Ostolakossa-blogin Virve shoppaili vuosia sitten liikaa kosmetiikkaa. –
Nykyään naurattaa, miten tulinkin niin hyvälle tuulelle saippuoista ja luomiväreistä. Kuva: Virve/Ostolakossa.
Ostolakossa-blogin Virve shoppaili vuosia sitten liikaa kosmetiikkaa. – Nykyään naurattaa, miten tulinkin niin hyvälle tuulelle saippuoista ja luomiväreistä. Kuva: Virve/Ostolakossa.

Kosmetiikkabloggari Virve on omistanut melkoisen määrän meikkejä. Oli aika, kun ostelu lähti käsistä. – Olihan siinä tiettyä pakonomaisuutta, vaikkei se siltä silloin tuntunut, hän myöntää.

Hirveä kasa Diorin kulttiluomiväripaletteja. Niitä sellaisia, joissa viisi värinappia. Paletteja on 40. Ne kaikki on omistanut Ostolakossa-blogia pitävä Virve, 28.

Virve on kirjoittanut kosmetiikkablogiaan nyt yli kuusi vuotta. Hän kertoo siellä kosmetiikkakeksinnöistä ja bongaa parhaita uutuustuotteita. Asiantunteva ja hauska tyyli vetoaa moneen: blogissa vierailee kuukausittain noin 120 000 kävijää. Virve on työskennellyt kosmetiikkamyyjänä lähes 10 vuotta ja opiskelee estenomiaa eli kosmetiikan kemiaa, lainsäädäntöä ja markkinointia.

Ja kyllä, oli aika, kun hän oli hurahtanut kosmetiikkaan liikaa, jopa pakonomaisesti.

– Etenkin blogin alkuaikoina olin addikti. Työskentelin silloin kosmetiikkamyyjänä ja altistuin 7,5 tuntia päivässä ihanille tuotteille, Virve kertoo.

Niitä Virve rahtasi kotiinkin urakalla. Blogin nimi Ostolakossa perustuu siihen, että bloggari halusi olla ostamatta uutta ennen kuin vanha oli kulutettu. Blogikuvat tyhjentyneistä purkeista todistivat projektin etenemistä.

50 kiloa kosmetiikkaa herätti

– Perustin blogin siksi, koska minulla oli liikaa kosmetiikkakiloja. Siihen piti saada jokin tolkku.

Ja nyt puhutaan ihan oikeasti kiloista. Kun Virve punnitsi blogin alkutaipaleella kaiken kosmetiikkansa, vaaka näytti 50:tä kiloa.

Mukana yli 30 tuoksusaippuaa, joita Virve keräili. Hän leikkeli niistä paloja ja asetteli 20 saippuan ryhmissä kauniisti esille kylpyhuoneeseensa. Pieni nuuhkaisu ennen suihkuhetkiä toi iloa.

Mutta miksi kaikkea piti saada niin paljon?

– Olihan siinä tiettyä pakonomaisuutta, vaikkei se siltä silloin tuntunut. Aina kun esimerkiksi Diorin luomiväripaleteista tuli uusi kokoelma, mietin, että nyt se on juuri tullut kauppoihin ja että onkohan sitä vielä jäljellä.

Kosmetiikka oli harrastus, intohimo. Isolla kädellä.

Joskus Diorin paletteja oli tulossa myyntiin vasta viikon päästä siihen kosmetiikkamyymälään, jossa Virve työskenteli, joten hän kipaisi ostamassa paletin heti itselleen muualta kalliimmalla. Viikko oli liian pitkä aika odottaa.

Yli 200 euroa kuussa kauneuteen

Touhu oli myös kallista. Yhdestä Diorin paletista saa pulittaa noin 60 euroa. Eikö kosmetiikka-addiktio syönyt kaikki bloggarit rahat?

– En pitänyt sen hintaista luomiväripalettia kalliina. Ostin meikkejä myös halvemmalta ulkomailta ja tilasin netistä, Virve kertoo.

Kosmetiikkamyyjän palkka ei ollut kovin suuri. Virvellä oli kuitenkin periaate pitää talous plussalla ja välttää luotolla ostamista.

– Mutta kosmetiikka oli paheeni. Logiikka oli, että enpäs menekään tänään ystävien kanssa ulos syömään, vaan ostan ihanan luomiväripaletin ja menen sen kanssa kotiin leikkimään.

Meikkeihin ja rasvoihin saattoi hulahtaa kuussa helposti 200–250 euroa.

– Ajattelin, että nämä tuotteet ovat sitten ilonani seuraavat pari vuotta. Ja nyt tosiaan viiden vuoden kuluttua kiroan, että ei hemmetti, vieläkö nämä paletit ovat täällä! Että enkö ikinä pääsee näistä eroon? Virve nauraa.

Ennen Virvestä saattoi tuntua hullulta, että joku syytää rahaa vaikkapa ravintolaillallisiin. Nykyään hän kuitenkin viettää mieluummin kivan illan ulkona kuin ostaa meikkejä. Niitä Diorin palettejakin on kaapeissa aiempaa vähemmän: 12 kappaletta.

– Tulen vähällä toimeen. Ennen tuntui, että tämä juttu on pakko saada, koska se on uusi tai ihan vain kausituote. Nykyään olen tajunnut, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Voin katsella kaupoissa, vähän vain hipelöidä ja jättää siihen.



Virven yli 40 paletin Dior-luomivärikokoelma vuonna 2009. Nyt määrä on karsiutunut 12 palettiin. Kuvat: Virve/Ostolakossa.

”Katso, mitä oikeasti tarvitset”

Blogin kautta Virve saa testattavakseen valtavan määrän tuotteita. Hän kokeilee ja kirjoittaa niistä – mutta ne joutavat kiertoon. Meikkiröykkiöiden hautominen on siis jäänyt.

Virven itsensä ostamia tuotteita – siis muita kuin blogin kautta saatuja – on enää noin 50. Nykyään bloggari asuu Ruotsissa, ja muutot ovat opettaneet karsimaan.

– Niiden myötä on tullut spurtteja, etten oikeasti tee tällä kaikella kosmetiikalla mitään. Vaatteitakin pitää olla sellainen määrä, jota oikeasti käyttää. Silloin tulee vähemmän vaatekriisejä. Sama koskee kosmetiikkaa.

Bloggarilla on neuvo niille, joiden purnukkaostelu on lähtenyt käsistä.

– Katso, mitä oikeasti tarvitset ja mikä on vain sellaista, mitä haluat. Saatko rahalla jotain, mikä ilahduttaa sinua joka päivä, vai hankitko tuotteen vain siksi, että se näyttää kivalta nyt?

Silti Virve saattaa edelleen ajatella kosmetiikkahyllyillä näin: jos on varaa ja tuote tekee onnelliseksi, niin sen voi ostaa.

Mutta kohtuus mielessä.

Lue myös

Kosmetiikkaa lasipullossa – mitä järkeä?

Hajosiko puuteri muruiksi? Tällä niksillä korjaat sen itse

Usko tai älä: trendikkäin meikki on väritön!

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä. 

Kuva: IMAXTree
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.