Kuvat Jarmo Österman, Leena Aro, MVphotos, Getty Images, Bulls Press, L'Oreal Professionnel ja KC professional
Kuvat Jarmo Österman, Leena Aro, MVphotos, Getty Images, Bulls Press, L'Oreal Professionnel ja KC professional

Kauden kuumimmat hiustyylit­ syntyvät helposti ilman, että koko kampaus menee uusiksi. Miten olisi pinkki väriläiskä tai tuhman tytön polkka?

Värisuora

Värjätyt latvat olivat viime kauden hius­hitti. Osavärjäyksiä tehdään edelleen, mutta nyt väriläiskät­ on nostettu ylemmäs. Hiuksiin sävytetään vaakasuora palkkiraita tai yksittäinen laikku joko näyttävästi tai vain kevyenä häivähdyksenä. Leuan tai korvien kohdalla oleva vaalea sävy vie huomion kasvoihin ja tuo niihin valoa.

Kotikäyttöön turvallisimpia ovat poispestävät värit. Jos värin kanssa puuhastelu arveluttaa tai toiveissa on hillitty lopputulos, väriä voi laimentaa esimerkiksi muotovaahdolla tai hiuksiin jätettävällä hoitoaineella. Näppäräsorminen voi niiden avulla taiteilla myös tyylikkäitä liukuvärjäyksiä.

Tukka tulessa

Kevään ykköshiusväristä ei ole epäilystäkään: punaista sen olla pitää! Trendikkäin valinta on pinkki sen kaikissa sävyissä kalpeista pastelleista räiskyvään fuksiaan. Tyyli on vapaa: latvadippaukset, raidat tai koko pään värjäys – kaikki käy. Suosittua on myös yhdistellä eri punaisen sävyjä kuten vaikka oranssia ja pinkkiä. Pinkki istuu erityisen hyvin­ vaaleisiin hiuksiin, tummassa tukassa toimivat hienosti burgundinpunainen ja luumu.

Vaikka hailakka, poispestyn näköinen pinkki on nyt huippu­muodikas, punaisten värien­ yleinen ongelma on niiden nopea haalistuminen. Siksi värjäysten välillä kannattaa käyttää sävyttävää, väripigmenttejä sisältävää hoitoainetta tai hiusnaamiota. Ne elävöittävät sävyä ja tuovat tukkaan kiiltoa, jolloin väri nousee­ entistä paremmin esiin. Värjäystä voi tehostaa näppä­rästi myös poispestävillä hius­väreillä.

Tuhma polkka

 

Polkkatukkaa on pidetty kilttien tyttöjen juttuna, mutta nyt siihen tulee muutos. Uuden, rohkeamman tyylin juju on rouhea viimeistely, joka antaa mielenkiintoista vastapainoa selkeälle, tasapitkälle leikkaukselle.

Huolettoman kampauksen teossa­ ei voi epäonnistua, ja mitä huonompi hiuspäivä, sitä parempi. Muotoiluun ei tarvita kuin sormet ja mattaisen rakenteen antava tuote kuten suolasuihke, hiuspuuteri tai sprayvaha. Föönauksenkin voi unohtaa, sillä hiukset saavat jäädä viimeistelemättömän näköisiksi, eikä A-linjainen muoto kaipaa kohotusta tyveen.

Jos kutrit ovat pitkät ja polkka­tyyli kiinnostaa, ei välttämättä tarvitse marssia kampaajalle. Lookin voi myös feikata: pöyhi hiukset sekaisiksi, sido hartioiden korkeudelle löysä ponnari, kiepsauta se piiloon niskaan ja kiinnitä pinneillä.

Painovoimaa uhmaten

 

Tänä keväänä hiukset kohoavat kirjaimellisesti kohti kattoa. Myös ponnari- ja nuttura­kampaukset saavat olla iso­kokoisia. Jättitukkatrendi alkaa näkyä­ katukuvassa tosin vasta pipokauden jälkeen, sillä näiden kampausten kanssa hattu ei sovi päähän.

Kuohkeuden rakentamiseen tarvitaan hyvien muotoilu- ja viimeistelytuotteiden­ lisäksi fööni, iso pyörö- tai lapioharja sekä tupeerauskampa. Perinteinen muotovaahto auttaa tuuhentamaan hiuksia, mutta astetta jämäkämpää­ jälkeä antavat föönausgeelit tai geelivaahdot.

Kestävää kohotusta saa nostelemalla föönatessa hiusosioita napakasti harjalla tyvestä ylöspäin tai kuivaamalla hiukset pää alaspäin. Föönilämpimään tukkaan kannattaa kiertää isot tarra­rullat ja antaa hiusten jäähtyä ennen rullien poistamista. Hiukset on hyvä tupeerata­ kauttaaltaan, tiiviimmin tyvestä ja kevyemmin muualta. Lakkaa kannattaa suihkauttaa myös hiusten sisään, ei vain valmiin kampauksen päälle. Lopuksi päällihiukset vielä silotetaan, ja leijonanharja on valmis.­

Kiire ja meikkivoiderajat, te ette ole tervetulleita näihin juhliin. 

Ammattilaisen meikkituolissa istuminen on ihanaa, mutta tyyristä. Niinpä erityisiin juhlapäiviinkin valmistautuessa täytyy usein ottaa meikkisuti kauniiseen käteen ja loihtia juhlameikki ihan itse. 

