1920-luvulla tavoiteltiin sileää ihoa kasvojumppaliikkeillä. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes.
1920-luvulla tavoiteltiin sileää ihoa kasvojumppaliikkeillä. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes.

Elinor Glyn laati 1920-luvulla ikääntymisestä kokonaisen kirjan. Siinä suorasanainen nainen kuvaili esimerkiksi nelikymppisen ihoa ("peloittava") ja vanhenemista ("ilojen loppu").

Osattiin sitä ennenkin antaa kauneusvinkkejä ikääntymiseen! Nämä seuraavat neuvot on laatinut Elinor Glyn (1864–1943). Hän ei ollut mikään turha leidi, vaan aikansa rohkea nainen

Brittikirjailijan romanttista fiktiota luonnehdettiin jopa skandalöösiksi, ja eroottistahan se oli. Glyn oli myös 1920-luvun kuuluisimpia elokuvakäsikirjoittajia. Ja voi kyllä! Glyn kirjoitti myös Cosmopolitaniin. Hän jakeli vinkkejä, kuinka pitää miehestä kiinni, ja neuvoi kauneudenhoidollisissa asioissa.

Vanhenemista hän käsitteli vuonna 1927 ilmestyneessä teoksessaan The Wrinkle Book. Jo alkusanat ovat lupaavat: 

"Jos seuraatte kirjan sisältämiä neuvoja, niin ei teidän tarvitse koskaan tulla vanhaksi. Ja vaikka miten monet ystävälliset tuttavat tahansa sanoisivat meille, että vanhuus on kaunis ja että meidän tulee alistua siihen, niin tiedämmehän, että se on kauhea ja merkitsee elämän monien yksinkertaisten ilojen loppua."

Ja jatkoa seuraa: "Jos kaulanne on kuihtunut ja poskenne kuopalla ja silmänne ympärillä on ryppyverkko – niin teidän täytyy näyttää naurettavalta tanssiessanne."

Tässä neljä vinkkiä nuorekkuuteen – suoraan 1920-luvulta Glynin kirjasta:

1. Näin hommaat nuorekkaat huulet

"Nuoren suun kauniit viivat säilyvät harvoin neljännenkymmenennen ikävuoden yli. Jos huulet kehittyvät kapeaksi, epämiellyttäväksi viivaksi, niin se [harjoitus] kehittää lihaksia ja ne käyvät täyteläisemmiksi. Toisaalta, jos ne jo ovat käneet paksuiksi ja rumiksi, niin tämä harjoitus poistaa niistä liian rasvan ja palauttaa entisen muodon", Glyn kirjoitti.

Ratkaisu: Treenaa huulia puristamalla niitä tiukasti yhteen ( "Älkää supistako!") ja laske kymmeneen. Päästä jännitys. Toiset viisi kertaa. Harjoituksen päätteeksi "tunnette huulissanne lämpimän hehkun".

2. Näin hyödynnät magneettisia virtoja

"Nukkukaa aina pää magneettista pohjoista kohti, sillä, on olemassa voimakkaita virtoja, jotka kulkevat maan läpi pohjoisnavasta etelänapaan, ja maata kuusi tai kahdeksan tuntia joka yö niiden vaikutukselle alttiiina on hyvä keino kuona-aineiden postoa varten. Te tuette halvausta ja kaikkia tällaisesta tukkeutumisesta johtuvia tauteja, jos vietätte yönne jalat pohjoiseen ja pää etelään päin."

Ratkaisu: Jos nyt on niin, ettei vain pysty nukkumaan pää pohjoiseen, niin sitten pitää nukkua Glynin mukaan pää itään ja jalat länteen ("Tämän säännön muistaminen aiheuttaa suuren eron lasten terveydessä ja kasvussa.").

3. Näin nelikymppinen nainen tulkitsee peilikuvaansa

"Lihasten rappeutunut on lisääntynyt hirveästi ja saanut aikaan peloittavia tuloksia, ja rouva neljäkymmenviisivuotiaan iho tuntuu jollain tavalla tyhjältä ja veltolta. Nuoruuden täysi voimakkuus on suurimmaksi osaksi hävinnyt, eikä hän ole lainkaan tyytyväinen ulkonäköönsä katsoessaan peiliin."

Ratkaisu: Tähän tilanteeseen kirjoittaja ei ikävä kyllä ehdottanut mitään täsmällistä ratkaisua.

4. Näin hankkiudut eroon kaksoisleuasta

"Sellaisten naisten, joilla on suurehko leuka, ja joidenkin muiden myöskin, leuka on hyvin taipuvainen painumaan alaspäin. Tämä saa osaksi aikaan kaksoisleuan. Ei riitä lihan poistaminen kurkusta, leuan kärki täytyy vetää ylös myöskin, koska alahuulen alaspainajalihas on käynyt veltoksi ja liha alkanut riippua."

Ratkaisu: Jumppa, jonka aikana puristellaan hampaita yhteen, vedellään "leuan lihaa" alaspäin ja muikistellaan kummallakin huulella ("Ikään kuin koettaisitte saada huulenne koskettamaan nenäänne.").

Kiitos, Elinor. Näillä vinkeillä pärjäämme vähän aikaa.

Lähde: Sitaatit ovat The Wrinkle Book, Or, How to Keep Looking Young (1927) teoksen suomennoksesta Kauneudenhoidon käsikirja (Kustannus Oy Minerva 1930).

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide.