Ihon puhdistamiseen pitäisi uhrata aikaa noin minuutti. Kuva: Colourbox
Ihon puhdistamiseen pitäisi uhrata aikaa noin minuutti. Kuva: Colourbox

Konstit on monet, sanoi mimmi, kun naamaa puhtaaksi pyyhki.

1. Puhdista

Menneitä ovat ajat, jolloin meikinputsarit pelkästään poistivat meikin ja lian iholta. Nyt putsarit on terästetty ihoa hoitavilla ja suojaavilla aineilla. Sen lisäksi, että ne puhdistavat ihon täydellisesti, ne jättävät iholle hoitavia hienouksia.

Maailmalla jo joihinkin putsareihin on lisätty aurinkosuojaa, mutta saastesiepparit ovat tätä päivää Suomessakin. Ne paitsi putsaavat saasteet myös estävät pölyjen pääsyn kasvoille.

Puhdistusöljyt sopivat kuin nakutettu kylmiin talvioloihimme.

– Öljyn idea perustuu siihen, että samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista, kertoo Dermalogican kouluttaja Piia Pirtilä. Putsarin öljyt poistavat tehokkaasti iholta päivän aikana kertyneen rasvan, lian ja aurinkosuoja-aineet.

Vaikka ajatus öljystä ei tuntuisikaan ensialkuun järkevältä, öljy puhdistaa todella tehokkaasti ja jättää ihon pehmeäksi.
Kaikkihan me osaamme ihomme puhdistaa, tai niin ainakin luulemme. Puhdistamiseen pitäisi käyttää aikaa noin minuutti, mutta harva kuitenkaan tekee näin.

– Tutkimusten mukaan suurin osa hoitaa tämän homman alle kymmenessä sekunnissa, kertoo Pirtilä.

Jos ajatus huolellisesta puhdistamisesta siis haukotuttaa, pyyhkäise ihoa kasvovesipumpulilla kaupunkipäivän jälkeen ja katso tulos pumpulista. Saasteita ja ihotalia tummanaan oleva pumpuli näyttää, miksi ihoa puhdistetaan, vaikkei meikkiä käyttäisikään.

2. Kuori

Kuorinnan nimeen vannovat kriittisimmätkin ihonhoitoihmiset. Mikään muu kotihoito ei anna yhtä pikaisia ja näkyviä vaikutuksia. Iho näyttää heti kuulakkaammalta, kun vanhat solut on hangattu sen pinnalta pois. Myös kosteus- ja tehoaineet imeytyvät paremmin.

Kuorinnat ovat yksi suosituimmista ihoammattilaisten tekemistä tehohoidoista, ja niiden siivellä kotikuorinnatkin ovat tehostuneet.

Tuttu voidemainen raekuorinta toki tuntuu iholla hyvältä, mutta päivän sana on happo. Kun raekuorinnat hangataan mekaanisesti käsin kasvoille, kemialliset happokuorinnat liuottavat vanhat ihosolut pois.

Happokuorinta on myös hieman tehokkaampi ja hellävaraisempi kuin raeversio. Joihinkin hoitolakuorintoihin itse asiassa lisätään rakeita vain hämäykseksi, ja kemialliset ainesosat tekevät varsinaisen kuorintatyön.

Happokuorintojen lisäksi pinnalla ovat myös mikrokuorinnat. Ne ovat päivittäin käytettäviä voiteita ja kasvovesiä, joihin on lisätty kemiallisesti kuorivia aineita. Mikrokuorintatuotteet ovat mietoja, eivätkä korvaa peruskuorintaa. Samana päivänä niitä ei kuitenkaan kannata käyttää.

Kuorinta sopii kaikille, kunhan vain tuote ja käyttöahkeruus ovat oikeita. Herkkää ihoa kannattaa kuoria harvemmin kuin paksua ja kuivaa. Herkkää ihoa ei myöskään kannata kuoria rakeilla, sillä hankaus voi ärsyttää punoittavaa hipiää.

– En suosittelisi raekuorintaa tulehtuneelle finni-ihollekaan. Jos finnit menevät rikki, hangattava voide voi levittää tulehduksen koko kasvoille, Pirtilä kertoo.

3. Kosteuta

Kaikkien iho tuntuu joskus kuivalta. Punoitus, kutina ja kiristys lisääntyvät talvella, mutta jotkut kärsivät niistä vuoden ympäri.

Tutkijoiden mukaan ihomme muuttuu kuivaksi hyvin todennäköisesti siihen mennessä, kun täytämme 40 vuotta. Kun ihon rasvojen eli lipidien ja suojaavien keramidien määrä laskee, iho kuivuu ja rypytkin korostuvat. Siksi kosteus- ja suojavoiteet ovat käyttämisen arvoisia.

Iho voi olla kahdella eri tavalla kuiva. Ihosta voi uupua rasvaa eli lipidejä tai ihon pintakerroksesta voi puuttua kosteutta. Myös rasvainen iho voi siis olla kuiva.

Kuivan ja pintakuivan ihon oireet ovat pahimmat siellä, missä on vain vähän talirauhasia, kuten käsivarsissa, jaloissa, vartalolla sekä poskipäillä ja silmänympäryksillä. Myös rasvaton ruokavalio yllyttää nykyään monen ihoa kuivemmaksi.

Vaikka ihoa ei voi kosteuttaa liikaa, usein siihen valitaan vääränlainen tuote. Esimerkiksi pintakuivalle sekaiholle hyvin rasvainen voide voi aiheuttaa lisää epäpuhtauksia, koska iho on oikeasti kosteustuotteen tarpeessa.

Kun iho kuivuu, rasvaisempaan voiteeseen vaihto ei aina siis kannata. Silloin kuvaan astuvat kosteusnaamiot ja seerumit.

– Tehotuotteet imeytyvät ihoon paremmin kuin voiteet. Apu kuivaan ihoon voi löytyä tehokosteustuotteista ennemmin kuin aina entistä paksummista voiteista, Pirtilä selvittää. Rasvaiset voiteet sopivat sitten rutikuivalle iholle, mutta sitäkin kannattaa kosteusnaamioida talvisin vaikka päivittäin.

Meikin keskipisteeksi riittää nyt yksi värikkäänä loistava luomivärisävy.

Ensin tulivat keväiset pastellit, ja kesää kohti mentäessä luomivärit muuttuvat aina vain kirkkaammiksi. Katso mallia julkkiksilta, jotka ovat ottaneet värikkäiden luomivärien trendin omakseen.

Neonvihreää

Meikkaaja Mai Quynh julkaisi kuvan näyttelijä Alison Brien häikäisevästä luomivärilookista. Sähäkän sävyn kanssa muu meikki kannattaa pitää minimalistisena.

Loistavaa laventelia

Olivia Munnin laventelinvioletti silmämeikki on Patrick Tan käsialaa.

Lämmintä keltaista

Näyttelijä Margot Robbie näyttää, että keltaisen luomivärin voi levittää aina kulmakarvoihin asti.

Sinistä ja lilaa

 

🌈 #lilycollins 💋

Henkilön Vincent Oquendo (@makeupvincent) jakama julkaisu

Hempeissäkin sävyissä voi olla näyttävyyttä. Meikkaaja Vincent Oquendo teki näyttelijä Lily Collinsille meikin, jonka väreissä näkyi vaaleanpunaista, lilaa ja vaaleansinistä.

Näyttävää kullankeltaista

Värikäs glittermeikki huomataan varmasti. Malli Gigi Hadidin luomilla hehkui kulta.

Trendikästä sinistä

 

LIBRA 🔷 #kkwxmario #kkwbeauty #kimkardashian #makeupbymario #mariodedivanovic

Henkilön MARIO FAN PAGE (@mariodedivanovic) jakama julkaisu

Sinisen luomivärin kanssa ei tarvitse himmailla. Kim Kardashian West ja meikkaaja Mario Dedivanovic nostivat klassikkosävyn jälleen pinnalle.

Ruskeiden silmien meikkaamisessa rajana on vain mielikuvitus.

Ruskeisiin silmiin sopivat lähestulkoon kaikki luomivärit.

Klassisimmat valinnat ruskeille silmille ovat violettiin taittavat sävyt sekä hohtava pronssi tai kulta.

Ruskeita silmiä korostavat luomivärisävyt:

  • Tumma violetti
  • Kulta
  • Pronssi

Lisäksi ruskeiden silmien kanssa hyvin sopivat luomivärisävyt:

  • Hiilen- ja tummanharmaa
  • Hopea
  • Vaalea samppanja
  • Mintunvihreä tai muu kirkas väripilkku
  • Sammalenvihreä

Vihreä luomiväri saa ruskeat silmät näyttämään kirkkaammilta. Kuva: Shutterstock
Vihreä luomiväri saa ruskeat silmät näyttämään kirkkaammilta. Kuva: Shutterstock

Ruskeasilmäinen saa katseeseensa intensiivisyyttä mustalla rajauksella. Rajausvärinä kannattaa kokeilla myös tummansinistä.

Lähteet: Byrdie, StyleCasterThe Good Glow