Paras apu auringonpolttamiin löytyy apteekista ja varjossa pysymisestä.

Tiedetään, tiedetään. Auringolta pitää suojautua hyvissä ajoin ja tarpeeksi tehokkaasti, mutta silti se pahin pääsee joskus tapahtumaan: iho palaa.

Auringonpolttaman ihon yleisimpiä tunnusmerkkejä ovat punoitus ja kuumotus. Oireet eivät ala heti, vaan ihon palaminen paljastuu vasta muutaman tunnin kuluttua.

– Kun ihoa katsoo auringossa ollessa, ajattelee helposti, että voi vielä jatkaa itsensä kärventämistä, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta varoittaa.

Petollisia ovat myös kevään ensimmäiset säteet, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Kesän mittaan tapahtuu pientä siedättymistä. Myös viileä ja tuulinen sää saattaa hämätä niin, ettei auringon polttavuutta tajua, koska ei tule kuuma.

Auringonpolttamat paranevat itsestään 3–5 päivässä. Kysyimme Anne Vuorenmaalta neuvot niiden hoitamiseen ja oireiden lievittämiseen.

1. Viilennä iho veden avulla. ”Kuumottavaa ja punoittavaa ihoa voi viilentää joko vesisuihkun tai viileällä vedellä kostutetun pyyhkeen avulla.”

2. Levitä kortisonivoidetta. ”Hydrokortisonivoidetta saa apteekista ilman reseptiä. Sitä kannattaa levittää iholle muutaman kerran päivässä.”

3. Ota tulehduskipulääkettä. ”Kun iho palaa, se on kosketusherkkä, ja ei tee esimerkiksi mieli pukea mitään hiertävää tai kiristävää. Myös nukkuminen voi tuntua ikävältä. Silloin tulehduskipulääke lievittää oireita, ja sitä voi ottaa pakkauksen ohjeen mukaan. Yleensä arkuus ja kuumotus menevät ohi kahdessa tai kolmessa päivässä.”

”Arkuus ja kuumotus menevät ohi kahdessa tai kolmessa päivässä.”

4. Suojaudu auringolta. ”Kun palaminen on tapahtunut, auringolta pitää todella suojautua. Siinä auttavat vaatteet, aurinkovoide ja varjossa pysyminen.”

Lievät auringonpolttamat voi hoitaa kotona. Jos iholle ilmaantuu pinnallisia rakkuloita ja turvotusta, puhutaan toisen asteen polttamasta. Laaja-alainen ihon turvotus ja rakkulaisuus, päänsärky, huonovointisuus sekä kuumeilu etenkin lasten kohdalla on aina syy hakeutua lääkäriin.

Ihon palamisessa on kyse eräänlaisesta tulehdustilasta, ja lääkäri voi määrätä oireisiin esimerkiksi suun kautta otettavia kortisonilääkkeitä ja tehokkaampia kortisoni- ja muita lääkevoiteita.

Vaikka moni levittää auringonpolttamiinsa aloe vera -voidetta ja kertoo sen helpottavan oloa, asiantuntijan mukaan aloe veran hyödyistä ei ole lääketieteellistä tutkimustietoa.

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.