Etenkin sellaisina juhlapäivinä, joista jää muistoksi pitkä liuta valokuvia, paineet onnistua meikin kanssa ovat kovat. Kauniin ja kestävän meikin teko itse ei onneksi ole mikään mahdottomuus.

Britannian Elle haastatteli meikkitaiteilija Trish McEvoyta siitä, miten täydellisen juhlameikin voi tehdä itse omana hääpäivänään. Samat niksit pätevät muidenkin tärkeiden päivien meikkeihin.

Näin onnistut:

  1. Varaa puolitoista tuntia aikaa. Kyllä, oikeasti. Mestariteokset eivät synny kiireessä.
  2. Toimi järjestyksessä. Ensin hiukset, sitten meikki ja viimeisenä juhlavaatteet niskaan. Jos paita tai mekko pitää pukea pään yli, estä meikin ja juhlavaatteen ei-toivotut kohtaamiset pitämällä ohutta huivia kasvojen päällä pukeutuessasi.
  3. Luota tyyliisi. Juhlapäivänä on tarkoitus näyttää omalta itseltä, mutta vain vähän tavallista paremmalta. Hää- tai valmistujaispäivän aamu ei ole hyvä hetki tyylipoliittisille täyskäännöksille. 
  4. Harjoittele etukäteen. Harva saa irtoripset aseteltua ja silmät rajattua täydellisesti ensi yrittämällä. 
  5. Käytä arkimeikkiäsi perustana. Jos sinulla on tapana tehdä vahva meikkipohja arkiaamuisin, tee se juhlaankin – mutta jos arkimeikkisi koostuu ripsarista ja peitevoiteesta, voi juhlameikiksi riittää muutaman irtoripsitupsun ja heleän poskipunan lisääminen arkimeikkiin.
  6. Häivytä huolella. Kehnosti häivytetyn meikkivoiteen ja kaulan ihon välisen sävyeron ei pitäisi olla potrettien keskipiste. 

Kesä on ihon parasta aikaa. Teoriassa. Todellisuudessa kasvoille saattaa kesäkuumalla pukata ikävää ihottumaa ja kipeää näppyä. Ratkaisimme  kesäihon yleisimmät ongelmat,

jotta voit keskittyä uittamaan varpaita laiturilta.

Näppylänaama

Ongelma: Hikeen sekoittuneet bakteerit ja ihon omat öljyt saavat ihohuokoset tukkeutumaan, ja turhan tuhti aurinkovoide näkyy seuraavana päivänä finneinä poskilla.

Ratkaisu: Kanna rantakassissa mukana puhdasta pikkupyyhettä tai pikkupakettia nenäliinoja. Taputtele hikistä ihoa pyyhkimisen sijaan, sillä pyyhkiminen saattaa pahentaa tilannetta. Pese hatut ja pyyhkeet jokaisen käyttökerran jälkeen. Kiinnitä huomiota aurinkosuojan koostumukseen: valitse tuote, joka on öljytön ja ei-komedogeeninen.

Pintakuiva iho

Ongelma: Vaikka Suomen kesä onkin yleensä kostea, saattaa iho yllättäen muuttua pintakuivaksi. Aurinko, uintireissut ja ilmastointi voivat yhdessä saada ihon kiristämään.

Ratkaisu: Käy uima-altaassa tai merivedessä pulahtamisen jälkeen pikapesulla, jotta suola ja kemikaalit eivät jää iholle muhimaan. Valitse kasvoille ”saippuaton” eli sulfaatiton putsari, joka on iholle hellävaraisempi. Levitä kosteusvoide välittömästi pesun jälkeen, jotta voide sitoo kosteuden iholle. Muista juoda riittävästi. Hehkuvan ihon takaamiseksi vettä voi kesäkuumalla juoda huoletta muutaman litran päivässä.


Pigmenttiläiskät

Ongelma: Kaikki auringossa käryttelyn haitat eivät näy iholla saman tien: kolmen-neljänkympin korvilla kasvoille voi alkaailmestyä ruskeita läiskiä, pigmenttimuutoksia.

Ratkaisu: Yleensä poskille, ylähuuleen ja otsaan ilmestyviin tummentumiin kannattaa kokeilla pigmenttiläiskille tarkoitettuja seerumeita ja täsmätuotteita, jotka vaalentavat ihoa. Uusien pigmenttimuutosten syntyä voi estää suojaamalla läiskille alttiit kasvot SPF 50 -suojavoiteella sekä suosimalla leveälierisitä hattua, joka on kaiken lisäksi trendikäs!

Aurinkoihottuma

Ongelma: Illalla kasvoille ja dekolteelle saattaa ilmestyä kuivaa, kutisevaa näppyä. Aurinko­ihottuma puskee iholle, vaikka suojavoiteita olisi käyttänytkin. Kyse on kehon ylikuumenemisesta, mitä varsinkin urheilu aiheuttaa.

Ratkaisu: Viilennä näppylöille noussut iho kylmällä, märällä pyyhkeellä ja anna ihon ilmakuivua viilennysoperaation jälkeen. Jos paikallishoidosta ei ole apua, rauhoita ihoa vartin kylmällä suihkulla. Välttele seuraavat päivät hajustettuja voiteita ja pesuaineita. Pahimpaan ihottumaan kannattaa levittää ohut kerros apteekin kortisonivoidetta.