihomme muuttuu kuivaksi hyvin todennäköisesti siihen mennessä, kun täytämme 40 vuotta. Kun ihon rasvojen eli lipidien ja suojaavien keramidien määrä laskee, iho kuivuu ja rypytkin korostuvat. Siksi kosteus- ja suojavoiteet ovat käyttämisen arvoisia.

Iho voi olla kahdella eri tavalla kuiva. Ihosta voi uupua rasvaa eli lipidejä tai ihon pintakerroksesta voi puuttua kosteutta. Myös rasvainen iho voi siis olla kuiva.

Kuivan ja pintakuivan ihon oireet ovat pahimmat siellä, missä on vain vähän talirauhasia, kuten käsivarsissa, jaloissa, vartalolla sekä poskipäillä ja silmänympäryksillä. Myös rasvaton ruokavalio yllyttää nykyään monen ihoa kuivemmaksi.

Vaikka ihoa ei voi kosteuttaa liikaa, usein siihen valitaan vääränlainen tuote. Esimerkiksi pintakuivalle sekaiholle hyvin rasvainen voide voi aiheuttaa lisää epäpuhtauksia, koska iho on oikeasti kosteustuotteen tarpeessa.

Kun iho kuivuu, rasvaisempaan voiteeseen vaihto ei aina siis kannata. Silloin kuvaan astuvat kosteusnaamiot ja seerumit.

– Tehotuotteet imeytyvät ihoon paremmin kuin voiteet. Apu kuivaan ihoon voi löytyä tehokosteustuotteista ennemmin kuin aina entistä paksummista voiteista, Pirtilä selvittää. Rasvaiset voiteet sopivat sitten rutikuivalle iholle, mutta sitäkin kannattaa kosteusnaamioida talvisin vaikka päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla