Varsinkin vaurioittuneet hiukset haalivat herkästi silikonia. Kuva: Shutterstock
Varsinkin vaurioittuneet hiukset haalivat herkästi silikonia. Kuva: Shutterstock

Silikonin hyvien ominaisuuksien vuoksi sitä löytyy monista hiustuotteista. Silikonista voi kuitenkin olla haittaa sekä hiuksille että ympäristölle.

Hiukset kuluvat arkisesti monesta eri syystä. Kortensa kekoon kantavat ainakin auringonpaiste, tuuli, pakkanen sekä hiusten värjääminen ja lämpökäsittely. Hiukset saattavat lisäksi ihan huomaamatta kerätä silikonia tavallisista hiustuotteista.

Miksi hiustenhoitotuotteissa ja shampoissa sitten on silikonia? Kysyimme Hiusdueton ekokampaaja ja estenomi Minna Mäkeläiseltä, mitä kaikkea hiustuotteiden silikoneista pitäisi tietää.

Miksi silikonia on niin monissa hiustenhoitotuotteissa?

“Silikonit ovat käteviä raaka-aineita hiustuotteisiin, ja niitä onkin käytetty pitkään erilaisissa kosmeettisissa tuotteissa. Silikonit muun muassa selvittävät sotkuisia hiuksia tekemällä niistä liukkaammat ja pehmeämmät, lisäävät kiiltoa ja parantavat tuotteen levittyvyyttä. Silikoni auttaa tuotteita myös säilymään pidempään.

Silikoni muodostaa hiuksiin hylkivän kalvon, mikä pitää kosteutta hiuksen sisällä ja samalla suojaa hiusta ulkoisilta haittatekijöiltä. Silikonia sisältävät hiustenhoitotuotteet hylkivät esimerkiksi ilmassa olevaa kosteutta. Hiukset säilyttävät siten paremmin muotonsa eikä kampaus kärsi.”

Onko silikonista haittaa?

“Jotkut silikonit ovat ympäristölle hyvinkin haitallista, koska niitä kulkeutuu kosmeettisista tuotteista pesun jälkeen vesistöihin ja sitä kautta myös ihmisiin. Joitain silikoneja tutkitaan Euroopan kemikaalivirastossa, koska niiden on huomattu olevan ympäristölle haitallisia. Tiettyjen silikoniyhdisteiden käytön rajoittamista kosmeettisissa valmisteissa harkitaan, koska ne ovat erittäin hitaasti hajoavia ja biokertyviä.

Kokemuksieni mukaan silikonia kerääntyy hiuksiin varsinkin, jos hius on huokoista ja muuten huonokuntoista esimerkiksi vaalentamisen ja lämpökäsittelyjen seurauksena. Tällöin puhutaan hiuksiin kertyvistä hoito- ja muotoilutuotejäämistä. Jos hiuksia pesee ja muotoilee paljon, silikonien kertyminen on mahdollista. Kun esimerkiksi shampoossa, hoitoaineessa, lämpösuojatuotteessa sekä hiuskiinteessä on silikonia, kertyy sitä hiukseen."

Pääseekö silikonista eroon ja miten sen tunnistaa?

“Silikonit, jotka ovat vesiliukoisia, luultavimmin peseytyvät hiuksesta pois. Kaikki silikonit eivät kuitenkaan ole vesiliukoisia, minkä vuoksi niitä kertyy hiuksiin, vesistöihin ja vesieliöiden kautta ihmisiin. Silikonin saa pois hiuksista käyttämällä syväpuhdistavia shampoita ja silikonittomia tuotteita. Myös kampaajalla voi teettää hiusten syväpuhdistuskäsittelyn, joka poistaa silikonijäämien lisäksi muita tuotteista hiuksiin kertyviä ainesosia. Helpoin tapa on suosia kosmetiikkaa, jossa ei ole silikoneja.

Varmin tapa löytää silikonittomia tuotteita on käyttää sertifioitua, laadukasta luonnonkosmetiikkaa, jossa silikonit ovat kiellettyjä. Luettelosta kannattaa etsiä seuraavia termejä, jos haluaa tietää, onko tuotteessa silikonia: methicone, silanol, silyl, siloxane, siloxy, silicone ja silane. Näistä esim. dimethiconet ovat veteen liukenemattomia perinteisiä silikoniöljyjä, joita on syytä vältellä."

 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.