Kulta, mennään kauneusleikkaukseen!

Jos joitakuita voi kutsua majakaksi ja perävaunuksi, niin Mirja, 46, ja Mat­ti Halosta, 50. Kangasalalainen pari on perustanut yhdessä bulldoggi-kennelin ja urheiluravinnemyymä­län, he ajavat ratamoottoripyörillä ja viilettävät niin marketin maitohyllylle kuin yöelämäänkin käsikynkässä. 

Kun Matti osallistui kehonrakennus­kisoihin pari vuotta sitten, Mirja piti kannustuksen vuoksi kisadieetin. Ja kun Matti valitteli roikkuvia silmä­luomiaan ja Mirjaa vaivasivat laihdu­tuksen myötä kadonneet rinnat, paris­kunta päätti panna kropat yhdessä remonttiin. Tosin kolmannen osapuo­len eli plastiikkakirurgin avustuksella. 

– Minulle on aiemmin tehty vatsan rasvaimu. Sen röllön imeminen oli Matille ihan jees, mutta implanteista piti neuvotella. Jos Matti olisi käynyt poikkiteloin, tissit olisivat saaneet jää­dä. Ei tällaisen asian vuoksi kannata perhesopua menettää. 

Sopu syntyi, kun Matti varmistui sii­tä, ettei Mirja hanki isompia rintoja hänen takiaan vaan itsensä vuoksi. 

– Rintani olivat laihdutuksen jäljiltä kuin ajokoiran korvat. A-kupeissakin puolet oli ilmaa, ja bikineissä näytin ihan eläkeläismummolta. Kuntosalin pukkarissa piilottelin rintojani ja jäin mieluummin verkkareissa kotiin kuin lähdin kokkareille. Oli piinaavaa, kun sisäinen olemus ei vastannut peilikuvaa, Mirja hymähtää. 

Kun Mirjan päätös oli selvä, Matti päätti lähteä yhtä matkaa leikkautta­maan silmäluomensa. 

– Toki se tympi, että silmien päälle valahtaneet luomet tekivät minusta väsy­neen näköisen, mutta ennen kaikkea halusin eroon pääkivusta, joka tuli, kun kannattelin luomia otsaani jännittämällä. 

Happoa ja botoxia 

Seitsemän vuotta yhdessä ollut pari kujertelee kuin ensikohtaaminen yökerhossa olisi sattunut eilen. Nyt he eivät osaa päättää, hörppisivätkö päivä­kahvit sylikkäin nojatuolissa vai viere­tysten sohvalla. 

Leikkauksista on kulunut kuukausi, ja sohvalle päätynyt pariskunta hehkuu tyy­tyväisyyttään. 5,6 desin implanteilla ehostettu povi saa Mirjan vilkuilemaan peilikuvaansa tämän tästä, ja Mattikin on mielissään kirkastuneesta ilmeestään. 

– Leikkauksen jälkeisestä päivästä asti olen liverrellyt kuin satakieli ja kinunnut Matilta, että lähtisimme ulkoiluttamaan tissejäni. Nukutusaineeseeni murskattiin varmaan onnellisuuspillereitä. 

Parin mukaan yhteiselo on ollut auvoista aina, eikä veitsiehostuksilla lähdetty piristämään petielämää. 

– Minua on rakastettu ja haluttu ilman rintojakin, mutta itse koen, että olen nyt viehättävämpi. Siinä mielessä olen kai ulkonäkökeskeisen ja nuoruut­ta ihannoivan nykykulttuurin uhri, Mir­ja naurahtaa. 

Vielä 20 vuotta sitten Mirja ei olisi voinut kuvitella lähtevänsä veitsen alle. 

– Mietin, mikä ihmisiä vaivaa, kun he eivät voi olla tyytyväisiä ulkonäköönsä. Mutta nuorena ja sileänä on helppo sanoa. 

Nelikymppisenä ja vatsan rasvaimun jälkeen mietteet heittivät häränpyllyä, ja Mirja kouluttautui kauneusalan kon­sultiksi. Nykyisin nainen pistää itseen­sä myös juonteita silottavaa, hyaluroni­happoa sisältävää täyteainetta. 

– Juonteet tekevät minusta nyrpeän näköisen. Nuo meidän bulldogit ovat ihan kivoja, mutten halua kenenkään sanovan, että siinä omistaja näyttää kyl­lä ihan koiriltansa. 

Eikä Mattikaan ollut asialla ensim­mäistä kertaa. 

– Otsaani pistettiin botoxia ensim­mäisten joukossa jo kymmenisen vuotta sitten. Silloin kauhisteltiin, että sem­moista hermomyrkkyä laitetaan ihmi­siin, mutta nyt botox on verrattavissa kampaajalla käyntiin. 

Lähipiiri taivasteli 

Mirja ja Matti myöntävät, että haluavat hitusen pölläyttää suomalaisten ennakkoluuloja kauneuskirurgiaa kohtaan. Niinpä pari ei kainostellut, kun heidän operoimistaan haluttiin kuvata ensi vii­kolla Livillä alkavaan Kauneusklinikka Tii­na Jylhä -sarjaan. 

– Tätä tapahtuu, ja mitä sitten. Olen keski-ikäinen, vaihdevuosissa pyörivä nainen enkä välitä muiden mielipiteis­tä. Enköhän jää ihmisille vain joksikin kangasalalaiseksi mammaksi, joka haki Virosta tissit. 

