Kuva Kimmo Räisänen
Kuva Kimmo Räisänen

Saron Lantealle, 21, esteettinen kirurgia on arkipäiväinen juttu. Hän ei ole ainoa, jota isommat rinnat tai sileämpi otsa kiinnostaa.

Plastiikkakirurgiafirma Fin-Estin aulassa seisoo kaunis, nuori tyttö. Hänelle pistetään kohta botoxia otsaan. Tässä on vain sellainen juttu, että tytöllä ei ole otsaryppyjä. Vai enkö jotenkin näe niitä?

– En minäkään näe, plastiikkakirurgi Jüri Kullamaa sanoo.

– On mulla, kun mä kurtistan, Saron Lantea sanoo.

Saronin mukaan hänen otsansa on ollut lapsesta asti sellainen, että se menee helposti syville rypyille. Asia oli häirinnyt häntä jo jonkin aikaa, ja yksi kuvaajakin mainitsi hiljattain, että juonteita on vaikeaa käsitellä kuvasta pois.

– Hyvä, että sanoi. Ei se loukannut, sain vain vahvistuksen omille ajatuksilleni.

Täyteaineruiskeella poikittaisjuovat saa kyllä pois, koska niiden jälkeen ihminen ei enää pysty rypistämään otsaansa ollenkaan. Operaatio kestää vajaan vartin eikä satu juuri enempää kuin muutaman hyttysen pisto. Puolen vuoden päästä täyteaine on poistunut elimistöstä.

Mutta miksi 21-vuotias kaunotar haluaa parantaa ulkonäköään plastiikkakirurgin avulla? Täti ei ymmärrä, joten kun Jüri on pistänyt neulansa, Saron saa luvan vähän valaista.

5 desilitran implantit

Saron kärsi jo teininä rinnattomuudestaan ja päätti käydä leikkauttamassa implantit Tallinnassa heti 18-vuotiaana. Päätöstä hän oli miettinyt itsekseen; vain poikaystävä tiesi asiasta etukäteen. Myöhemmin Saron kävi vielä toisessa leikkauksessa, ja molemmissa rinnoissa on nyt viisi desilitraa täytettä.

– Tässä ne nyt ovat, enempää en ota.

Ne ovat kauniit, pyöreät rinnat. Mutta silti, miksi?

– Monet ovat sitä mieltä, että luomu on paras. Minä taas haluan nauttia kropastani ja siitä, että ulkonäköni on sellainen kuin olen haaveillut. Näytän mieluummin hyvältä alasti kuin peittelen puutteita ja feikkaan rintoja toppauksilla.

Saron on huomannut, että monen mielestä kauneudenhoidossa mennään jonkin rajan yli, kun esteettinen kirurgia astuu kuvaan mukaan. Saronkin on saanut Facebook-seinälleen paheksuntaa ja ilkeilyä, kun on mainostanut plastiikkakirurgiafirman tarjouksia.

– Mä vastasin, että te ette tiedä, kuinka moni käy leikkauksissa ja hoidoissa.

Emme muuten tiedäkään. Tilastokeskus ei kerää rintaleikkaustilastoja, eikä mutu-tuntuma ole luotettava. Esimerkiksi Saronilla on malli- ja viihdelehtiympyröissä paljon ystäviä, joilla on täytetyt rinnat. Mutta toisaalta, Saronin kouluaikaisista ystävistä yksikään ei ole käynyt leikkauksessa.

Jokaisen oma asia?

Silikonirintoja eivät enää hanki ainoastaan rengasfirman kalenteritytöt vaan tavalliset naiset. Keskustelua ”luomut vastaan silikonit” käyvät lähinnä miehet, jotka vertailevat näppituntumaa. Naiset, joita rintojen suurennus kiinnostaa, puhuvat siitä, ovatko anatomiset vai pyöreät implantit paremmat. Heille on ihan turha alkaa inistä mitään feminismin saavutuksista viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana.

”Se on jokaisen oma asia”, sanotaan usein, kun kiistellään silikonirinnoista.

Omaan ulkonäköönsä voi ainakin vaikuttaa enemmän kuin moniin muihin asioihin elämässä. Työpaikka ja ihmissuhteet eivät ole pelkästään itsestä kiinni, mutta omaa kroppaa ja kasvoja voi muokata yhä useammilla keinoilla.

Toisaalta silikoni-implantti ei ole yhtään oma asia, vaan rintaleikkausten maihinnousu koskee kaikkia. Jos vuonna 2015 melkein jokainen tyttö saa ylioppilaslahjaksi uudet rinnat, alkaa vaatia tosi paljon pokkaa olla luokkakokouksen ainoa silikoniton. Ja toisin päin: silikonit eivät jääneet Saronillekaan yksityisasiaksi, koska ne sulkivat tien esimerkiksi niihin Miss Suomi -kisoihin.

Suomen ensimmäiseen Miss Plastic kilpailuun hän sen sijaan osallistui vuonna 2010 ja voitti.

Työtä se teettää

Saronilla on täytettyjen rintojen lisäksi täyteainetta huulissa ja Botoxia otsassa. Hän käy kerran kuussa kampaajalla, vartalonkuorinnassa, kynsihoidossa ja huollattamassa ripsipidennykset. Hampaiden valkaisu täytyy uusia pari kertaa vuodessa, täyteainepistokset samoin.

Kauhea vaiva kauneuden takia. Huoltotoimenpiteitä, kohenteluja, taloudellisia uhrauksia.

– Ei se minusta ole vaivalloista, se tulee ihan luonnostaan. Ymmärrän kyllä, että kaikkia ei kauneudenhoito kiinnosta. En kritisoi muiden ulkonäköä. Joskus, jos näen jollain vaikka kauniit silmät, saatan kyllä miettiä, että kunpa hän tajuaisi vähän korostaa niitä, Saron pohtii.

Lisää Saronin elämästä Me Naisten numerossa 45/2012.
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.