Leikkauksia ei salailtu lähipiiriltä­kään, vaikka moni taivasteli etenkin Mirjan implanttien kokoa. 

– Nyt kun homma on tehty, kaikki ovat sanoneet, että ihan kuin rintani oli­sivat aina olleet tällaiset. Melkein pe­tyin kommenteista, kyllä joku olisi voi­nut vähän järkyttyäkin. Vai litran rin­natko tässä olisi pitänyt ottaa? Mirja hymähtää. 

Tosin hän on huvittuneena pannut merkille, että muutamien miesten katse on valahtanut silmistä kaulan alapuolelle. 

Operaatiot eivät olleet halpa satsaus: Matin luomet kustansivat 1 200 euroa ja Mirjan rinnat 4 100 euroa. 

– Ostit sitten pesukoneen tai tissit, jostain muusta on tingittävä. Me emme ole voittaneet lotossa, vaan jätimme tal­ven kelkkareissun väliin, Matti paljastaa. 

Hyvään kuosiin 

Ennen leikkausta Mirja piti tyttärensä Emilian, 19, kanssa rintojen eläkkeelle­lähtöbileet. Naiset skoolasivat saunan lauteilla ”jäljellä oleville tissiparoille”. 

Nyt Mirja haaveilee jo toisenlaisista juhlista. Taas tekee mieli pujahtaa juh­lamekkoon ja lähteä ihmisten ilmoille. Vielä sitäkin enemmän Mirja odottaa, että pääsee kauppaan hypistelemään 

uusia rintaliivejä ja bikineitä. Olo omas­sa kropassa on nyt kotoisa. 

– Ei kaikkien tarvitse näyttää Bar­bielta ja Keniltä, tärkeintä on, että viih­tyy kehossaan ja kantaa sen ylpeänä. Mutta jos ei kehtaa mennä uimaan roik­kuvan vatsanahan vuoksi, miksei asial­le tekisi jotain, kun se kerran on mah­dollista. Elämä on aika uniikki juttu tuhlattavaksi itsensä piilotteluun, Mir­ja pohtii. 

Hän aikoo olla viisikymppisenä elä­mänsä parhaassa hantissa. Painonpudo­tus jatkuu, ja seuraavaksi rempataan ylä- ja alaluomet sekä imetään rasvat si­säreisistä ja leuan alta. Matin hän aikoo houkutella helttaleikkaukseen. 

– En koe olevani leikkauskierteessä niin kuin Donatella Versace. Lapsetkin ovat pyytäneet, etten muutu miksikään Iines Ankaksi tai neulatyynyksi. Kor­jaan maltillisesti sen, mikä häiritsee omaa silmää. 

Millainen kokemus?

Mirja: ”Vartaloni mitat otet­tiin kymmenellä eri mitalla. Olin nähnyt kirurgini aiempia töitä, joten luotin häneensataprosenttisesti. Väitin, ettei minua jännitä, mutta kun terveydenhoitaja otti verenpaineen ennen leikka­usta, sydän kyllä hakkasi. Onhan leikkaus eri asia kuin hiustenpidennys, ei mikään nips naps, ja olet valmis. 

Kun tokenin leikkauksesta, oli heti sellainen olo, että uups, nyt paidan alla on jotakin. Rintoja jomotti, mutta sain kipupiikin pyllyy­ni. Eka päivä ei ollut onnen euforiaa, mutta toisesta päi­västä lähtien olen ollut pelk­kää hymyä. On vaikea edes muistaa, että olen leikkaus­potilas. 

Kun menen ekaa kertaa kuntosalin pukkariin, saattaa nolottaa: anteeksi, kun mulla on näin hyvät. Vyötärökin näyttää nyt kapeammalta, ja vaatteet istuvat.” 

Matti: ”Luomeni leikkasi yksi Euroopan parhaista kasvojen alueen plastiikkakirurgeista, hän on ollut alalla 30 vuotta. En hetkeäkään ajatellut, että hän sössisi. 

Yleensä leikkaus tehdään humautuksessa, mutta koska menin auton rattiin vielä samana iltana, sain pelkän paikallispuudutuksen. 

Kirosanathan siellä lenteli­vät, koska olin tolkuissani tapahtumista: Nyt se leikkaa luomea pois, nyt se polttaa, kauhea lihankäry, nyt se ompelee. Ja sitten sama toi­seen silmään. 

Aluksi tuntui oudolta, kun luomia ei tarvinnut enää nostaa ripsillä. Nyt silmissä on hyvä ja kevyt fiilis.” 

Synttärilahjaksi rinnat

Kauneusleikkauk­sia ostetaan nyt myös merkkipäivälahjoiksi kumppanille, ystäville ja suku­laisille. Moni onnittelee itse itseään satsaa­malla pyöreiden kunniaksi kau­neuskirurgiaan. Myös yhdessä tulevat pariskun­nat ja ystävät ovat yleistyvä näky vastaan­otoilla. 

Suomalaiset teettävät eniten silmäluomileikka­uksia, kasvojen­kohotuksia ja rasvaimuja. Nais­ten suosikkeihin kuuluvat myös rintojen suuren­nus-ja pienen­nysleikkaukset, miehillä hiusten­siirrot. 

Tiedot: Professori Nordströmin Plastiik­kakirurginen Sairaala, The Look ja Sairaala Siluetti 

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä. 

Kuva: IMAXTree
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.